I Skåne och Småland dominerar Gota media AB och i norr härskar Mittmedia som med sina 26 tidningar i Dalarna och södra Norrland är den största medieägaren utanför storstäderna. Nu kommer en utmanare från söder.
NTM-koncernen som har sitt hjärta i Norrköpings tidningar expanderar stort och köpte i våras Vimmerby Tidning, en av de tidningar som når flest hushåll i sitt utgivningsområde. För två veckor sedan stod det klart att NTM även köper Sörmlands Media där tidningarna Södermanlands Nyheter, Eskilstuna-Kuriren och Katrineholms-Kuriren ingår.
Det är allvar nu. Ge ett bidrag till ETC Stödfond för att säkra utgivningen av Sveriges enda rödgröna dagstidning. Använd ETC Varuhuset eller:
Swisha: 123 508 754 9
BG: 5372-9141
– Det är en fortsättning på mediekoncentrationen som pågått under senare år. Det blir en slags enkelriktning av innehållet i tidningarna som hotar mångfalden i journalistiken, säger Sverker Lindström, journalist och författare.
Svikande upplagor
Ägarkoncentrationen har drivits på av upplagekrisen i landsortspressen. Det är en av slutsatserna i rapporten ”Dagstidningarnas nya ägare”, i vilken Sverker Lindström granskar lokalpressen. Samtidigt som upplagorna sjunker har konkurrensen från Google och Facebook dränerat annonsintäkterna. För att säkra vinsterna har mediebolagen expanderat och sparkat journalister. Nyhetsarbetet centraliseras och samma artiklar publiceras i flera tidningar.
– När Mittmedia köpte Dala-Demokraten bantades antalet journalister från 35 till 17, säger Sverker Lindström.
Ägarkoncentrationen i Sverige följer en trend som finns i nästan alla andra jämförbara länder. Konsekvensen blir att makten samlas i allt färre bolag som bestämmer hur resurserna ska fördelas.
– Det leder ofta till att den nya ägaren kommer att göra olika typer av rationaliseringsprogram. Så kommer säkert att bli fallet med tidningarna som NTM nu köper, säger Jonas Ohlsson medieforskare vid Göteborgs universitet.
Hård konkurrens
Med det senaste köpet inräknat, där allt pappersarbete ännu inte är klart, kommer NTM ha ett sammanhängande utgivningsområde från Uppland till norra Småland och dessutom i Norrbotten och på Gotland.
Lennart Foss, koncernchef i NTM ser inga problem med att tre koncerner äger 70 procent av lokalpressen.
– Nej, egentligen är det tvärtom. Vimmerby-tidning som vi köpte tidigare i år hade haft svårt att klara sig och kanske inte överlevt alls. Vi måste bli större och starkare för att kunna konkurrera på annonsmarknaden, säger Lennart Foss.
Domineras av L och M
Gemensamt för de tre tidningsjättarnas är en stark borgerlig dominans, endast 9 av 52 lokaltidningar har en socialdemokratisk ledarsida. Koncernernas ägarstiftelser kontrolleras dessutom av Moderaterna och Liberalerna.
Lars Leijonborg, tidigare partiledare för Folkpartiet (numera Liberalerna), är ledamot i Mittmedias styrelse och Gota Medias ägarstiftelse styrs av Kristina Knöös Franzén, tidigare M-gruppledare i Växjö.
– Det är en stark borgerlig dominans men det finns ingen entydig forskning som visar att stiftelserna påverkar journalistiken. Stiftelsernas uppgifter är primärt att bevara ledarsidornas politiska inriktning, säger medieforskaren Jonas Ohlsson.
I Norrköpings Tidningar-stiftelsen och dess mediebolag NT Media AB är moderaten Hans Wallmark styrelseledamot. Men Lennart Foss försäkrar att Moderaterna inte har någon påverkan på tidningarna.
– Naturligtvis inte. Det blir svårt att hävda hur en enskild ledamot skulle kunna påverka hur våra produkter ser ut. Ansvarig utgivare beslutar om innehållet. Vi äger socialdemokratiska Folkbladet i Norrköping och såväl liberala som centerpartistiska tidningar.
Stiftelsernas nära relationer till partierna väcker även frågor om presstödet, säger journalisten Sverker Lindström. Han är kritisk till att politiskt tillsatta ledamöter i presstödsnämnden betalar ut stöd till tidningskoncerner där deras partikamrater är representerade i ägarstiftelserna.
– Det är inte helt otänkbart att Lars Leijonborg i Mittmedias styrelse har goda kontakter med liberalen i presstödsnämnden. Jag vill se ett system som undviker sådana misstankar, säger Sverker Lindström.
NTM fick 4,1 miljoner i presstöd förra året. I presstödsnämnen sitter den tidigare M-riksdagsledamoten Dag Klackenberg och han beslutade alltså om stöd till en koncernen där hans moderata riksdagskollega Hans Wallmark är ledamot i ägarstiftelsen. Men enligt NTM:s vd Lennart Foss finns ingen risk för korruption.
