I den lilla byn Nor utanför Nora kommun planeras en sprängämnesfabrik som skapat starka reaktioner bland de närboende. Under stort hemlighetsmakeri sjösattes planerna på att börja arbetet med att omvandla den orörda skogen vid sjön Vikern till ett fabriksområde med farliga kemikalier och riskfylld verksamhet. Bolagsnamnet och typen av verksamhet doldes till en början för kommuninvånarna och etableringen diskuterades i mejl med ämnesrader som ”Julpyssel i Bergslagen” och ”Ny placering av kaffemaskinen”.
Läs: Techmiljonärens plan: TNT-fabrik i orörd skog
Nu kan Dagens ETC avslöja att företaget i ett möte med moderata riksdagsledamöter, diskuterat möjligheterna att etablera fabriken även om mark- och miljödomstolen säger nej.
Lex Cementa
I januari träffade Sweden Ballistics, Swebal, två riksdagsledamöter för Moderaterna, Oskar Svärd och Katarina Tolgfors, på ett möte arrangerat av Noras kommunalråd Dan Pierre (M).
Efter mötet skickade Swebals vd Joakim Sjöblom ett mejl som Dagens ETC har tagit del av, där han sammanfattar de tre stora frågor som uppkom under mötet. En av dem rör en framtid där den planerade fabriken får nej i domstol och är formulerad så här:
”Behovet av att börja lobba mot regering/försvarsdepartement/riksdag om en eventuell framtid där beslut kan behöva fattas i strid mot mark- och miljödomstolens process. ('Lex cementa')”
Lex Cementa var en tillfällig undantagslag som gjorde att cementtillverkaren Cementa kunde fortsätta trots att deras verksamhet inte fått förnyat tillstånd. Miljöriskerna var inte utredda. Beslutet gav Cementa ett undantag från miljöbedömningar, så att verksamheten skulle kunna fortsätta i strid med domstolsprocessen.
Oskar Svärd meddelar i ett mejlsvar att han har fört vidare frågeställningarna både till ”våra personer” i Försvarsutskottet och Trafikutskottet.
”Tack för återkoppling”, svarar Joakim Sjöblom och lägger till att det är mer aktuellt än någonsin att de snabbt lyckas med etableringen.
Torkel Freed som ingår i den motståndsgrupp som bildats av närboende i Nor, blir oroad av formuleringarna i mejlet.
– Vi har påpekat flera miljörisker vi inte har fått svar på. Det här spär ju på den oro vi haft hela tidenr. Hänsyn till miljön och människors livskvalitet måste gälla, även om det behöver rustas snabbt. Det är vårt medskick till politiken.
Backar på sin formulering
Joakim Sjöblom menar att han använde klumpiga formuleringar i mejlet.
– Det finns inga planer att göra något i strid mot något annat.
Vad syftar hänvisningen till Cementa på i så fall?
– Det var något som kom upp i mötet, därav citattecknet i mejlet, det är inte mina ord. Det finns flera exempel när beslut som gynnar riket på olika sätt behöver fattas på en annan nivå. Så kontexten är att på rikspolitisk nivå tycker man att etableringen är viktig och då vill man vara informerad.
Vem lyfte Cementa?
– Jag tänker inte nämna några namn.
Vad är det då som ska lobbas?
– Om vi byter ordet lobba, mitt ordval var en klumpigt, jag menar medvetandegöra. Det är viktigt att hela försvarsutskottet är medvetna om den här etableringen.
Ska man tolka det som att ni kommer vilja att politiken lyfter detta över mark- och miljödomstolen om processen går emot er?
– Det är en feltolkning. Jag backar från min formulering. ”I strid mot” är felformulerat. Blir det en dom i mark- och miljödomstolen som vi väljer att överklaga, då hamnar det i mark- och miljööverdomstolen. Och sen är det inte vi som beslutar om det finns nationella intressen som gör att regeringen ska besluta om ärendet istället. Vi kan inte påverka den processen.
Men var det den bollen ni ville bolla upp redan nu?
– Det var inte vi som tog upp den, det kom upp på mötet. Men det här är ett år innan det ens finns beslut från första instans, så det handlar om information.
Om det tar stopp i de rättsliga instanserna, vad gör ni då?
– Jag kan tyvärr inte svara på det, för det beror på varför.
Dagens ETC har sökt Oskar Svärd och Katarina Tolgfors.