USA:s försvarsminister James Mattis har i ett hemligstämplat brev till sin svenske kollega Peter Hultqvist varnat för följderna om Sverige skriver under FN-konventionen om en kärnvapenfri värld. Det rapporterade Svenska Dagbladet i veckan efter att en källa läckt uppgiften till tidningen.
Enligt källorna skriver James Mattis i brevet att ett svensk-amerikanskt samarbete på försvarsområdet försvåras om Sverige ansluter sig till konventionen. Det gäller såväl samarbete i fredstid som möjligheterna till militärt stöd i skarpt läge.
– Om det stämmer är det väldigt ovanligt. Samtal kan såklart föras mellan länder där den egna synpunkten framförs, men att ett Natoland nu går in och hotar Sverige och försöker påverka säkerhetspolitiken är ju fullkomligt otänkbart, säger Maj Britt Theorin, socialdemokratisk politiker och utrikespolitisk veteran.
Två orsaker
Bakgrunden till brevet är tudelad. Dels handlar det om den omröstning i FN i juli där Sverige var ett av de länder som röstade för att införa ett globalt kärnvapenförbud, dels om den avsiktsförklaring som Sverige har med USA om ett utökat militärt samarbete.
I samband med omröstningen i juli avfärdade utrikesminister Margot Wallström risken för negativa konsekvenser på det svensk-amerikanska militära samarbetet, något som James Mattis enligt Svenska Dagbladets källor nu alltså motsäger.
Lång tradition
Hur mycket i det amerikanska brevet som är hot och hur mycket som är ett löfte om konsekvenser vet inte Maj Britt Theorin, men vad Sveriges regering måste svara är hon helt på det klara med.
– Det spelar ingen roll att vi har en avsiktsförklaring om militärt samarbete med USA. En sådan kan inte innebära att Nato ska bestämma över svensk säkerhetspolitik. Regeringen måste svara att vi värnar om den svenska alliansfriheten, att vi i generationer arbetat för avveckling av kärnvapen och att det är något vi kommer att fortsätta med, säger hon.
Aleksander Gabelic, ordförande för Svenska FN-förbundet, vill inte uttala sig om brevet, men poängterar vikten av att Sverige står fast vid sin hållning.
– Vår utgångspunkt är att Sverige ska verka för nedrustning. Det är kanske viktigare än någonsin nu med tanke på vad som händer på den koreanska halvön. Men även de kärnvapen som finns i Europa, både den amerikanska och ryska arsenalen, fortsätter vara ett hot mot en fredligare värld, säger han.