Upptäcks inte
I rapporten uppmärksammas hur det finns en tendens hos samhällets representanter att döma tjejer utifrån deras utseende och mildra effekterna av deras agerande.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Föreställningen och idén om missbrukaren som en snubbe på en parkbänk gör att många inte ens ser de här unga, trevliga tjejerna, säger Mattias Gullberg.
Han har många exempel på hur polisen kontrollerar killar på fester medan tjejerna går fria, trots att de är påverkade och har droger i fickorna. ”Jag kanske röker lika mycket som en 200 kilo stor kille. Ska jag bli behandlad som en liten chihuahua då?”, frågar sig ”Kajsa” som blivit intervjuad i studien.
– Varför tänker man att hon inte knarkar? Är det bara för att hon är tjej då eller? Det är ju en nästan kränkande inställning, säger Mattias Gullberg.
Orättvis behandling
Föreställningarna och skillnaderna i bemötande finns i hela kedjan, från lärare till poliser och behandlingspersonal – men även hos vänner, familj och andra missbrukande personer. Det medför dels att de unga missbrukande tjejerna inte uppmärksammas dels att den personal tjejerna möter endast har kunskap om killarnas problematik. Efter att ungdomar som var inlagda för avgiftning jämfört sina vårdplaner kunde de konstatera att killarna gick därifrån med kontaktpersoner, planer för skolgång och lägenheter medan tjejerna lämnade med enbart ett krav om att återkomma för urinprov.
Hur kan det bli så?
– Jag tror generellt sett att vi tänker att killarna är stökigare. De stjäl en moped eller slår sönder en busskur, medan en tjej som mår dåligt gör det på insidan. Vi hart lärt oss att visa vår ledsamhet på olika sätt. En ledsen tjej skärper väl till sig, tänker man, medan en kille har ögonen på sig, kanske har åkt fast och så ställs det krav på att handla, säger Mattias Gullberg.
De intervjuade tjejerna berättar om trassliga uppväxtmiljöer, präglade av bekymmer. Cannabisen har dämpat ångest och stärkt självförtroendet. Successivt har drogen blivit en del av vardagen, umgänget har bytts ut och tjejerna har blivit förslappade och likgiltiga. I studien beskriver ”Berit” perioden som att hon möglade bort. ”Den Berit som var innan försvann helt, den ruttnade liksom och allting personlighet, känslor, skola och allt det bara försvann, ingenting spelade någon roll, jag orkade inte och det var sjukt”, säger hon i studien. När tjejerna sedan blir inskrivna har missbruket ofta gått långt.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Att missbruket upptäcks sent är också den huvudsakliga anledningen till att tjejerna ofta har en tyngre problematik, enligt Mattias Gulberg. För att tjejerna ska upptäckas i tid och kunna få relevant behandling konstaterar han att yrkesverksamma i vårdsystemet behöver uppdatera sin kunskap om missbrukande tjejer, och särskilt uppmärksamma de föreställningar om könsskillnader som ungdomarna utsätts för när de söker hjälp.
– Detta är naturligtvis ett symptom på den rådande diskursen om män och kvinnor. Vi måste släppa våra idéer om manligt och kvinnligt och se bortom könsnormerna, konstaterar Mattias Gullberg.