– Enkelt sagt är vi i föreningen unga tjejer som vill hjälpa andra unga tjejer. Det gör vi via chatt och mail, vilket gör att de som hör av sig kan vara anonyma och inte behöver träffa någon om de inte vill, säger Maria Näslund, ordförande i föreningen.
”Tyngdpunkt på övergrepp”
De riktar sig till alla som identifierar sig som tjejer mellan 10 och 20 år, även om ingen ställer några frågor kring hur gammal man faktiskt är. De som hör av sig gör det för allt från ensamhet i skolan till våldtäkter, självskadebeteende och övergrepp i hemmen.
– Det är en ganska stor tyngdpunkt på övergrepp och sexuellt våld. Ganska ofta handlar det om incestfall, berättar Mikaela Nissén, verksamhetssamordnare och en av de två heltidsanställda i föreningen.
Sommaren är alltid en svår period, men i år har det varit mer än någonsin enligt föreningen. Från kommunens håll är man medveten om att många unga är särskilt utsatta under perioden.
– På sommaren och kring jul är det alltid kritiskt. Men vi har ett spektra av verksamheter för att motverka det. Socialtjänsterna i våra tio stadsdelar har alltid verksamhet igång. När de är stängda på kvällar och helger så har vi vår socialjour för hela staden dit man alltid kan ringa, säger Ulla-Carin Moberg, tillförordnad förvaltningsdirektör på sociala resursförvaltningen.
– Kuratorer och andra på skolorna som man kanske har en extra bra kontakt med finns tyvärr inte på plats under sommaren. Även de behöver ju ha semester. Men staden försöker ha så god beredskap vi bara kan. Och det ska alltid finnas någon man kan vända sig till inom socialtjänsten, fortsätter hon.
20 ideella sköter kontakterna
De senaste två åren har Tjejjouren Väst växt mycket. Via projektbidrag från folkhälsokommittén i Västra Götalandsregionen har de numera råd med två heltidsanställda. Det är Mikaela Nissén samt föreningens grundare Jeanette Rahbe. De har även fått en lokal inne i Göteborg och är i dag kring 20 ideella som sköter kontakterna med de tjejer som hör av sig. Vanligtvis har de chattlinjerna öppna torsdag- och söndagkvällar mellan 20.00 och 22.00, men under sommaren har de haft så högt tryck att de har haft extraöppet.
– Vår roll är inte att vara proffs utan medsystrar. Men alla som arbetar här ideellt går en utbildning, och sedan har vi vidareutbildningar via kommunerna. En av oss anställda har alltid telefonjour när chattarna är öppna som extrastöd till den som har kontakten, säger Mikaela Nissén.
Skyddsnät försvinner under sommaren
Tjejjouren Västs ledord är ”stötta, stärka, slussa vidare”. Det kan innebära hjälp med allt från polisanmälningar till kontakt med psykolog.
– Men vi har inte så stort lösningsfokus, utan ska mer finnas som stöd. Någon att berätta för som inte dömer, säger Mikaela Nissén.
– För många är det viktigt att bara få berätta utan att få en direkt reaktion tillbaka. Där är anonymiteten en stor styrka. Sen kan vi kanske hjälpa till att hitta de trygga punkterna och personerna i den personens liv som nästa steg, säger Maria Näslund.
Under årets sommarlov har chatt och mail alltså gått på högtryck.
– Över hela 2014 hade vi 800 chattkontakter. Bara under sommaren har vi än så länge haft 200. De vanliga skyddsnäten finns inte på samma sätt då, säger Mikaela Nissén.
– Under sommarlovet kommer många liksom inte ifrån hemmet till skolan, där andra vuxna finns. Ofta dricker föräldrarna mer alkohol när de själva är lediga, säger Maria Näslund.