– Självklart inte. Sveriges riksdag har tagit ett beslut om hur presstödet ska se ut framåt. Vi gillar presstödet.
l Norrköpings Tidningars Media AB är Sveriges näst största ägare inom landsortspressen. Ägs av stiftelsen Erik och Asta Sundins stiftelse, en ledamot i stiftelsen utses av Moderaterna. För närvarande är det riksdagsledamoten Hans Wallmark, som efterträdde miljardären och tidigare M-partistyrelseledamoten Gustaf Douglas. Tidigare var moderaten Per Unckel ledamot i styrelsen. En annan central person i NTM är Magnus Hall, som samtidigt är vd och koncernchef i det statliga bolaget Vattenfall AB. Han är även stiftelsens ordförande och ordförande i NTM:s tre centrala ägarbolag.
Omsättning: 1,8 miljarder
Antal tidningar: 15 st
Antal anställda: ca 1 300
Sammanlagd pappersupplaga: 267 000
Digital upplaga: 14 400
NTM-koncernens tidningar
Vimmerby Tidning, borgerlig
Östgöta Correspondenten, borgerlig
Södermanlands Nyheter, centerpartistisk
Eskilstuna-Kuriren, liberal
Katrineholms-Kuriren, liberal
Enköpings-Posten, moderat
Gotlands Allehanda, moderat
Norrbottens-Kuriren, moderat
Norrköpings Tidningar, moderat
Västerviks-Tidningen, moderat
Upsala Nya Tidning, liberal
Motala Vadstena Tidning, oberoende
Gotlands-Tidningar, S och C
Folkbladet, socialdemokratisk
Norrländska Socialdemokraten, socialdemokratisk
Mittmedia
Koncernen är den största ägaren på den lokala tidningsmarknaden. Mitt-media ägs av två stitelser, Nya Stiftelsen Gefle Dagblad, som leds av ett antal personer knutna till riksdagspartiet Liberalerna.
Lars Leijonborg, f. d. partiledare, Johanna Elgenius, biträdande partisekreterare, Åsa Malmström, f. d. stabschef hos Jan Björklund, Madeleine Sjöstedt, f. d. kulturborgarråd och Christer Nylander, Liberalernas gruppledare i riksdagen har alla inflytelserika poster.
Omsättning: 2,2 miljarder
Antal tidningar: 26 st
Antal anställda: ca 1900
Sammanlagd pappersupplaga: 280 400
Digital upplaga: 54 900
Mittmedias tidningar
Hudiksvalls Tidning, centerpartistisk
Ljusdals-Posten, centerpartistisk
Länstidningen Södertälje, centerpartistisk
Norrtelje Tidning, centerpartistisk
Östersunds-Posten, centerpartistisk
Avesta Tidning, liberal
Borlänge Tidning, liberal
Bärgslagsbladet/Arboga Tidning, liberal
Fagersta-Posten, tredagars, liberal
Falu Kuriren, liberal
Gefle Dagblad, liberal
Ljusnan, liberal
Mora Tidning, liberal
Nerikes Allehanda, liberal
Nya Ludvika Tidning, liberal
Sala Allehanda, tredagars, liberal
Sundsvalls Tidning, liberal
Södra Dalarnes Tidning, liberal
Örnsköldsviks Allehanda, liberal
Vestmanlands Läns Tidning, VLT, liberal
Dalarnas Tidningar, oberoende liberal
Söderhamns-Kuriren, oberoende
Tidningen Ångermanland,
socialdemokratisk och liberal
Arbetarbladet, Gävle, socialdemokratisk
Dala-Demokraten, socialdemokratisk och liberal
Länstidningen Östersund, socialdemokratisk
Gota Media AB
Stiftelsen Barometern och Tore G Wärenstam-stiftelsen äger hälften var av koncernen Gota Media AB som är moderbolag i en koncern som ger ut elva dagstidningar och bedriver annan medieverksamhet.
Även Barometern-stiftelsen och Sydostpress AB är moderatstyrda. Ordförande: Kristina Knöös Franzén, tidigare riksdagsledamot (M) är styrelsens ordförande.
Omsättning: 1 104 000
Antal tidningar: 11 st
Antal anställda: ca 700
Sammanlagd pappersupplaga: 218 400
Digital upplaga: 22 200
Gota Medias tidningar
Ulricehamns Tidning (tredagars), borgerlig/konservativ
Blekinge Läns Tidning, liberal
Kristianstadsbladet, liberal
Trelleborgs Allehanda, liberal
Ystads Allehanda, liberal
Barometern-OT, moderat
Borås Tidning, moderat
Smålands-Posten, moderat
Ölandsbladet (tredagars), oberoende
Sydöstran, socialdemokratisk
Östra Småland, socialdemokratisk