I Sverige har 15 kommuner beslutat om att införa tiggeriförbud eller krav på tillstånd för att tigga. Frågan har testats av Högsta förvaltningsdomstolen som i december 2018 konstaterade att tiggeriförbud kan införas i lokala ordningsstadgor. Dock har frågan inte testats mot Europakonventionen, som gäller som svensk lag.
I en dom från Europasdomstolen som föll förra veckan slås det fast att Schweiz brutit mot artikel 8 i Europakonventionen när de bötfällt en rumänsk kvinna i Genève 2015 för tiggeri. Hon bötfälldes med hänvisning till en lokal stadga som kriminaliserar tiggeri på offentliga platser, men domstolen konstaterar att kvinnans rättigheter kränkts.
– Europadomstolens utgångspunkt är att titta på de som måste tigga, och deras rätt till mänsklig värdighet. Domstolen i Sverige saknade rättighetsaspekter helt vilket var häpnadsväckande, säger Johanna Westerson, som är sakkunnig i diskrimineringsfrågor hos Amnesty.
”(Vi) noterar att den sökande kvinnan kom från en extremt fattig familj, var analfabet, saknade arbete och inte hade tillgång till socialt stöd. Att tigga var ett sätt att överleva för henne. Domstolen bedömer att, eftersom hon var i en så uppenbart sårbar situation, hon hade rätt att, som en följd av rätten till mänsklig värdighet, fortsätta sin strävan och försöka möta sina basbehov genom att tigga.” skriver domstolen.
Inga andra möjligheter
Johanna Westeson har analyserat domen. Hon säger att rätten att överleva och ha möjlighet att försörja sig kan innefatta rätten att tigga.
– Den här kvinnan hade inga andra möjligheter än att tigga, så i hennes fall var tiggeriet nödvändigt för att klara sig. Domstolen kopplar rätten till överlevnad till rätten till mänsklig värdighet.
Europadomstolen skriver också att ”Bestämmelsen kriminaliserar tiggeri i allmänna termer. Ett generellt förbud av en viss sorts beteende är en radikal åtgärd som kräver starka bevekelsegrunder och synnerligen noggrann granskning av domstolarna”.
– Som jag sett av de förbud som införts i Sverige så har de inte tagit hänsyn till människors utsatta situation, utan det har tagits utifrån kommunernas vilja att reglera ordningen. Nu har kommunerna ansvar att granska sina beslut och se till att de inte bryter mot domen från Europadomstolen, säger Johanna Westeson.