– Vi brukar följa med andra när de spelar, sen är vi med ibland, säger Kerstin Frid.
På Tantolundens IP:s nya konstgräs spelar ett gäng killar fotboll efter skolan. Bredvid cyklar Tilda och Frida runt planen, de säger att de var med lite förut, men tröttnade.
– Tjejer vill inte visa… visa vad de kan. De kanske är rädda för att göra fel, killarna säger typ ”tjejer kan inte spela” - fast så är det ju inte, säger Tilda Bergmark.
Alliansen i Stockholm satsar delvis mer på de anläggningar där det redan är fler tjejer, som simhallar – vilka nu ska rustas upp. Men idrottsborgarrådet Regina Kevius (M) vill hellre göra alla sporter jämställda.
– Jag vill inte gärna stämpla en idrott som en killidrott eller tjejidrott. Jag tror att skillnaderna har att göra med traditioner, ”killar går ut och spelar lite boll och så är det”. Sen kanske inte tjejer alltid känner till var man kan vara och framförallt – man känner sig inte välkommen, det är det stora problemet.
Kvinnliga ledare – billigare för tjejer
En åtgärd för att göra skejtingen, som totaldomineras av pojkar, mer jämställd är att man anställt kvinnliga ledare som hänger vid skejtrampen i Högdalen.
Man försöker också göra de större sporterna mer jämställda genom ”Idrottsbonusen”, ett bidrag till föreningar som strävar mot jämställdhet. Men bidragssökarna är få och åtgärder som de i Högdalen inte heller särskilt många.
I Stockholms stads idrottspolitiska program står det att de prioriterade grupperna (bland annat unga tjejer) ska erbjudas subventionerade priser.
– Vi kollar på det. Vad jag vet finns inga sådana lösningar nu. Jag tror steget in i idrotten är viktigt, att introduceras, då kan subventionering vara ett sätt. Ett annat sätt kan vara att ha vissa tider eller dagar då planen är avsatt för spontanidrott för tjejer, säger Regina Kevius.
Kan inte det sticka i ögonen på folk, om killar behöver betala mer och blir utestängda från ytorna?
– Nej, det är lätt att förklara då att det är en satsning för att få in fler tjejer i verksamheten. Det handlar om politiskt ledarskap, att våga säga att det här är viktigt för vi vill ha mer jämställdhet inom idrotten. Men just nu tror jag att vi vet för lite om hur vi ska lösa det. Vi måste fråga de unga tjejerna vad de tycker.
”Mindre allvar, mer skoj”
Tilda och Kerstin brukar hänga på Zinkensdams IP när deras killkompisar spelar boll. De tror dock att en tjejdag, då bara tjejer skulle få tillträde, kan vara en bra idé.
– Det skulle kanske vara bra, jag tror det skulle komma många tjejer då, säger Kerstin.
Båda spelade fotboll i lag när de var yngre, men inte längre.
– Det borde finnas fler lag som inte är så allvarliga med massa matcher och cuper. Det borde vara mer för att det är roligt. Man kanske vill spela fast man inte är så bra, säger Tilda Bergmark.