Problemen i sjukvården har varit i fokus av medierapporteringen senaste tiden. Kötiderna för att få vård är långa, arbetssituationen dålig och det är svårt att rekrytera personal. Det hotar den medicinska kvalitén, menar Timbros Johan Ingerö – och föreslår därför att landstingens sjukhus ska privatiseras.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Som exempel framhåller han S:t Görans sjukhus i Stockholm, som drivs av Capio. Sjukhuset togs över i privat drift 1999, och enligt Timbros rapport har driftsformen varit en succé. Enligt rapporten är S:t Görans sjukhus mer produktivt än liknande landstingsstyrda diton: medelvårdtiden är lägre samtidigt som återläggningarna inte blir fler. Akutmottagningen har enligt Timbro också lägst väntetid i landet.
Skarp kritik
Men Sandro Scocco, ekonom på Arena idé, menar att de siffror som Timbro framhåller inte stämmer.
– Det för inte fram något som helst underlag för sin tes. Att jämföra S:t Göran med massa andra sjukhus, framförallt i glesbygden, som har problem håller inte. Det är en fullständigt ovetenskaplig och oseriös metod för att hävda att privata vårdgivare skulle vara bättre än offentliga. Så deras case, rent intellektuellt, är inte särskilt starkt.
Scocco menar att den forskning som finns på området pekar i motsatt riktning mot vad Timbro presenterar i sin rapport.
– Forskning pekar snarare mot att de offentligt styrda sjukhusen har en lite bättre effektivitet än de privata, säger han.
Del av en kampanj
Att Timbro nu gör det här utspelet är, enligt Scocco, en del i kampanjen mot det förslag om begräsningar av vinster i välfärden som just nu diskuteras kraftigt.
– S:t Göran skäms de inte för. Det har ju varit en hel del skandaler i vården och diskussioner kring skolan så det här är ett sätt att helt enkelt försöka styra om debatten till en del av den privata välfärden som de tycker fungerat bättre.
Håkan Jörnhed, oppositionspolitiker i Stockholms läns landsting för Vänsterpartiet, är också kritisk till förslaget.
– Timbro förstärker en myt om att S:t Göran skulle var det bästa sjukhuset. Det stämmer inte, för undersökningar om patienters nöjdhet visar att Norrtälje sjukhus är bäst.
Han fortsätter:
– Redan 1999 var S:t Göran ett bra sjukhus. Det har snarare med storleken på sjukhuset att göra än med driftsformen. Man kan inte jämföra S:t Göran med exempelvis Södersjukhuset som har 600 fler vårdplatser och som är ett av norra Europas största akutmottagningar.