Tidöpartierna splittrade om Israel – ”Uppenbart att M har annan uppfattning”
Urikesminister Tobias Billström (M), Aron Emilsson (SD), Joar Forssell (L) och Magnus Berntsson (KD) under fredagens särskilda debatt i riksdagen.
Bild: Jonas Ekströmer/TT (montage)
Dagens ETC
Utrikesminister Tobias Billström (M) tonar ner sitt tidigare uttalande att Israels bombningar av Gaza är ”proportionerliga”. Samtidigt går de tre övriga Tidö-partierna längre än M och öppnar för vapenexport till Israel, att erkännandet av Palestina ska dras in och att ambassaden ska flyttas till Jerusalem.
– Det är uppenbart att SD, L och KD är överens om vissa frågor där Moderaterna har en annan uppfattning, säger Aron Emilsson (SD), utrikespolitisk talesperson, till Dagens ETC.
Över 7 000 palestinier, varav 2 913 barn, har dödats i Israels bombningar av Gaza, enligt nyhetsbyrån AP:s senaste uppgifter på fredagen.
Med anledning av detta höll riksdagen på fredagsförmiddagen en särskild debatt för att diskutera situationen i Israel och Palestina.
Utrikesminister Tobias Billström, som under ett EU-toppmöte på måndagen kallade Israels bombningar ”proportionerliga” valde att tona ner retoriken betydligt i debatten.
– Proportionalitet och försiktighet måste alltid tillämpas. Det palestinska folket bär inte ansvar för Hamas terrorism, sa Billström i sitt inledande anförande och betonade att även Israel bär ett ansvar för de många civila som dödas i kriget.
Billström sa också att det är av yttersta vikt att humanitär hjälp släpps igenom till Gaza och att regeringen välkomnar EU:s vädjan om humanitära korridorer för att hjälpen ska kunna nå fram till civilbefolkningen i Gaza.
”Sverige för försiktigt”
Håkan Svenneling, utrikespolitisk talesperson i Vänsterpartiet, som begärde debatten i riksdagen, välkomnar Tobias Billströms nedtonade retorik
– Det var väldigt välkommet att utrikesministern nu höll sig till korrekt analys av vad som är internationell rätt och internationell humanitär rätt, säger han till Dagens ETC.
– Samtidigt var han inte tydlig om en israelisk eventuell markinvasion. Det är tydligt att Sverige hör till de länder i EU som är mer försiktiga när det kommer till att kritisera Israel, fortsätter han.
Håkan Svenneling poängterar att EU har tredubblat sitt humanitära stöd till Gaza senaste tiden, men kritiserar att Sverige inte gör någonting.
– Det borde ha kommit ett besked idag om att det humanitära biståndet från Sveriges sida ökar. De humanitära behoven har ju ökat lavinartat, med 2,3 miljoner människor drabbade i Gaza. Så det gör att Sverige måste göra minst en tredubbling av det humanitära biståndet till Gaza, säger han.
L: Svenska vapen till Israel
Under riksdagsdebatten blev det tydligt att tre partier i Tidö-samarbetet, L, KD och SD står för en avsevärt hårdare Israel-vänlig linje än det fjärde, Moderaterna.
– Det finns ingen ockupation av Gaza. Det är falskt. Israel lämnade 2005. Om det är något som ska upphöra så är det Hamas ockupation av Gazaremsan, sa exempelvis Joar Forssell (L), utrikespolitisk talesperson, som även propagerar hårt för att Sverige bör dra tillbaka erkännandet av Palestina. Något han får stöd av från Kristdemokraterna.
Joar Forssell öppnar även för svensk vapenexport till Israel, eftersom de har ”en skyldighet att försvara sig”. Dessutom vill såväl L som KD och SD flytta svenska ambassaden i Israel från Tel-Aviv till Jerusalem, en fråga med oerhört stor symbolisk laddning.
Aron Emilsson är utrikespolitisk talesperson för Sverigedemokraterna och håller inte med tolkningen om att utrikesministern tonat ner sitt uttalande om att Israels svar var proportionerligt.
– Jag hörde inte utrikesministern återkalla sitt tidigare uttalande om att försvaret har varit proportionellt. Det är vi överens om att det har varit. Sen är det uppenbart att man utifrån hur dagarna går också behöver titta på nyanserna kring den här konflikten och vi ser precis som regeringen ett behov av att försöka få in mer humanitärt bistånd och katastrofhjälp till Palestina, säger han till Dagens ETC.
Du anser att Israels svar har varit proportionellt?
– Ja, det har varit proportionellt. För det är också skillnaden mellan Israel och Hamas, att Israel attackerar ju som stat militära mål. Sen är det Hamas som bygger militär infrastruktur i civila mål.
Så FN och stora människorättsorganisationer som Human Rights Watch och Amnesty har fel när de menar att våldet är oproportionerligt?
– Verkligheten under ett pågående krig och en pågående konflikt är ju nyanserad. Naturligtvis måste man sen kunna utvärdera vilka enskilda fel som kan ha begåtts och vilka överträdelser som kan vara föremål för vidare utredning. Men jag tycker det är viktigt att konstatera att Israel som stat har inte ett mål att attackera civila och civil infrastruktur i grunden.
Liberalerna öppnar för vapenexport till Israel. Hur står ni i den frågan?
– Sverigedemokraterna är positiva till ett utvecklat samarbete med Israel inom säkerhetspolitiken, försvarsindustrin, handeln. Så det är vi inte alls främmande för. Men å andra sidan så är det alltid så att det måste ske inom den ordning vi har, säger Aron Emilsson (SD).
Håkan Svenneling (V) ser också splittringen mellan Tidö-partierna.
– Olika partier i regeringskonstellationen tävlar om att vara mest Israel-vänlig och stå för de mest radikala uttalandena. Och där Moderaterna försöker vara lite motpol, men samtidigt känner sig uppenbart väldigt stressade över uttalanden från liberaler, kristdemokrater och sverigedemokrater. Jag är inte orolig för att de andra partierna ska köra över M, men jag är orolig för att de ska tvinga utrikesministern till att ta ställningstaganden som historiskt sett inte har varit svenska positioner och göra Sverige till en ännu tydligare avvikare framförallt i en EU-kontext när det gäller just att betona internationell rätt, säger han.