Tv-kanalen CNN har därefter rest till Libyen för att fastställa videoklippets äkthet och då blivit vittne till ett dussintals personer som såldes i utkanten av Tripoli, vilket filmats med dolda kameror.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
De unga männen refereras till som ”varor”. ”800, 900, 1000”, ropar försäljaren ut, tills buden tar slut och männen som sålts överlämnas till köparen.
Väcker avsky
Rapporterna om slavhandeln har väckt avsky världen över och FN-chefen Antonio Guterres har sagt att det kan handla om ”brott mot mänskligheten”. I Paris och i afrikanska huvudstäder har människor samlats utanför de libyska ambassaderna för att protestera.
Nu har protesterna nått Sverige och i morgon hålls manifestationer i Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Jönköping, Linköping, Växjö, Örebro, Västerås och Helsingborg för att fördöma slavhandeln och visa solidaritet med offren. Det kan bli ännu fler städer som sluter upp.
– Det var så mycket känslor som väcktes av att se videon. Vi blev väldigt ledsna och bestämde oss för att göra något, säger Fiona Bey Rydström, som tillsammans med Lola Ahmed och Deeqo Kelly Hussein står bakom manifestationen i Göteborg.
– Vi kommer alla tre ursprungligen från Afrika, jag från Uganda och de andra två från Somalia, då känns det här väldigt nära. Det hade lika gärna kunnat vara ens egen pappa, bror eller kusin som såldes enbart på grund av hans hudfärg, säger Fiona Eyotaru Rydström.
– Vi vill visa solidaritet för de som utsätts för det här i Libyen och uppmana Sverige att ta avstånd och gör någonting aktivt för att få stopp på detta.
Migranter fast i Libyen
Slavhandeln tros ha pågått i årtal men det var först när CNN släppte sin video som det fanns bildbevis. Libyen är ett land i kaos sedan Muammar Gaddafi störtades 2011. Två större grupper kämpar om makten och har i stort sett delat upp landet med två regeringar.
Men trots detta har EU tecknat avtal med Libyen om att stoppa människosmugglarnas båtar från att korsa Medelhavet för att ta sig till Europa. Det har gjort att flyktingarna blir fast i Libyen och smugglarna måste hitta ett nytt sätt att ”hantera” de som blir kvar, skriver CNN.
– Nu är det viktigt att vi höjer rösten tillsammans med våra medmänniskor. Situationen i Libyen får inte fortsätta en dag till. Mänskliga rättigheter bryts varje dag i Libyen sedan 2011, säger Lovette Jallow, initiativtagare till manifestationen i Stockholm, som startade vågen av protestinitiativ i andra städer.
– Det sitter 450 000 människor fast i Libyen, enligt UNHCR, utan boende, pengar och arbete. De befinner sig i ett mellanland där de varken kan ta sig vidare till Europa eller hem till sina hemländer. Smugglarna måste tjäna pengar på andra sätt nu och det gör de genom slavhandel.
"Dålig mediabevakning”
Både Fiona Bey Rydström och Lovette Jallow är besvikna på den svenska mediabevakningen som de tycker har varit otillräcklig.
– Tyvärr är det så i dagsläget att frågor som berör människor utanför Europa tas inte upp på samma sätt. Vi värderar mänskligt liv väldigt olika baserat på hudfärg och geografi. Vi kanske inte tror att det som händer i Libyen är vårt problem – men det är det, säger Lovette Jallow, och får medhåll från Fiona Bey Rydström:
– Vi kommer att ha talare i Göteborg som är överlevare från slavhandel vilket visar att det här också är ett svenskt problem. Nu kommer dessa röster att få komma till tals.
Desto större hopp känner de inför de allt fler protestaktioner som nu sluter upp runt om i landet.
– Kom på lördag och visa din solidaritet! Det här handlar om mänskliga rättigheter. Information är makt och tillsammans kan vi påverka oerhört mycket, avslutar Lovette Jallow.