Cordoba International School i Akalla i Stockholm, som tvingas stänga efter att Säpo larmat om att anställda på skolan och personer i ledningen har stått i kontakt med våldbejakande extremister.
Bild: Fredrik Sandberg/TT
Dagens ETC
Religiösa friskolor måste förbjudas. Det säger flera partier både till höger och vänster i riksdagen. Men trots att Skolinspektionen avslöjat skolägare med IS-kopplingar, risk för radikalisering och bristande undervisning står frågan still och blockeras av Tidöavtalet.
– Det spelar islamisterna rakt i händerna, säger Åsa Westlund (S), skolpolitisk talesperson.
Skolinspektionen stänger Cordoba International School i Akalla i Stockholm efter att Säpo larmat om att anställda på skolan och personer i ledningen har stått i kontakt med våldbejakande extremister. En av personerna med koppling till skolan ska till och med ha verkat för en islamistisk terroristorganisation utomlands. Eleverna på skolan riskerar att utsättas för radikalisering och icke-demokratiska värderingar, skriver Skolinspektionen i sitt beslut och skolan förlorar sitt tillstånd från och med 8 januari nästa år. Skolan har dock överklagat beslutet.
Det här är det senaste avslöjandet av flera om allvarliga brister på friskolor med religiös profil. Under förra året tvingades två skolor i Stockholm och Uppsala och tre skolor i Göteborg stänga när Skolinspektionen drog in tillståndet på grund ekonomisk brottslighet och risk för radikalisering. Året innan stängdes två skolor i Örebro efter att det kommit fram att en person i styrelsen rest till Syrien i i syfte att ansluta sig till en terrororganisation.
– Det är fruktansvärt att det ser ut så här i Sverige. Att det finns skolor där barn har kunnat utsättas för det här, säger Åsa Westlund (S).
– Kontroller i efterhand kommer aldrig att räcka till för att komma åt det här. Har vi tur så upptäcks problemen och skolorna stängs efter en lång tid. Kanske. Men många kommer förbli oupptäckta. Och därför så behöver vi förbjuda religiösa friskolor, fortsätter hon.
Splittrar Tidöpartierna
Under sin tid i regeringsställning lade Socialdemokraterna ett förslag om ett totalt stopp för nya friskolor med konfessionell inriktning. Men det hann inte bli färdigt före valet och sedan blev det regeringsskifte. I den nya regeringen är Kristdemokraterna uttalat emot ett förbud mot religiösa friskolor. Moderaterna har sagt att de vill se ett tillfälligt etableringsstopp och samarbetspartiet Sverigedemokraterna vill förbjuda specifikt muslimska friskolor. Liberalerna däremot, som leder utbildningsdepartementet, tog beslut på sitt landsmöte för ett par veckor sedan om att driva samma linje som Socialdemokraterna. Alla religiösa friskolor ska avvecklas under nästa mandatperiod och ett stopp för nyetablering ska införas.
– Vår principiella uppfattning är att skolan ska vara konfessionsfri. De religiösa skolor som finns nu bör antingen stängas eller ta bort de konfessionella inslagen. Religion är en privatsak och föräldrar ska inte använda skolan som ett sätt för att upprätthålla föräldrarnas religiösa uppfattningar, säger Fredrik Malm (L), utbildningspolitisk talesperson i Liberalerna.
Men varför först under nästa mandatperiod?
–Det kan behövas tid för skolan att lägga om sin verksamhet och ta bort de konfessionella inslagen om de vill fortsätta sin verksamhet.
Har det någonting att göra med att det inte går att driva den här frågan just nu enligt Tidöavtalet?
– Det här är Liberalernas ståndpunkt, men det riktigt att det finns olika uppfattningar mellan Tidöpartierna, säger Fredrik Malm.
Rödgröna nyanser
Det finns olika uppfattningar även bland oppositionspartierna. S och V är överens och vill förbjuda både religiösa och vinstdrivande skolor. Miljöpartiet tog beslut på sin senaste kongress att utreda ett förbud.
– Vi tycker inte att det ska finnas konfessionella skolor. Man vi ska ha ett bra underlag och veta vad vi gör i avvägningen mellan rätten till religion och rätten att inte påverkas, säger Camilla Hansén, utbildningspolitisk talesperson i Miljöpartiet.
Det har varit Miljöpartiets svar länge på frågan om religiösa friskolor, att det ska utredas. Och Camilla Hansén kan inte svara på vad Miljöpartiet skulle rösta på om ett förslag om förbud skulle komma upp i riksdagen.
– Det skulle bero på hur förslaget formuleras när det gäller skydd för nationella minoriteter, säger hon.
Centerpartiet antog också ett nytt utbildningspolitiskt program på sin stämma tidigare i höst och svängde i sin syn på friskolornas möjlighet att göra vinster. Men när det gäller ett eventuellt förbud mot religiösa friskolor har de inte svängt, de säger fortfarande nej.
– Konfessionella inslag under skoldagen, det vill vi ha bort. Men sådana inslag som ligger efter eller före skoltid och i en separat lokal, det är okej, säger Niels Paarup-Petersen, ansvarig för utbildningspolitiska frågor i Centerpartiet.
”Spelar islamister i händerna”
Han tar Hillelskolan i Stockholm som exempel. Den uppfattas av många som en religiös skola, den har inte konfessionella inslag men judisk profil och ägs och drivs av personer som har en judisk tro.
– De som vill förbjuda religiösa friskolor, vill de förbjuda även Hillelskolan? Ska jag ha rätt att starta en skola som centerpartist men inte som kristen? Om du pratar med den judiska församlingen i Malmö, Stockholm och Göteborg så är de väldigt oroliga för vad ett sådant beslut skulle göra för deras trygghet. Vi måste säkra att de som driver bra skolor och skapar trygghet för människor inte förbjuds av fel orsaker.
Trots splittringen i riksdagen tycker Åsa Westlund (S) att Liberalerna och skolminister Lotta Edholm ska lägga fram ett förslag på ett förbud.
– Liberalerna gick faktiskt till val på att förbjuda nya religiösa friskolor. Det finns ett sådant färdigt förslag på Lotta Edholms bord som togs fram av den förra regeringen. Det är väldigt svårt för henne att förklara varför hon går vidare med det, särskilt med tanke på hur utvecklingen ser ut, säger hon.
Hon utesluter inte att Socialdemokraterna själva lägger ett sådant förslag om inte regeringen gör det och provar om det kan finnas en majoritet i riksdagen.
– Det är ju så absurt nu att SD och Moderaterna och Kristdemokraterna och Liberalernas ovilja att förbjuda religiösa friskolor faktiskt spelar islamister rakt i händerna, säger Åsa Westlund.