Decemberöverenskommelsen kommer att ge Vänsterpartiet ökat inflytande. Så har det låtit både från Vänsterpartiet själva och från borgerliga kritiker sedan det blev klart att den koalition som är störst kommer att få igenom sin budget. Har regeringen stöd från Vänsterpartiet kan de alltså fortsätta regera. Därmed kan det också tyckas självklart att den uppgörelse om vinster i välfärden som presenterades i oktober blir av. Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt har flera gånger poängterat att uppgörelsen är grundläggande för att de ska ge regeringen sitt stöd. Det gör han fortfarande:
– Uppgörelsen är fundamentet som budgetsamarbetet vilar på, och den ligger fast. Nu sätter vi igång arbetet med utredningen som sedan ska leda till ett antal lagförslag som läggs fram efter hand, säger han.
Krävs riksdagsmajoritet
De lagförslag som regeringen sedan kommer att lägga är det dock upp till riksdagen att besluta om.
– Regeringen kan tillsätta en utredning utan att ha riksdagen med sig, men sedan ska den här utredningen leda till ett antal förslag som riksdagen måste ta ställning till. Då får vi se hur riksdagen behandlar de förslagen, säger Elin Eliasson, politiskt sakkunnig på finansdepartementet.
Sannolikt är att flera av de mål som skrivits ut i uppgörelsen då röstas ned. Som till exempel att överskott måste återföras till verksamheten. Här lär både allianspartierna och Sverigedemokraterna rösta emot. Men Jonas Sjöstedt är ändå hoppfull.
– Vi har ett massivt folkligt stöd för vår inriktning att begränsa vinsterna i välfärden, det talar till vår fördel.
Men det stödet spelar ju ingen roll om alliansen och SD röstar emot era förslag?
– Det är lite tidigt att säga hur SD kommer att agera, lagförslagen är inte ens framtagna än. SD har gett olika besked och haft olika inställning vid flera tillfällen. Det vi kan göra är lägga våra förslag och därefter får vi se, säger Jonas Sjöstedt.
Ett sätt att komma undan ett avgörande i riksdagen är att låta uppgörelsen om vinster i välfärden vara en del av regeringens budget. Då skulle vinstbegränsningar kunna införas trots att en majoritet av riksdagen är emot. Men frågan är vad en budget egentligen får innehålla. Och vad allianspartierna skulle tillåta. Samtliga allianspartier har sagt att uppgörelsen inte bör kunna skrivas in i budgeten.
– Det är en typ av frågor som inte hör hemma i en budget. Vi kommer att ta stenhård strid för valfriheten och synen på företagande, säger Erik Ullenhag, ekonomisk-politisk talesperson för Folkpartiet, till Sveriges radio.
Jonas Sjöstedt vill själv inte spekulera i vad som kan rymmas i budgeten eller inte.
– Det har vi inte diskuterat än, men vi kommer att hålla oss till de lagar och regler som gäller.
De borgerliga partierna vill inte att uppgörelsen ska finnas med i en budget. Tror du att regeringen påverkas av det, och väljer att ta det utanför för att inte riskera att bryta decemberöverenskommelsen?
– Jag kan inte se någon koppling mellan december-överenskommelsen och vinstuppgörelsen. Regeringen har dessutom bekräftat att man står fast vid uppgörelsen om vinster i välfärden.
Så du tror inte att de i och med överenskommelsen tar större hänsyn till vad alliansen tycker?
– Att de borgerliga försvarar företagens rätt att lyfta vinster ur välfärden är inte överraskande, så har de gjort hela tiden. Jag tror inte att regeringens inställning påverkas av det, säger Jonas Sjöstedt.
Breda lösningar
Men Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap, tror att regeringen kan resonera annorlunda. Det som först har sett ut som en seger för Vänsterpartiet kan i själva verket vara en förlust.
– Ganska mycket talar för en kompromiss mellan regeringen och de borgerliga, som då inte inkluderar de beslut som Vänsterpartiet hoppas på. Jag tror att regeringen försöker hitta breda lösningar, även när det gäller vinster i välfärden, säger Jonas Hinnfors.
Han tror dock att det kommer att dröja innan det blir tydligt.
– En lösning för Löfven och regeringen kan vara att se till att frågan om vinster i välfärden hamnar utanför budgeten. Det behöver inte betyda att de bryter uppgörelsen med Vänsterpartiet, samtidigt som de heller inte riskerar decemberöverenskommelsen.
Men för att V ska rösta på en rödgrön budget, behöver inte uppgörelsen vara med då?
– Nja, de har ju inte så många alternativ ändå egentligen. Det är långt ifrån självklart att V fäller budgeten om de inte får som de vill, eftersom det antagligen skulle betyda att de borgerliga i så fall får regera.