BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Idén föddes när vi diskuterade hur vi skulle kunna bredda spannet för vilka som kan köpa bostäder. Det ligger i vårt dna att testa nya vägar för att människor ska ha någonstans att bo när priserna på marknaden stiger som de gör nu, säger Martin Lundblad som är sälj- och marknadsansvarig på Riksbyggen i Göteborg.
Han berättar att det var viktigt att det skulle var fullvärdiga bostäder och att köparna skulle ha samma ställning som de andra i bostadsrättsföreningen. För att finansiera de lägre insatserna i ungdomslägenheterna så tar föreningen ett extra lån och står som säkerhet, i stället för personen som bor där. Martin Lundblad upplever att intresset för ungdomslägenheterna varit stort, både bland potentiella köpare och bland personerna som köpt de ordinarie lägenheterna i föreningen.
– Vår målgrupp är unga vuxna som har sitt första jobb. Man ska ha råd att köpa en bostad med sin första lön och inte behöva bo kvar hemma. Även om det här är bostadsrätter så liknar omkostnaderna mer hyresrätter.
Men det är inte alla unga som har råd med en insats på 95 000 kronor?
– Om man inte har insatsen i kontanter kanske man kan lägga in en del kontant och låna resten. Räntan blir högre än på ett vanligt bostadslån men det är ändå en förhållandevis låg summa. Och när man flyttar så har man förhoppningsvis en liten kontantinsats till en ny lägenhet, så det här blir ett första steg in på bostadsmarknaden.
Patrik Andersson är ordförande för organisationen Jag vill ha bostad i Göteborg och han välkomnar Riksbyggens satsning.
– Jag tycker att det är bra med så många lägenheter som möjligt till unga vuxna och det är positivt att man vågar prova nya former. Vi brukar säga att det finns dubbla lås för unga som vill ut på bostadsmarknaden för de har varken långa kötider eller råd att köpa nytt.
Ser du några nackdelar om bostadsbolag satsar mer på bostadsrätter med en insats i stället för vanliga hyresrätter?
– Både föreningen och jag personligen vill ha en balans på hyresmarknaden och i dag är utbudet alldeles för litet. Men med den bostadsbrist vi har idag tycker jag att det är bra att Riksbyggen försöker sig på en ny modell med bostäder för unga.
Stockholm har liknande projekt
I Stockholm har Jag vill ha bostad ett projekt som kallas Snabba hus. Konceptet är att lösa den akuta bostadsbristen genom att bygga mobila hyresrätter med tidsbegränsade bygglov. Lägenheterna är moduler som ska gå att flytta minst två gånger men det ska även finnas en plan för var de kan placeras permanent. För två år sedan flyttade de första hyresgästerna in i 280 stycken Snabba hus-lägenheter i Västberga och i sommar påbörjas byggnationerna av två liknande bostadskomplex som ska rymma ungefär lika många hyresgäster. Patrik Andersson på lokalföreningen i Göteborg har försökt få till någonting liknande här men utan framgång.
– Under mitt år som ordförande har jag försökt jobba med den här frågan men det går trögt. Många gillar vad vi gör men när vi väl kommer in i forum som stadsbyggnadsnämnden där besluten tas så kommer vi inte längre. Men min förhoppning är att vi kan ta det här konceptet även till Göteborg för att visa hur snabbt vi kan lösa nya bostäder åt unga, säger han.
Även på Lindholmen testar Riksbyggen en ny bostadsform för unga vuxna. De ska bygga 250 kooperativa hyresrätter där man i stället för att hyra av ett bostadsbolag betalar en medlemsinsats och medlemsavgift i en kooperativ förening. När man flyttar kan man inte sälja lägenheten utan man får bara tillbaka sin kontantinsats. Just nu genomför de dialogmöten och enkätundersökningar med målgruppen och de planeras att vara inflyttningsklara tidigast om tre år.
– De sex ungdomslägenheterna i Guldheden är ju en droppe i havet men jag hoppas att vi kan skala upp framöver. Kanske kan vi också göra om lägenheter i några befintliga föreningar enligt samma princip. Eftersom vi är ett kooperativt företag ligger det oss varmt om hjärtat och jag tror och hoppas att vi tillsammans i branschen hittar nya lösningar för att underlätta för unga på bostadsmarknaden.