BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
2. Övergreppet i Steubenville
Aug 2012: Den 11 augusti blev en gymnasieelev i Steubenville, USA, sexuellt utnyttjad när hon var berusad. Händelsen fick stor internationell uppmärksamhet och filmer och foton från övergreppen spreds på sociala medier vilket eldade på den redan starka oppositionen som krävde att förövarna skulle dömas.
3. Fatta
Maj 2013: Organisationerna Femtastic och Make Equal går ihop och grundar Fatta, en organisation som arbetar för en samtyckeslag. Enligt Fatta själva var det den friande domen i Umeå tingsrätt mot tre killar som anklagades för att ha våldtagit en 15-årig tjej med en glasflaska som fick bägaren att rinna över. Fatta kom därefter att spela en stor roll i debatten om samtycke och sexuella övergrepp.
4. #NotAllMen / #YesAllWomen
Maj 2014: När det kommer fram att gärningsmannen bakom dödsskjutningarna i Isla Vista, Kalifornien, där 6 personer dödades och 14 skadades, drivits av kvinnohat reagerar användare på Twitter med hashtaggen #NotAllMen, med budskapet att inte alla män bör generaliseras som kvinnohatare. Som en motreaktion skapas hashtaggen #YesAllWomen – för att förtydliga att alla kvinnor lider av förtrycket. På sociala medier blottas en uppsjö av personliga erfarenheter.
5. Kampanjer mot Julian Blanc
Nov 2014: Datingcoachen Julien Blanc postar en video med titeln ”White male fucks Asian women in Tokyo (and the beautiful methods to it)” på sin Youtube-kanal. När han sedan beskriver sig själv som internationell ledare på datingråd publicerad i Time, blir han huvudpersonen i en våg av kritiska kampanjer i sociala medier som menar att Julian Blanc uppmuntrar till sexuellt våld och förtryck.
6. Storm mot Ebba Witt-Brattström
Maj 2015: Litteraturprofessorn Ebba Witt-Brattström skriver i en debattartikel på Dagens Nyheter att den trettonåriga flickan i litteraturen ofta är det perfekta värnlösa alibit i en berättelse som huvudsakligen utspelar sig mellan män – något som får flera manliga skribenter att reagera med storm. Brattström får dock stort genomslag på sociala medier när hon beskriver hur patriarkatets innersta kärna fungerar.
7. Grab them by the pussy
Okt 2016: Republikanernas dåvarande presidentkandidat Donald Trump hörs fälla en rad sexistiska kommentarer om kvinnor i ett videoklipp från 2015. Bland annat säger han att ”… when you’re a star they let you do it. You can do anything”, till exempel ”grab them by the pussy. You can do anything”. Videofilmen väckte massiva reaktioner och Womens March i Washington blev en av USA:s största protester.
8. #metoo
Okt 2017: Till följd av våldtäktsanklagelserna mot den amerikanska filmproducenten Harvey Weinstein börjar kvinnor att på sociala medier sprida sina egna erfarenheter av sexuella trakasserier och förtryck under hashtaggen #metoo. #metoo användes för första gången av aktivisten Taranta Burke, men fick spridning när skådespelaren Alyssa Milano också började använda sig av uttrycket.