Nu meddelar människorättsorganisationerna att man kommer att driva fallet till Kammarrätten i Göteborg. CRD menar att domen inte har tagit hänsyn till människorättsliga frågor.
– När vi först överklagade Vellinge kommuns beslut ville vi att rätten skulle bedöma hur ett sånt här beslut förhåller sig till Europakonventionen och Regeringsformen, säger John Stauffer, chefsjurist på CRD.
– Den domstolsprövning som har skett hittills har inte gjort det utan bara tittat på ordningslagen. Vi menar därför att det är jätteviktigt att en prövning görs utifrån de mänskliga rättigheterna.
Fler än Vellinge
Vellinge kommun var först i landet med att rösta igenom ett förslag om förbud mot tiggeri i september 2017. Förbudet upphävdes av länsstyrelsen men fick sedan grönt ljus av Högsta förvaltningsdomstolen. Sedan dess har flera kommuner följt Vellinges exempel. Sammanlagt har tre kommuner fått igenom förbudet och ytterligare fem väntar på slutgiltigt besked.
Senast i veckan öppnade Norrköpings kommun för att införa ett så kallat tiggeritillstånd som innebär att tiggarna avkrävs på giltiga id-handlingar för att få be om pengar. Motionen lades ursprungligen fram av Sverigedemokraterna efter att Eskilstuna infört ett liknande krav.
Efter att Socialdemokraterna svängt i frågan finns nu en majoritet för ett sådant förslag i Norrköpings kommunfullmäktige.
– Vi säger i princip ja, men vill låta det gå några månader innan införandet för att se hur det faller ut i Eskilstuna, säger Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelsens ordförande till P4 Östergötland.
”Det är problematiskt”
Civil Rights Defenders beskriver utvecklingen i landet där allt fler kommuner rustar för tiggeriförbud som ”problematisk”.
– De internationella rättigheterna gäller ju oavsett medborgarskap. Som land ansvarar vi för att alla som uppehåller sig på vårt territorium garanteras sin yttrandefrihet och frihet från diskriminering, säger John Shauffer.
Beslutar kammarrätten att tiggeriförbudet i Vellinge inte är förenligt med svensk lag kommer det även att påverka andra kommuners beslut.
– Nu vill vi att kammarrätten bedömer rättighetsfrågan och går på vår linje, så att förbudet upphävs en gång för alla, säger John Stauffer.