Ali Haidari och Erik Karlberg hjälps åt att montera upp den stora väggen som ska ställas upp på torget och Tobias Ådin bidrar med första lappen. ”Jag vill har fler queer-aktiviteter” står det.
– Vi får ofta höra att ”shit, vad det här är bra det ni gör” och det är kul. Jag tycker att mediebilden av Södertälje är väldigt negativ och inte sann. Vi vill ändra på det. Jag vill lyfta fram det som är bra, säger Erik Karlberg.
Det är en skön vårdag i februari och solen har precis tittat fram. Vid vattnet längs Strandgatan, ett stenkast från kaféet där medlemmarna har träffats kastar några barn bröd till änderna.
Den här lördagen är tanken att Södertäljeborna ska få tycka till om sin stad och vad man skulle vilja ändra på.
Jurgita Jackeviciute är ute med dottern på stan och hon är den första som stannar till.
– Det här är en bra idé. Jag skulle vilja ha rökfria områden utanför butikerna. Nu står många där och röker under raster och det tycker jag är jobbigt, säger hon och skriver ned det på en gul post-it-lapp som hon sätter upp på tavlan.
Ingen traditionell förening
Tillsammans för Södertälje är en löst sammansatt grupp som har funnits i några år och arbetar för att förbättra bilden av Södertälje och för gemenskap och sammanhållning mot rasism. Det är ingen traditionell förening utan medlemmarna håller ofta kontakt via sociala medier som till exempel Facebook och har anordnat en rad olika aktiviteter, på egen hand eller i samarbete med andra organisationer som Röda korset, Assyriska respektive Syrianska föreningen, lokala fotbollsföreningar och ABF.
En skolklass gick samman och bakade bullar som de bjöd ett äldreboende på. En sommar arrangerades en världspicknick på Torekällberget då alla tog med sig mat och dryck. Vid ett tillfälle anordnades en manifestation då alla vände ryggen mot Sverigedemokraterna. Och så har de stått på stan och frågat folk vilka människor de ser upp till – Björn Borg, syrran eller kanske farmor.
Deras arbete är så uppskattat att de belönades med 5i12-priset i fjol av kommunen.
”Södertälje väldigt uppdelat”
Erik Karlberg berättar att han gick med eftersom han ville engagera sig i viktiga frågor men inte var intresserad av att göra det partipolitiskt.
– Södertälje är vår spelplats men det är väldigt uppdelat här, åldersmässigt, eller i ”rika och fattiga” delar. Träffar man bara samma personer hela tiden, och aldrig människor man inte känner, förstärks stereotypbilden lätt. Men när man jobbar med samma saker och möts öga mot öga så suddas skillnaderna och främlingsfientligheten ut, säger han.
Ali Haidari håller med. Han kom till Sverige från Afghanistan för fyra år sedan och har bara bott i Södertälje i några månader.
– Jag kände ingen här från början. Men det här är ett jättebra sätt att möta andra människor och göra något tillsammans, säger han.
Tillsammansskapet är en plattform som skapades av stiftelsen Expo för två år sedan och som erbjuder grupper som vill kämpa mot rasism och för mångfald ett bollplank och ett redskap. I dag finns det cirka 50 lokala nätverk på olika platser runt om i Sverige.
– Det handlar om lokalorganisering. De har egna strukturer, aktivister och är uppbyggda på litet olika sätt. Gemensamt för alla är att de ska vara partipolitiskt obundna, religiöst neutrala och att icke-våldsprincipen gäller. Det är en social och politisk rörelse som ska kunna föra fram viktiga frågor på lokalnivå, säger Haris Grabovac, från Expo.
Gränsöverskridande mötesplatser
Han berättar att det kan handla om allt ifrån socialt arbete till att skapa nya gränsöverskridande mötesplatser där människor kan träffas.
– Tanken är att förena nyanlända med folk som redan är etablerade här och svenskar, säger Haris Grabovac.
I Södertälje har antalet lappar på tavlan vuxit efter en timme och alla är nöjda med Södertäljebornas respons.
– Tanken är att fler ska bli engagerade och att vi ska tydliggöra vad de som bor här brinner för. Det tror jag är jätteviktigt. Det händer massor här ute som är bra men det syns nästan aldrig, det vill vi ändra på, säger Erik Karlberg.