BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Kanske checkade de in på incheckningsdisk 3 och 4. Det var i alla fall den information som angavs på Landvetters hemsida i tisdags förmiddag, innan flighten försvann från de aviserade avgångarna: Pisa, Düsseldorf, Kabul (via Wien).
Efter mellanlandning i Österrikes huvudstad lyfte planet igen 01.37 natten till i går, för vidare färd mot Afghanistan.
Tidigare på tisdagen demonstrerade ett hundratal personer utanför Migrationsverkets förvar i Kållered mot de planerade utvisningarna till Afghanistan. "Afghanistan är inte säkert!" och "Stoppa deportationerna!", löd talkörerna som ropades i megafon mot polisuppbådet på andra sidan kravallstaketet.
Fem verkställighetshinder
In i det sista pågick de juridiska turerna för att i alla fall temporärt stoppa utvisningarna. Och i några fall lyckades försöken.
– Vi vet att det är fem verkställighetshinder som har gått igenom, säger Kinna Skoglund, talesperson för nätverket Vi står inte ut, när ETC Göteborg når henne på onsdagsmorgonen.
Exakt vilka personer det är som fått stanna, och vilka som var ombord på planet, vet hon ännu inte.
– Det är ett detektivarbete här, vi försöker pussla för att få bilden klar, säger Kinna Skoglund.
En av dem som slapp kliva ombord på planet är Yasin Mohammadi. Han kom ensam till Sverige i september 2015, och firade nyligen sin 16-årsdag i en cell på Migrationsverkets förvar i Märsta.
Eftersom han inte gått med på medicinsk åldersbedömning har han fått sin ålder uppskriven med tre år, uppger hans kontaktperson Jan-Åke Eriksson.
– Yasin har inga papper på hur gammal han är, och kan du inte bevisa din ålder så är du automatiskt över 18 år i Migrationsverkets ögon, säger Jan-Åke Eriksson när ETC Göteborg träffar honom bland demonstranterna i Kållered.
Jan-Åke Eriksson och sambon Kajsa Lindqvist har haft Yasin boende hos sig hemma i Stockholm sedan i november förra året.
− Efter att han fått sin ålder uppskriven blev han av med sitt familjehem och placerades på ett asylboende i skogen utanför Kramfors. Vi kände till honom sedan tidigare, och tänkte fan, ska han sitta där uppe i skogen? säger Jan-Åke Eriksson.
Nytt hopp
Han är märkbart trött, disträ och uppstressad där utanför förvaret. Han har precis fått ett samtal där inifrån – Yasin ringde och sa att han inte ska med kvällens plan till Kabul.
– Vi försöker få det bekräftat på något vis, vi har ingen aning om vad som händer, säger Jan-Åke Eriksson.
På onsdagsmorgonen står det klart: Flight 6221 befinner sig i luften ovanför Azerbajdzjan, och Yasin Mohammadi är kvar på förvaret i Kållered.
– Vi har precis varit och hälsat på honom, säger Jan-Åkes sambo Kajsa Lindqvist när ETC Göteborg når henne på telefon.
Yasin är trött, sliten och omtumlad, berättar hon, men ett nytt hopp har väckts.
– När vi sa hej då i måndags kändes det som om det var kört. Han såg ut att ha förberett sig på det allra värsta, så för honom är det nog lite som att få livet tillbaka, säger Kajsa Lindqvist.
Exakt varför Yasin inte utvisades i tisdags vet hon fortfarande inte, och inte heller vad det betyder i förlängningen.
– Vi vet ingenting, allting är så jävla oklart. Det kan vara så att han får vara kvar på förvaret ett tag till, säger Kajsa Lindqvist.
Nu ska hon och Jan-Åke hem till Stockholm ett par dagar, men till helgen planerar Kajsa Lindqvist att komma tillbaka och hälsa på Yasin på förvaret i Kållered.
Om han inte kommer till Stockholm i stället, vill säga.
– Det klart att min dröm är att han ska komma hem till oss igen. Hoppet är det sista som överger en, men man måste försöka hålla huvudet kallt för att inte bli galen, säger Kajsa Lindqvist.