BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Verksamheten bygger helt på ideellt arbete. Alla jobbar gratis med vår chatt och telefonjour för att stötta och peppa unga tjejer. Men vi behöver också pengar för att kunna klara hyran och köpa nya telefoner till vår jour, säger Ida Eugenius.
– Dessutom vill vi komma ut i skolorna och prata om normer och jobba förebyggande mot sexuellt våld, säger Mathilda Genberg.
Stort tryck
Tjejjouren har funnits sedan 2012 och drevs under de första åren som en del av Kvinnogemenskap i Sundsvall. Sedan 2015 är man dock en egen förening.
Varje lördag och söndag håller deras jour öppen. Dit kan unga tjejer vända sig för att prata om sina problem. Och trycket är stort. Förra året stöttade tjejjouren 650 personer genom jour och stödgrupper och under telefonjouren på söndagskvällarna kan 30–40 personer höra av sig.
– Alla får vara anonyma om de vill och vi har ingen anmälningsplikt. Vi lyssnar, stöttar och peppar. Vi är ofta den första kontakten när någon vill prata. Det kan handla om allt från att ha det jobbigt hemma till funderingar kring sexualitet och identitet, men även om våld, tvång och kontroll, berättar Ida Eugenius.
Under det senaste året har tjejjouren kunna notera nästan en fördubbling av antalet kontakter under 18 år som har utsatts för incest eller sexuella övergrepp.
– Det betyder inte nödvändigtvis att det sker fler övergrepp, utan kan snarare vara att fler vågar berätta om det. Men det är många berättelser om övergrepp som vi får höra varje dag. Det gör mig både ledsen och arg, säger Mathilda Genberg.
Beroende av stöd
Tjejjouren har sökt ett bidrag på 774 000 kronor från kommunen till sin verksamhet, men fick i förra veckan nej i kultur- och fritidsnämnden.
– Förtryck och våld mot tjejer är ingen sidofråga, det är ett samhällsproblem som vi måste jobba brett och långsiktigt med. Vi är beroende av stöd för att kunna bedriva vår verksamhet, vi kan inte kräva avgift av de som ringer eller hör av sig till oss, säger Ida Eugenius.
Den förklaring tjejjouren har fått är att deras verksamhet är för ny och att det är för osäkert om de kommer att kunna genomföra de aktiviteter som man söker stöd för.
– Men vi har funnits i fem år och har en viktig verksamhet där vi ser att behovet finns och att det är många som hör av sig till oss, säger Ida Eugenius.
Riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh (V) har bland annat tagit initiativ till gräsrotsrörelsen Varken hora eller kuvad och lyft frågor om kvinnoförtryck och diskriminering. När hon hör att tjejjouren i Sundsvall blir utan kommunala bidrag blir hon upprörd.
– Vart ska tjejer vända sig? Det är hemskt att tjejjouren inte får pengar för verksamheten behövs. Det här måste vi högljutt protestera mot. Stat och kommun kan inte lägga över ansvaret till ideella krafter som ska jobba gratis. Stöd till unga tjejer måste också få kosta.
Amineh Kakabaveh menar att vi alla har en viktig uppgift att synliggöra kvinnoförtrycket.
– Min egen erfarenhet är att skola och socialtjänst har begränsade resurser och missar ofta den här typen av problematik. Förtrycket syns inte, därför är verksamheter som tjejjouren mycket viktiga för att fånga upp och stärka unga tjejer.
Tjejjouren har nu fått rådet att i stället söka ett utvecklingsbidrag, som kan ges till föreningar som vill utveckla nya idéer.