BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Men osäkerheten kring undersökningens trovärdighet har inte stoppat diskussionen. DN Stockholm har gjort flera artiklar på ämnet och dagen efter att undersökningen presenterades gjorde det moderata oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr ett utspel på sin offentliga Facebook-sida där hon slog fast att det var dags att förbjuda tiggeri i Stockholm.
Vill skärpa lagstiftningen
På Moderaternas partistämma i fjol beslutades att det ska införas lagstiftning som möjliggör lokala förbud mot tiggeri, men det är inte möjligt med dagens lagstiftning. Det vill dock Anna König Jerlmyr ändra på.
– Vi vill skärpa lagstiftningen och ge möjligheten att införa lokala förbud. Det är olyckligt att vi ska behöva gå så långt, men den styrande majoriteten i Stockholms stad ger oss inga andra alternativ då de inte lyckas hantera frågan. Vi ska inte behöva ha en situation där staden får plocka bort mänsklig avföring där små barn vistas, säger hon till ETC Stockholm.
Svåra gränser
Förutom att det i dag saknas lagutrymme för att införa lokala förbud mot tiggeri, finns det dessutom problem med gränsdragningar i det förslag Moderaterna har lagt. Det räcker med en kort promenad längs Stockholms gator för att träffa flera personer som försöker värva en till olika föreningar och i halloweentider är det vanligt att barn går från hus till hus och tigger godis. Anna König Jerlmyr menar dock att det inte är hennes sak att svara på utan hänvisar till framtida utredningar i frågan.
– En sådan lag ska arbetas fram på samma sätt som alla andra nya lagförslag via regeringen och ett regeringsuppdrag. Det är en sådan utredning som sedan tar fram hur ett lagförslag ska införlivas rent praktiskt. För att kunna upprätthålla ett förbud och avlasta polisen i sitt arbete kommer vi också fortsätta arbeta med förslaget om att ge ordningsvakter mandat att upprätthålla de kommunala ordningsföreskrifterna och då också ett tiggeriförbud.
Vilka grupper rör det sig om som ska förbjudas? Ska gatumusiker, Frälsningsarmén och påskkärringar, som ju alla tre på olika sätt ägnar sig åt tiggeri, stoppas av polisen?
– Det är regeringen som behöver se över regelverket och ge kommuner möjlighet att utlysa lokala tiggeriförbud. Det finns redan i dag regleringar via de lokala ordningsföreskrifterna i Stockholms stad för insamling av pengar i bössor eller liknande. Ett lokalt tiggeriförbud måste vara tydligt om vad som är ett förbjudet tiggeri eller inte, så att det inte skapas rum för olika tolkningar. Vi vill också att förslagets effekter ska utvärderas efter ett års tid.
På nationell nivå har Socialdemokraterna den senaste tiden skickat upp flera testballonger i frågan. Bland annat föreslog civilminister Ardalan Shekarabi i augusti att man skulle studera de nordiska ländernas modeller för att begränsa tiggeriet.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Men Socialdemokraterna i Stockholms kommun motsätter sig ett förbud, poängterar Karin Gustafsson, biträdande finansborgarråd, när ETC Stockholm når henne per telefon.
– Vi har varit tydliga och sagt att i Stockholm tänker vi inte införa något tiggeriförbud. Vi tror inte att det är rätt väg att gå för det är ingen lösning på problemet att folk är här och tigger, säger hon.
Karin Gustafsson menar att lösningen är nationellt och internationellt arbete för att påverka de länder där diskriminering av vissa grupper leder till att personer lockas att åka till Sverige för att tigga.
– Dessa personer flyr fattigdom och misär för att komma till ett land där man i alla fall kan försörja sina familjer. Lösningen blir att ge dem möjlighet att försörja sig hemma.
Ett av de argument som Moderaterna har fört fram i diskussionen kring ett förbud är att många stockholmare känner sig otrygga och obekväma till följd av tiggeriet, något också DN/Ipsos mätning visade. Gustafsson säger att hon kan förstå stockholmarna men att det är en alldeles för enkel lösning på ett svårt problem.
– Om vi förbjuder tiggeriet så slipper visserligen jag personligen att se tiggaren utanför Coop men problemet kommer ändå att kvarstå. De här människorna kommer, även om inte jag eller mina grannar ser dem, att finnas kvar likväl. Jag tycker också det känns påträngande och jobbigt när det kommer personer och tigger, men lösningen är inte att förbjuda.
"Hur drar man gränsen?"
Gustafsson tror inte heller att förslaget är genomförbart.
– Jag har svårt att se hur det här ska kunna funka. Hur drar man gränsen? Får Röda korset och Greenpeace inte längre vara kvar på gatan och ragga medlemmar? Och var ska det vara förbjudet att tigga? Ska det vara mer förbjudet på vissa platser än andra? frågar hon sig.
"Sopar bara symptomen under mattan"
I en artikel i DN den 1 november vittnar romska tiggare om att ett förbud skulle innebära döden för dem. På Stadsmissionen, som driver ett aktivt arbete för att hjälpa utsatta personer, är man oroade över utvecklingen.
– Det är inte så att dessa människor försvinner bara för att ett förbud införs. Vi menar att ett tiggeriförbud skulle resultera i en ännu mer utsatt försörjningssituation för dem. Fokus måste flyttas, från att straffa symptom till att förändra samhällssystem och avsätta resurser till att skapa alternativ till tiggeri. En lag mot tiggeri sopar bara symptomen under mattan. Vår utgångspunkt är att det går att förändra livssituationer, säger Marika Markovits, direktor på Stockholms stadsmission.