Det blir förbjudet att helt eller delvis täcka ansiktet vid idrottsevenemang. Syftet är att minska våld och störningar på läktarna. Undantag görs för religiösa skäl, hälsoskäl eller vid särskilda väderbetingelser. Straffskalan sträcker sig från böter till fängelse i högst sex månader.
Börjar gälla: 1 mars
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Falska polisbilar förbjuds
Ordet "polis" samt polismyndighetens och säkerhetspolisens heraldiska vapen skyddas så de blir förbjudna att använda på motorfordon. Undantag kan göras för veteranbilar, museum och konstnärlig verksamhet. Om någon bryter mot lagen kan polisen utfärda vite.
Börjar gälla: 1 januari
Utökat Rut-avdrag
Det kommer att bli möjligt att göra Rut-avdrag för reparation av vitvaror. Regeringen motiverar det utökade avdraget med att det ofta är bättre för miljön att reparera och återanvända produkter än att skrota, återvinna och köpa nytt. Reformen beräknas kosta 190 miljoner kronor under 2017.
Börjar gälla: 1 januari
Höjd statlig inkomstskatt
Regeringen har beslutat att inte räkna upp de så kallade skiktgränserna vid statlig inkomstskatt, något som annars vanligtvis görs årligen. Det innebär i praktiken en skattehöjning på 860 kronor om året för den som tjänar över 37 000 kronor i månaden.
Börjar gälla: 1 januari
Sänkt förmånsvärde för miljöbilar
Den tidsbegränsade nedsättningen av förmånsvärdet för vissa miljöbilar sänks från 16 000 kronor till 10 000 kronor. Samtidigt förlängs tidsgränsen så det tillfälligt nedsatta förmånsvärdet gäller fram till 2020.
Börjar gälla: 1 januari
Höjd punktskatt på elektronik
Det blir höjd skatt på elektronik som innehåller vissa kemikalier som fosofor, brom och klor. Maxtaket kommer vara 320 kronor före moms, och skatten beräknas på vikt samt produktkategorier. Skatten kommer bland annat att beröra spelkonsoler, tvättmaskiner, mobiler och tv-apparater.
Börjar gälla: 1 januari
Lättare att byta namn
Det kommer att bli enklare att byta namn och den nya namnlagen blir mer jämställd. Bland annat blir det möjligt för gifta par att ta bådas parternas efternamn, vilket tidigare inte var tillåtet. Barn till ogifta kommer heller inte automatiskt att få mammans efternamn.
Börjar gälla: 1 juli
Lättare att deltidsstämpla
Antalet dagar som det är möjligt att deltidsstämpla höjs till 150. Tidigare gällde 75 dagar med deltidsarbete och a-kassa för varje ersättningsperiod på 300 dagar. När deltidsdagarna är slut står valet mellan att fortsätta leva på deltidslönen eller sluta arbeta och endast gå på a-kassa.
Börjar gälla: 1 januari
Stärkt skydd för visselblåsare
Anställda som slår larm om allvarliga missförhållanden ska få stärkt skydd i form av att repressalier från arbetsgivaren blir belagt med skadestånd. För att skadeståndsskyddet ska kunna komma ifråga måste det handla om att ett brott med fängelse i straffskalan förekommit i verksamheten.
Börjar gälla: 1 januari
Nytt stöd för ensamföretagare som anställer
Ensamföretagare som anställer sin första medarbetare får rätt till så kallat Växa-stöd. Stödet innebär att arbetsgivaren får nedsatt arbetsgivaravgift under det första året och endast behöver betala ålderspensionsavgift på drygt tio procent på den del av månadslönen som inte överstiger 25 000 kronor.
Börjar gälla: 1 januari