– Det är jättetråkigt såklart. Men har man inga pengar så har man inte, säger Christina Rogestam som är nyutsedd ordförande i stiftelsen Sjömanskyrkan i Göteborg.
Sedan 1954 har stiftelsen drivit verksamheten i Sjömanskyrkan. Här har äldre samlats varje dag för att äta husmanskost, dricka kaffe och umgås, och varje söndag har gudstjänster hållits i kyrkan. Pensionären Peter Örtvall är en av de återkommande besökarna.
– Det har varit en mötesplats där man kunnat prata med gamla sjömän om deras erfarenheter på sjön. Många har gjort flera bekantskaper och bibehållit en gemenskap under flera flera års tid, säger han.
Nu har restaurang Kuling slagit igen portarna, sjömansprästen slutat och verksamheten i lokalerna upphört. Men fortfarande drivs en kamp för att bevara mötesplatsen. Peter Örtvall är en av de engagerade.
– Vi en namninsamlingen som har 3 000 underskrifter och den rullar fortfarande på. Det finns en stor vilja hos medborgarna att ha kvar Sjömanskyrkan, säger Peter Örtvall.
Byggnaden har även varit en välkomnande plats för många seniorföreningar som anordnat återkommande aktiviteter i lokalerna. I en debattartikel, som publicerats i GP och GT, vädjar ordföranden i fem föreningar om att rädda Sjömanskyrkan. Lennart Ling, ordförande i Sjöpensionärernas Klubb, är en av dem som skrivit artikeln.
– Att lägga ner Sjömanskyrkan tar bort fästet för väldigt många människor. Man slår undan en social närvaro. Att säga att det är ett andra hem för många kanske är att överdriva lite, men det har varit en samlingspunkt där man delat glädje och sorg med varandra, säger Lennart Ling.
Förlorat bidrag
Orsaken till att verksamheten har lagt ner är att stiftelsen Sjömanskyrkan i Göteborg förlorat årliga bidrag på sammanlagt omkring en miljon kronor. När Göteborg kyrkliga samfällighet omorganiserades och delades upp i nio församlingar 2018 upphörde det finansiella stöd som man tidigare fått av dem. Samtidigt fick Göteborg stift hårda besparingskrav och slutade att ge bidrag, bortsett från finansieringen av prästtjänsten, till stiftelsen. Nu finns det inte pengar till att fortsätta driva verksamheten.
– Grundproblemet är att vi måste hitta en lösning på de stora ekonomiska problemen. Alternativen som vi har är att sälja fastigheten eller hitta en delägare. Vad som kommer att hända kan jag inte svara på än, men jag hoppas att vi hittar en lösning på det här, säger Christina Rogestam.
Kommer verksamheten att återupptas?
– Det beror på hur mycket pengar som kommer att finnas. Vi behöver pengar för att täcka gamla skulder och för att driva en fortsatt verksamheten med sjöfart och social verksamheten.
Tror inte på politiskt initiativ
Samtidigt som styrelsen arbetat med att försöka hitta en lösning har politiker uppmärksammat situationen. På kommunstyrelsens möte förra veckan lade Vänsterpartiet och Miljöpartiet fram ett förslag om att utreda möjligheterna för kommunen att stödja Sjökyrkan. Förslaget bordlades till sammanträdet den 25 mars.
– Det är en verksamhet som är viktig för behövande människor och Sjömanskyrkan är en byggnad som är viktig i Göteborg. Vi vet att social närvaro är något som betyder väldigt mycket och att det är viktigt att det finns en plats för människor som inte har andra möjligheter att mötas, säger Karin Pleijel (MP).
Christina Rogestam tror dock inte att det politiska initiativet kommer kunna lösa situationen.
– Jag tror det gör varken till eller från för att rädda Sjömanskyrkan. Antingen säger kommunstyrelsen nej till förslaget, eller så säger de ja och då tar det ett halv år eller ett år innan det händer något.
Enligt henne måste något göras inom snart framtid och beslut om vad som ska hända med Sjökyrkan planeras tas på ett styrelsesammanträde nästa vecka.
Kan bli kommersiell byggnad
Peter Örtvall är rädd för vad som kommer hända om det bestäms att byggnaden ska säljas.
– Det värsta scenariot som jag ser är att ett kommersiellt företag gör om det kontor och stänger det för allmänheten. Som gammal socialarbetare ser jag betydelsen av den här sociala verksamheten som man drivit där. Jag ser inte att man kan hitta något bättre verksamhet till den här låga kostnaden och det här engagemanget hos personalen, säger Peter Örtvall.