BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Alla kan göra något litet
Stora förändringar ligger på ett trögflytande politiskt plan, men alla kan göra något litet. Vi frågade Cajsa Malmström på Integrationscentrum om hur göteborgarna kan bidra utan att behöva flytta.
– Man kan anmäla sig som mentor till Vägvisaren, vårt mentorprogram för nyanlända! säger hon.
Efter tre omgångar av programmet har mentorerna visat sig vara minst lika nöjda som adepterna, det vill säga de nyanlända som fått uppehållstillstånd.
– Dels säger de att det har varit roligt att hjälpa och stödja en person från ett annat land och att visa vägen till en massa kontakter, men man upptäcker också hur mycket man själv kan och nya sidor hos sig själv. Och man lär sig om människor från andra länder. Ett väldigt roligt och konstruktivt sätt att vara med och bryta segregation och öka integration i samhället, säger Cajsa Malmström.
Stort intresse från etablerade svenskar
Läsare med gott minne minns kanske vännerna Jalil Taghizadeh och Karl Kildén. De träffades genom ett annat av Integrationscentrums program, flyktingguide/språkvän. Det har funnits sedan 2003 och förra året kom för första gången fler intresseanmälningar från etablerade svenskar än från nyanlända. Integrationscentrum anordnar också språkutbytet Marhaba Kompis där halva tiden spenderas åt det svenska språket, andra halvan åt arabiska.
"Roligt att ha fel"
Cajsa Malmström konstaterar att det också kan räcka långt att besöka arrangemang på till exempel Blå Stället eller Frölunda kulturhus och våga prata med folk.
– Att försöka skaffa sig vänner utanför ens egen sfär är inte minst viktigt i dag när vi går i olika skolor och bor på olika håll i stan. Dessutom förstärker vi vår egen verklighetsuppfattning genom att vi oftast har våra egna vänner på Facebook. Det är väldigt roligt att få sina fördomar krossade – och att ha fel. Det är spännande, men då måste man utsätta sig för en sådan situation – och det är inte så farligt! säger Cajsa Malmström.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Integrationscentrum
Information om Vägvisaren och flyktingguide/språkvän hittar du genom Integrationscentrum. De har en undersida till goteborg.se och finns även på Facebook – sök på Integrationscentrum Göteborg. Frågor om Marhaba Kompis kan ställas per mejl till lotta.duse@socialresurs.goteborg.se.
Vägvisare
Även Göteborgs föreningscenter matchar ihop människor som är nya i staden med vägvisare. Mer information finns på hemsidan www.gfc.se.
Tillsammans för Göteborg
Tillsammans för Göteborg, Tillsammans för östra Göteborg, Tillsammans för Västra Göteborg och Tillsammans för Mölndal är kopplade till den nationella föreningen Tillsammansskapet och välkomnar nyanlända som fått uppehållstillstånd genom att till exempel ordna Tillsammanscafé. Information finns på respektive sida på Facebook.
Lotsande sidor
Facebooksidan Refugees welcome to Gothenburg listar saker som händer runt om i stan. Notera att det finns två sidor med nästan samma namn.
Även Kompis Sverige och Öppna-dörren återfinns på Facebook.
Redberg Welcome
Redbergskyrkan anordnas bland annat gemensamma matlagningskvällar, språkkafé och våffelfika. Redberg Welcome kallas verksamheten och alla är välkomna oavsett bakgrund eller religionstillhörighet. Aktiviteterna hittar du på www.redbergwelcome.se, samt på Facebook.
Språk
Språkcaféet på Esperantoplatsen anordnar språkkvällar, även på svenska. Flera av biblioteken har också språkkafé eller språkträffar. Språkcaféet har en hemsida som heter www.sprakcafeet.com och bibliotekens träffar hittar du på stadens kalendarium, länk ligger längst ner på sidan www.goteborg.se.
Röda Korset har språkkaféer på flera platser runt om i stan, titta under fliken "Vad vi gör" kommun.redcross.se/goteborg
Volontärbyrån
Mängder av organisationer använder sig av Volontärbyrån. Just nu söks till exempel någon som kan laga cyklar åt ensamkommande, några som kan laga mat på boende för ensamkommande, läxhjälpare och personer som kan hjälpa till att träna svenska. Sök på Göteborg på www.volontaarbyran.org
Läxhjälp
Stiftelsen Läxhjälpen söker högskole- och universitetsstuderande via www.laxhjalpen.se. Flera frivilligorganisationer anordnar också läxhjälp, bland annat på biblioteken. Individuell människohjälp söker volontärer och dem når du på telefon 031-424595, eller på region.vast@manniskohjalp.se, Räddningsmissionen och Röda korset söker genom Volontärbyrån.
Integrationsnätverk Göteborg
Ligger på Vårvindsgatan 20 och anordnar fotbollsträningar, studiecirklar i samarbete med ABF, studiebesök och mycket annat. Kolla in integrationsnatverk-goteborg.se.
Frivilligcentraler
Ett antal frivilligcentraler sammanför människor, arrangerar språkkaféer och mycket annat. Sök på Frivilligcentral i sökfönstret på www.goteborg.se.