Thomas Bodström: Morgan Johansson borde inte vara justitieminister
Bild: Zanna Nordqvist, Paul Wennerholm/TT
Dagens ETC
Thomas Bodström var själv socialdemokratisk justitieminister 2000–2006. Och han har varit lojal mot partiet – men nu uttrycker han stor besvikelse mot efterföljaren på posten, Morgan Johansson.
Istället vill han se att en annan av regeringens nuvarande ministrar tar över den tunga posten som justitieminister från Johansson.
– Det är så enkelt att kräva högre straff, det krävs inte något intellektuellt fyrverkeri och man behöver inte vara jurist eller ha en vetenskaplig grund.
Thomas Bodström själv var justitieminister i Göran Perssons socialdemokratiska regeringar i sex år och satt i riksdagen fram till 2010. Det är flera saker som gör att han nu går till angrepp mot regeringen när det gäller brottsligheten.
– Det är väldigt sorgligt att socialdemokraterna har anslutit sig till bestraffningslinjen, det är att ge walk over till högerns samma gamla vanliga problemlösningar, jag förstår inte varför. Det är viktigast att slå mot de sociala orsakerna som vi vet är det största problemet. Vi vet att skolan är nyckeln – polisen säger gång på gång att vi ska stoppa nyrekryteringen.
– Vi som arbetar inom området ser också att straffet spelar ingen roll för den här gruppen. De lever 24 timmar framåt i bästa fall. Och de tror att de aldrig ska åka fast. Satsa istället på att hindra andra från att komma in. Det vi gör idag är som att gå på en maskrosäng med en nagelsax och hoppas att det ska ordna sig.
Thomas Bodström skulle gärna se en rockad i regeringen:
– Jag tycker att man skulle byta plats på Morgan Johansson och Ardalan Shekarabi. Johansson skulle bli en bra socialförsäkringsminister medan Shekarabi, som dessutom är jurist, skulle vara bra som justitieminister.
– Jag är mycket besviken på Morgan Johansson, som jag i övrigt har stor respekt för. Han borde inte vara justitieminister.
”Enkelt att kräva högre straff”
Han fortsätter:
– Det är så enkelt att kräva högre straff, det krävs inte något intellektuellt fyrverkeri och man behöver inte vara jurist eller ha en vetenskaplig grund. Det är dessutom en underskattning av väljarna, högre straff är en första reaktion när något hänt men om man tar en allvarlig diskussion och förklarar grunderna för vad straff åstadkommer då är det inte så svårt att visa straffets begränsningar.
Thomas Bodström ser dock Magdalena Andersson som ett hopp inför framtiden:
– Hon vågar tala mer om förebyggande arbete än hennes företrädare som bara hela tiden pratade om att knäcka gängen. Andersson talar ibland om förebyggande arbete så det är en förbättring – men det är alltför sällan jag hör Morgan Johansson göra det. Han skryter istället om alla lagar som han skärpt.
För att straff ska ha någon betydelse för gängen måste man först klara upp brotten, vilket inte görs idag.
– Detta är inte bara polisens uppgift, även om den måste i mycket högre grad finnas i de utsatta områden och arbeta lokalt med att bygga upp förtroenden, säger Thomas Bodström.
– Om inte gärningsmännen åker fast och ställs inför rätta har naturligtvis inte hårdare straff någon som helst betydelse.
”Katastrof för brottsoffren”
Det är inte bara kraven på allt högre straff som ligger bakom den före detta justitieministerns kritik mot den socialdemokratiska politiken inom området.
– Jag är också väldigt kritisk mot att regeringen avskaffat brottsoffers rätt att ha ett ombud i hovrätten. Det gör att när brottsoffer kommer till hovrätten har de ingen rätt till att få stöd från ett ombud medan gärningsmännen får ha advokater. Där finns det en fruktansvärd upprördhet. Jag hade nu en mamma som blev nekad ett målsägandebiträde i hovrätten medan de som hade mördat hennes son får ha advokater. Men inte hon. Det här har Morgan Johansson och regeringen infört och smugit in, detta är inget man talar om när man talar om hjälp till brottsoffer.
Thomas Bodström vill understryka att vara ombud i hovrätterna inte är något som advokaterna tjänar särskilt mycket på.
– Vi har snarare tyckt att vi kan ställa upp på det för brottsoffren, vi tjänar mycket mer på att föra mål i tingsrätten. Så här talar jag inte i egen sak, utan det här är en katastrof för brottsoffren. Det är en kraftig försämring och en enorm förnedring för en mamma att komma ensam till hovrätten utan stöd från ett biträde.
Thomas Bodström menar att detta sätt att spara pengar på brottsoffren beror på att det kostar så mycket att höja straffen.
– Regeringen gör inför detta istället för att göra det som kunde minska brotten och ge brottsoffer stöd. Man tar pengar från brottsoffren och lägger dem på att höja straff som inte minskar brottsligheten.
”Jag ser mig som nysosse”
Det tredje skälet till Thomas Bodströms hårda kritik mot regeringen och Morgan Johansson är ett fall som innebar utvisning av en man anklagad för folkmord i Rwanda.
– Det är därför jag nu för första gången säger vad jag tycker om kriminalpolitiken, här krossade man en familj och utvisade en man till en diktatur trots att man visste att han inte skulle kunna få en rättvis rättegång i Rwanda. Detta är fruktansvärt.
Men trots kritiken mot regeringen är Thomas Bodström mer socialdemokrat än någonsin.
– Jag blir det mer och mer. När jag drivit advokatbyrå och fått högre inkomster så blir jag ännu mer socialdemokrat, då ser jag allt tydligare orättvisorna och att klyftorna är helt fel. När jag var ung trodde jag att de som tjänade mycket pengar bara betalade skatt hela tiden, men det stämmer ju inte.
Han vill inte definiera sig som gråsosse, blåsosse, vänstersosse eller något liknande:
– Jag ser mig själv som nysosse. Jag har ett starkare fokus på asylpolitik och hbtq-frågor än många gamla socialdemokrater, men samtidigt är jag väldigt mån om att företag ska få blomstra under bra villkor och att det inte får vara fult att tjäna pengar.
– Det viktigaste är att de som tjänar lite inte ska behöva betala skatt och inte att de som tjänar mycket ska få lägre skatt. Det är ju vansinne att den som tjänar 20 000 ska kanske betala 25 procent i skatt. Höj eller inför skatt vad gäller förmögenhet, arv, 3:12-regler (som gäller småföretag), fastigheter och gåvor. Det finns inga skäl mot sådana skatter, att inte ha det är mot hela principen om att man ska födas under rättvisa förhållanden.
Räkna inte med comeback
Thomas Bodström tror inte att han har partiet med sig här:
– Många socialdemokrater håller med mig, men jag vet också hur svårt politiskt det är att införa skatter. Men man får inte vara rädd för att säga att man strävar efter att skapa ett mer jämställt samhälle. Vi går ju i motsatt riktning, med större klyftor och det går inte bara att skylla på borgarna.
Han söker inte en politisk comeback.
– Nej, jag skulle inte ta ett minister- eller politiskt jobb idag. Jag har under 15 års tid byggt upp Sveriges största brottmålsbyrå, det är inget man bara riskerar vilket man skulle göra om man tar ett ministerjobb som kan vara över på en vecka. Man ska dessutom inte gå tillbaka till något gammalt, det är stor risk att det blir sämre andra gången.