Acko Ankarberg (KD) i Pride house vid Skanstull i Stockholm.
Bild: Ale Låke
Dagens ETC
Pride har blivit ännu viktigare efter SD kom till makten. Så resonerar besökare på Pride men också forskare som anser att arbetet för hbtqi-frågor har försvagats efter Tidösamarbetet. Men politikerna ser inte den problematiken.
– Det är korrekt att det inte finns så mycket hbtq-frågor i Tidöavtalet. Men då ska man komma ihåg att Tidöavtalet reglerar de frågorna där SD sitter med vid förhandlingsbordet, säger jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L).
Basen dunkar och fogarna knakar i Sagerska palatset. I närheten går paraden förbi som avslutar en veckas pridefirande i Stockholm. Det har varit prövande dagar för regeringssamarbetet. Under onsdagen påstår SD:s Björn Söder att Pride legitimerar pedofili. I flera ursinniga inlägg på X (tidigare Twitter) vräker han ur sig anklagelser, och som bevis använder han ett kollage med bilder – varav, ska det visa sig, ingen egentligen föreställer en svensk pridefestival. En av dem tycks komma från en porrsida, och alla har ursprungligen delats av en förintelseförnekare.
Många och starka reaktioner följer på SD-toppens inlägg. En av de som upprörs är Elias Fjellander, förbundsordförande på RFSL Ungdom.
– Björn Söder försöker flytta debatten, från att handla om hbtqi-personers lika rättigheter och möjligheter till att handla om något helt annat. Det är ett fult försök till en PR-kupp, säger han till Dagens ETC.
”Föraktfullt och felaktigt”
Under torsdagen har RFSL och RFSU bjudit in sjukvårdsminister Acko Ankarberg (KD) till intervju i Pride house vid Skanstull i Stockholm. Uppslutningen är större än vid gårdagens möte med jämställdhetsminister Paulina Brandberg. Mellan de båda intervjuerna har Björn Söder hänt – möjligen väntar sig åskådarna en kommentar.
Dagens ETC frågar sjukvårdsministern vad hon tycker.
– Det är föraktfullt och det är felaktigt. Man gör verkligen frågan en otjänst om man hamnar på den nivå som Björn Söder gör genom sitt twittrande. Det är mycket illa när man uttrycker sig på det sättet om pride, och vikten av att vi respekterar varandra och att man har rätten att leva sitt liv och älska den man vill.
Vad tänker du om regeringssamarbetet med ett parti där toppolitiker uttrycker sig så?
– Det var inte Sverigedemokraterna som hade den åsikten, det var en medlem och en riksdagsledamot hos dem, och jag är glad att också deras gruppledare sa att det var ett mycket problematiskt uttalande.
Men SD:s gruppledare Linda Lindberg tar inte avstånd från inläggen, utan uttrycker ”förståelse för Björns tankar”. Hon tycker dock att ”hans påstående om pedofili är att ta kritiken onödigt långt”.
På frågan hur Acko Ankarberg ser på regeringens ansvar för SD:s ökade inflytande, påpekar hon att partiet har fått sin makt från väljarna.
– Det är de som väljer riksdagen och riksdagens representation, och utifrån den formar man regeringar och stöd för sakfrågor, och det är vad vi har gjort. Vi är inte överens i alla frågor – ideologiskt står vi ibland långt ifrån varandra – men vi har ett antal sakfrågor som vi är överens om och de driver vi.
Missnöje med regeringens hbtqia-politik
Sagerska palatset pryds med en regnbågsflagga, och statsminister Ulf Kristersson bjuder in hbtqi-eliten till pridemingel – båda sakerna för första gången. Jonas Gardell, som är en av de inbjudna, skriver i Expressen: ”När vi dricker rosa bubbel i Sagerska palatset hoppas jag att han ser mig i ögonen och förklarar hur han har mage att vilja fortsätta samarbeta med ett parti som liknar mig och hans övriga gäster vid pedofiler.”
Peter Sidlund Ponkala, tillförordnad förbundsordförande på RFSL, utvecklar sin syn på regeringens hbtqi-politik i ett mejl. Han skriver att regeringens SD-samarbete är problematiskt, eftersom partiet ”konsekvent motarbetat hbtqi-personers rättigheter”. Men också för att SD:s inflytande syns i Tidöavtalet genom hbtqi-frågors frånvaro – bortsett från att omvändelseförsök nämns.
Även Ov Cristian Norocel, docent i genusvetenskap vid Lunds universitet, anser att regeringens arbete med hbtqi-frågor har försvagats av Tidösamarbetet.
– Till exempel har en uppdatering av könstillhörighetslagen, som hbtq-rörelsen efterfrågar, ännu inte lagts fram.
Paulina Brandberg håller inte med.
– Jag kan bli lite perplex när jag ser den typen av kritik. Det är korrekt att det inte finns så mycket hbtq-frågor i Tidöavtalet. Men då ska man komma ihåg att Tidöavtalet reglerar de frågorna där SD sitter med vid förhandlingsbordet, säger hon till Dagens ETC.
Tidöavtalet representerar inte hela regeringens politik, poängterar hon, utan bara de frågor som övriga partier har kommit överens om med SD.
Isolerade sakfrågor eller normalisering?
Att SD-samarbetet handlar om sakfrågor är ett återkommande argument från företrädare för Tidöpartierna. Men många ser att SD som helhet legitimeras genom samarbetet, vilket de i sin tur menar medför en risk för att hbtqia-hat normaliseras. En av dem är Emil Edenborg, doktor i statsvetenskap och docent i genusvetenskap vid Stockholms universitet.
– Med den här uppskruvade retoriken där de kopplar drag queens och pride till pedofili, så tänjer de på gränserna. De skjuter upp testballonger och ser vad som flyger. Konsekvensen blir att gränserna flyttas för vad som är okej och normalt att säga om hbtq-personer i offentligheten.
Inte heller här håller Paulina Brandberg med.
– Jag ser det inte som att SD ges mer legitimitet i de här frågorna utifrån regeringssamarbetet, just eftersom det inte är Tidöfrågor.
Men hon vill ändå markera mot Björn Söders hatiska kommentarer:
– Jag kan bara konstatera att den typen av uttalande som Björn Söder gjorde är otroligt förkastligt, olämpligt och kränkande.
”Risk att det spär på problematiken”
Hon är också en av de som uttryckt sin kritik, tidigare i Aftonbladet. Till Dagens ETC säger hon att hon reagerade starkt när hon först såg inläggen.
– Jag blev upprörd för jag tycker att det är så föraktfullt uttryck, och helt fel. Men jag blev också genuint ledsen, för jag möter hela tiden hbtqi-personer som berättar hur de drabbas av hot och hat och trakasserier, framför allt via sociala medier. När en person som Björn Söder uttrycker sig på det här sättet så finns det en risk att det spär på den problematiken, och det gör mig så otroligt ledsen.
Peter Sidlund Ponkala bekräftar bilden av att hbtqia-personer – däribland RFSL:s medlemmar – är särskilt utsatta för hat och hot. Han tycker att övriga Tidöpartier behöver markera tydligare mot SD-politikers hat.
– Företrädare för regeringen har varit alltför försiktiga i sin kritik när företrädare för sitt samarbetsparti gått över gränsen och gång på gång piskat upp den homo- och transfobiska debatten.
Paulina Brandberg tycker tvärtom att regeringsföreträdarna ”har varit väldigt tydliga”.
– Vi har varit flera ministrar som har markerat väldigt tydligt mot de här uttalandena. Jag tror inte att någon kan ha uppfattat att Björns Söders uttalanden är något som regeringen ställer sig bakom.