– Inför invigningen har vi jobbat för att så många som möjligt ska kunna vara med. Därför blir det fokus på att rulla. Det kan man göra på rullskridskor, med barnvagn, rullator, rullstol och skateboard, säger Ia Kjellsdotter, verksamhetsledare på föreningen Passalen som sköter verksamheten i parken.
De kommer ha ett rulldisko på utomhusbanan för roller derby. Bastun och bassängerna kommer vara öppna och besökarna kommer också ha möjlighet att prova på att segla med specialanpassade jollar.
Mycket har hänt
För några år sedan var området kring Kvillepiren ett bortglömt hamnområde med stängsel och stora asfaltsytor. För fem år sedan startade en segelskola i älven och sedan dess har området byggts ut successivt. Man har byggt en prisbelönt bastu av återvunnet material och en odlingsförening har fått piren att grönska med sina pallkragar fulla med grönkål, rabarber och tomater. Förra året öppnade Café Fluss som är en blandning mellan restaurang och klubb och parken fick ytterligare en bassäng i form av en stor badtunna med salt havsvatten.
För barn och unga
Målgruppen för föreningen Passalen är barn och unga med funktionsvariationer. Deras tanke är att området ska vara en plats där alla känner sig välkomna.
– Anledningen till att Passalen driver Jubileumsparken är inte att vi doktorerat på att driva bastu och bad. Vi gör det för att vi är bra på att skapa allmötesplatser, som vi tolkar som platser där alla möter alla. Vi säkerställer att vår målgrupp, som lever i ett stort organiserat utanförskap, känner sig lika välkomna som andra, säger hon.
Tusentals besökare
Förra året hade parken över 80 000 besökare. Det var alltifrån stamgäster och barnfamiljer till turister som hade fått tips om området. Simon Haglund jobbar på Passalen och är projektledare för Jubileumsparken och han tror att en viktig del i framgångsreceptet är att det är gratis.
– Det är inte så många pooler och badhus som är det så många blir förvånade att det inte kostar någonting att gå in. Det gör att personer kan komma hit oavsett ekonomi. Så är det enkelt att ta sig hit med kollektivtrafiken, man behöver inte ha bil. Och tillgänglighetsanpassat, vi har en hiss i bastun och en lift till bassängen, säger han.
Genom åren har Jubileumsparken fått flera priser och utmärkelser. Den senaste i raden var Sienapriset som delas ut av Sveriges arkitekter för att främja god utemiljö. Motiveringen var att området är en inspirerande förebild för medborgardriven stadsutveckling. Simon Haglund håller med om att det är göteborgarnas engagemang som har gjort platsen så omtyckt och välbesökt.
– Det innebär att personer får en stark relation till den här platsen. Förut var det mest ett anonymt hamnområde. Nu har många varit med och format platsen genom åren och den är inte anonym längre.
”Inga hippa tyskar”
Kollegan Ia Kjellsdotter tror att en viktig faktor har varit att de varit med och format platsen från början och haft en röd tråd genom arbetet.
– Vi har inte bara byggt upp en plats med hjälp av ett gäng hippa tyskar och ordnat en stor invigningsfest, och sedan anställt en sur vaktmästare att förvalta alltihop. Vi har verkligen varit med från början, säger hon.
Jubileumsparken är egentligen en tillfällig satsning till och med 2021 då Göteborg fyller 400 år. Just nu pågår en politisk diskussion om parkens framtid. I mars beslutade park- och naturnämnden att satsa 350 miljoner kronor på området. Pengarna ska bland annat gå till att bygga en till bassäng och att göra bastun permanent. I morgon ska politikerna i kommunstyrelsen ta ställning till förslaget. Jessica Segerlund, platsutvecklingschef på Älvstranden Utveckling, hoppas att Jubileumsparken ska bli permanent.
– Det är det vi ser framför oss och nu inväntar vi bara politikernas beslut. Vi är redo att kavla upp ärmarna och ge parken mer kärlek, säger hon.
Hur det än blir efter 2021 så kommer föreningen Passalen fortsätta att jobba för att Jubileumsparken ska vara en plats där människor med olika bakgrunder och erfarenheter möts. Ia Kjellsdotter säger att de aldrig kommer hyra ut området till en exklusiv skara.
– När vi öppnade fick vi många vip-förfrågningar och det får vi fortfarande. Vi hade säkert kunnat finansiera hela parken om vi hyrde ut platsen till bröllop och stora företagsevent. Men vi säger nej till allt för det här är bara för allmännyttan. Vi vill inte att någon ska lägga upp bilder från bastun med sig själv och sitt coola gäng som är där ensamma.