BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Tjejerna var här i tre dagar och har aldrig varit i Umeå förut. Vi försöker ta reda på hur de har tagit sig hit och var de kommer ifrån. Någon måste hålla i trådarna. Det är svårt att tro att kvinnorna bokar resor, hotell och hittar rätt. Någon måste ligga bakom, och vi lär oss om detta hela tiden, säger Tomas Nyberg, inspektör vid Umeåpolisen.
Tips från hotellpersonalen
Det var i början av juli som Umeåpolisen grep fyra män på ett av stadens hotell, misstänkta för sexköp. Tipset kom från hotellpersonalen som hade börjat ana att prostitution förekom i några av rummen.
– Personalen kontaktade oss. De vill inte ha detta på hotellet och ser tragiken i det hela. De pratar ju med tjejerna, och eftersom de jobbar där vill de inte vara med och bidra till den här verksamheten, säger Tomas Nyberg som var med och grep de misstänkta.
Enligt polisen själva i Västerbotten saknar de resurser att jobba kontinuerligt med att spana på lägenheter eller hotellrum. Därför är det ofta via hotellpersonal som de får in tips och gör insatser.
– Det är de som vet när det händer något avvikande. De ser människor som kommer till hotellet, och de är experter på sina gäster. När något bryter mönstret så är det oftast något konstigt på gång. Kommer det tjejer utan packning, som knappt kan engelska och inte vet vart de ska så kan det verka misstänkt. Börjar det sedan springa folk till deras rum så är det rätt självklart vad det handlar om.
Tomas Nyberg söker tillsammans med sina kollegor upp tjejerna och pratar med dem. I fallet för några veckor sedan fick de information om hur de ryska kvinnorna hade varit i kontakt med männen. Dessa greps sedan på plats.
– Vi står alltid och väger. Ska vi gå in under pågående akt, eller vänta? Det är otroligt kränkande för kvinnorna. De flesta männen har anledningar och ursäkter till varför de är där. Att det handlar om en överenskommelse mellan två vuxna människor. Jo, men det är pengar inblandade. Om det inte hade varit det, hade männen inte fått träffa de här kvinnorna.
Han förklarar att han som polis inte kan fördöma någon, oavsett om det är någon som har sålt eller köpt sex.
– Vi kan inte komma med några pekpinnar, för då får vi ingen information. Men jag tycker inte synd om männen. Ofta hävdar de att de bara ville prata med kvinnan, eller att de hjälper henne att tjäna pengar. Att de gör detta för att utbudet finns, och då måste ju kvinnorna ha ställt upp frivilligt. Männen hittar på något sätt en sjuk logik i det som de har gjort.
”Vinner inget på att vittna”
Kvinnorna blir rättsligt sett vittnen, och det kan vara svårt för polisen att förklara för dem hur rättsystemet fungerar i Sverige. I deras länder är det ofta illegalt att sälja sex, och polisen ser på dem på ett annorlunda sätt där. Kvinnorna tror att de ska hamna i fängelse eller få böter om de pratar.
– Egentligen vinner de inget på att vittna. De förstör ju sin verksamhet på sätt och vis. Eftersom det ofta handlar om människohandel, så erbjuds kvinnorna alltid hjälp av kommunen. Men den person som har tagit hit dem har alltid hållhakar på dem.
Tomas Nyberg menar att det kan finnas en hotbild mot kvinnorna. Om de inte gör si eller så, kommer hennes familj att skadas, och många av kvinnorna prostituerar sig för att släktingarna ska slippa drabbas.
– Det här är otroligt svårjobbade brott, för ingen vill prata och vi har inte tillräckliga resurser. Vem som står bakom det här som hände för några veckor sedan vet vi inte.
Men känns det inte hopplöst att jobba med de här fallen då?
– Förr eller senare kommer vi att snubbla på rätt telefon där det står rätt saker, eller träffa rätt person som är villig att prata och komma ur det här. Annars skulle det inte vara värt det. Tjejerna slutar inte, de flyttas bara till en annan stad, men de måste få hjälp.
Vad hände med kvinnorna som var här för några veckor sedan?
– De sade att de skulle åka hem till Ryssland. Att de var less. Men det vet vi ju inte.
Tomas Nyberg tycker att medias bild av den frivilliga sexarbetaren som gör det för att tjäna extra pengar under studietiden spär på myten om den lyckliga horan. En bild som Tomas Nyberg själv aldrig har stött på i verkligheten.
– Jag har aldrig träffat den kvinnan, och ingen av mina kollegor har det heller. Det ser inte ut så. Det finns alltid något otroligt tragiskt som ligger bakom sådana här saker.
”Kan förhoppningsvis avskräcka”
Just nu pågår en utredning kring de fyra männen som greps för misstänkt sexköp. Om det väcks åtal och om männen döms, så blir straffet dagsböter – runt 2 000–3 000 kronor.
– Fyra män är ingenting i sammanhanget, men förhoppningsvis kan det avskräcka någon. När det kommer till de här fallen så känner jag att jag gör ett bra jobb. Det betyder något.