Det är lördag och strålande sol. Trots det sjuder det av liv inne på Vivalla fritidsgård. I köket bakas det kladdkakemuffins och i cafét sitter några av tjejerna i dansgruppen Bruck Out.
– Stämningen här på gården är bra, man känner sig välkommen, säger Miranda Hasani. Hon och kompisen Melissa Röymo är båda dansare och med i föreningen The Movement som har sin verksamhet knuten till fritidsgården.
– Gården betyder att man har någonting att göra och det är över 80 stycken som dansar med oss, säger Melissa Röymo.
Och det är inte bara dansen som drar. Basket, fotboll, hemkunskap och simning är andra riktade aktiviteter som har gjort att tjejerna i Vivalla plötsligt har gått om killarna.
– Vi har jobbat stenhårt under åtta år för att få hit fler tjejer och det är det resultatet som vi ser nu, säger Malika Bouallala, som arbetar som basketutvecklare på fritidsgården.
14 mammor som ledare
Det är samverkan mellan den kommunala verksamheten, studieförbundet Bilda och lokala föreningar som har varit en framgångsfaktor. För enligt personalen vill tjejer inte bara komma och ”hänga”. De vill ha tydligare aktiviteter.
– Vi har märkt att om vi öppnar andra typer av lokaler, och ordnar riktad verksamhet så kommer tjejerna, säger Jaber Fawaz, kultursamordnare.
Och för att föräldrarna ska låta sina barn gå till gården krävs också ett förtroende menar Malika Bouallala.
– Föräldrarna litar på mig och då får tjejerna komma hit. Jag har också engagerat 14 mammor som ledare. Även äldre ungdomar som tidigare har varit med i verksamheten är ledare i dag. Det gör också att fler vill vara med, säger hon.
Ska göra genusronder
Rafal Mahdi är en av dem som nu har blivit ledare för yngre tjejer. I dag är hon med på gården och bakar muffins, men hon är även simlärare för tjejer som inte vill ha simning tillsammans med killar.
– Det är jätteroligt, jag lär dem något som kan rädda deras liv och det är även en kunskap som skolan kräver. Och det finns ett jättebehov. Gruppen är full hela tiden, just nu är det 86 tjejer, säger hon.
Här i Vivalla är det 59 procent tjejer på gårdens aktiviteter. På andra håll i Örebro lockar gårdarna färre tjejer. På fritidsgården i Haga till exempel var bara 19 procent av besökarna under vårterminen flickor.
När det gäller jämställdheten totalt på gårdarna ska kommunen göra genusronder på alla gårdar i höst för att säkerställa jämställdhet på alla gårdar.
– Det här ska bli en lika naturlig del som att man ser över brandskyddet varje år. Vi kommer att titta på deltagarsiffror, personalen, aktiviteter och lokaler. Vi ska också fråga ungdomarna vilket betyg de ger jämställdheten på fritidsgården, säger Elisabet Wallin.
Fler flickor ska vara med
Målet är att fler flickor ska vara med. Och i Vivalla har man hittat receptet. I alla fall om man ska tro Fatema Yasen som är en av tjejerna som kommer till gården.
– Det är bra att det finns många saker som man kan göra. Jag spelar basket och fotboll. På söndagar har jag lärt mig att simma. Och så är jag med på hemkunskapen där min mamma är ledare. Varannan vecka lagar vi mat och varannan bakar vi kakor. Vi blandar nyttigt och onyttigt. Det är jättebra, säger hon.