– Ja, absolut. Hade vi fått det hade jag tagit emot det.
Enligt dokumenten som Dagens ETC och Supermiljöbloggen granskat har Timbro fått minst 400 000 kronor från Exxon och Atlas. Pengarna var, enligt dokumenten, öronmärkta för att sprida en bild av klimatfrågan som gynnade fossilindustrin.
– Jag har ingen minnesbild av att Timbro fick något stöd specifikt från fossilindustrin under min tid på Timbro.
Men enligt dokumenten betalade Atlas bland annat för att den amerikanske klimatförnekaren och debattören John Stossel skulle besöka Sverige. Mattias Bengtsson kommer ihåg att Timbro fick ett bidrag för resan.
– Men den kan ju knappast ha kostat 400 000 kronor. Inte ens på den tiden var flyg så dyrt. Det är ju möjligt att Atlas fick pengar men att de inte gav allt till Timbro.
Timbro var klimatskeptiker
Enligt Mattias Bengtsson, som var chef mellan 1996 och 2004, hade Timbro en klimatskeptisk hållning oavsett ekonomiskt stöd.
– Vi uppfattade det inte som att de gav bidrag för att vi skulle driva en specifik agenda. Vi ville ha pengar för att driva vår agenda. Jag var ju inte engagerad på Timbro för att vara lobbyist utan för att vara liberal.
Under 1990-talet samarbetade tankesmedjan mycket med klimatskeptikern Tor Ragnar Gerholm som var kärnfysiker och inte klimatforskare. Gerholm påstod i debattartiklar att det var ”fel att begränsa utsläppen” och såg till att många profiler i den tidiga klimatförnekande rörelsen besökte Sverige.
Alltså, jag håller ju absolut med om att vi hade en kritisk linje gentemot det miljörörelsen i allmänhet stod för.
– Han var skeptisk till mycket av de här teorierna. Men det var ju inte för att han var betald av oljeindustrin. Ni tror att vi var köpta på något sätt men det stämmer inte. Vi trodde på vad vi skrev.
Men stämmer det att Timbro drev en klimatförvillande linje?
– Alltså, jag håller ju absolut med om att vi hade en kritisk linje gentemot det miljörörelsen i allmänhet stod för. Men att Exxon har gett pengar till marknadsliberala tankesmedjor och till Atlas till exempel har varit känt sedan 90-talet. Det är inga nyheter.
Men om det inte är någon hemlighet, varför har Timbro aldrig berättat det offentligt? Det står inte heller någonstans på hemsidan att de fortfarande är medlemmar i Atlas. Är det känsligt?
– Det kanske är det idag. Jag har inte haft så mycket kontakt med Timbro de senaste 15–20 åren sedan jag slutade där.
Ulf Kristersson jobbade på Timbro under din tid, hade han möten med Atlas?
– Jag kan faktiskt inte komma ihåg. Ulfs huvudgrej på Timbro var att han drev det borgerliga nätverket Ekumeniken.
Och Gunnar Strömmer då, vad hade han för roll?
– Min bild var att han huvudsakligen förberedde starten av Centrum för rättvisa. Han var inspirerad av den amerikanska tankesmedjan Institute for justice och försökte hitta fler externa finansiärer utöver de som Timbro hade.
Mycket aktiva kontakter
Institute för justice är medlemmar i Atlas och är en av fler amerikanska tankesmedjor som Timbro samarbetat med sedan 1980-talet. Men kontakterna med nätverket är fortfarande mycket aktiva. Under de senaste tio åren har den svenska tankesmedjan nästan varje år deltagit i Atlas olika träffar och så sent som den 29 maj syntes en Timbro-medarbetare på bild från ett möte i Madrid.
Förutom finansiering och idéutbyte på konferenser har otaliga personer från den svenska borgerligheten fått oljefinansierade stipendier till amerikanska prestigeuniversitet. Mattias Bengtsson studerade vid Atlas-kopplade Institute for humane studies vid George Mason-universitetet i Virginia. Utbildningen finansieras av oljejätten Koch industries. Tidigare har debattören Johan Hakelius och KD-kandidaten Alice Teodorescu Måwe fått liknande stipendier och programmet är fortfarande aktivt.
Stureakademin, Timbros utbildning för unga borgerliga politiker, gör årliga resor till Washington D.C. där de har möten med fossilindustrins tankesmedjor. Och Timbro förmedlar fortfarande stipendier för sommarstudier vid Institute for humane studies. Två stipendiater som gick programmet 2017 och 2018 arbetar idag som politiskt sakkunniga i Regeringskansliet.
”Hade flera möten med Exxon”
Men Timbro har även ett nära samarbete med läkemedelsindustrin. Enligt Mattias Bengtsson är företag i den branschen mer generösa.
– Det största anslag som jag själv var ansvarig för att få under tiden på Timbro var startandet av Timbro hälsa, som var inriktad på sjukvårdsfrågor av olika slag. Då hade vi kontakt med Pfizer. Under ett antal år fick vi runt två miljoner kronor.
Timbro hälsa var en underavdelning som drev på för privatisering inom den svenska sjukvården.
Efter Timbro arbetade Mattias Bengtsson på Bryssel-tankesmedjan Center for the new Europe som även den finansierades av Pfizer.
– Men vi fick även från en del andra läkemedelsföretag, Microsoft och Exxon. Jag hade flera möten med Exxon och jag tyckte de var skitsnåla. Vi fick knappt några pengar alls.