Det finns de som väljer att anamma tanken om ”zero waste”, noll avfall. I sociala medier visar unga hängivna människor upp små burkar med hela årets avfall. Jag vill vara dem.
Men jag har två barn och en man och tillsammans orsakar vi en hel del avfall. Under fyra veckors tid ska jag försöka eliminera familjens sopberg och ta hjälp av andra längs vägen.
Vet allt om skräp
Dags att samla trupperna. Sjuåringen vet redan allt om skräp, det var trots allt bara ett par år sedan han blev certifierad planetskötare på förskolan. Han vet varför vi ska göra det här.
– De bränner vissa saker. Det kommer ut avgas. Det som gör jorden varm blir tjockare. Till slut kommer isen på översta delen av jorden smälta. Det blir översvämning. Alla land kommer att drunkna.
Tweenien är lagom peppad på hela grejen och fyller i:
– Och alla dör.
Sjuåringen fortsätter:
– Då måste pappa sluta äta snus. Och du och pappa måste sluta äta gottesaker på natten. Det är brännbart.
Barnen återgår till att youtuba något i stil med ”katter som är rädda för gurkor”, medan mannen börjar googla ”källsortering snus”.
Jag delar upp våra sopor i samma fraktioner hemma som på återvinningsstationen. Kontorspapperskorgen och kommunens gratisbehållare för matavfall ryker och några hundralappar och timmars skruvande senare är fyra behållare på skenor på plats. Plast, papper, kompost och brännbart. Konserver och diverse annat får samsas i mitten. Först vill jag fokusera på det som hamnar i brännbart. Jag tejpar över brännbartbehållaren i skåpet för att vi ska tänka en gång till innan vi använder den och det visar sig vara ganska enkelt att minska antalet påsar vi går ut med. Efter två veckor är påsen inte ens full. Jag träffar Ulrika Naezer, kommunikatör på kretslopp- och vatten, och häller ut några av sakerna framför henne.
Hindra sopor från att uppstå
På bordet hamnar bland annat grönt slajm, ett krossat dricksglas, Hello Kitty-figur i plast, fönsterkuvert, en tampong, en reklamballong och använt snus. Ulrika Naezer har själv försökt att leva avfallsfritt för några år sedan och poängterar att det handlar mer om att se till så att soporna inte uppstår, snarare än att gå igenom varenda sak som hamnar i brännbart.
– Det är de stora strömmarna som spelar roll. Att leva avfallsfritt, eller att förebygga avfall, handlar inte om sortering. Det handlar om att se till att avfallet inte uppstår. Slajm, dricksglas, ballonger med mera är inte förpackningar och måste läggs i den vanliga soppåsen.
Hon plockar upp en halv spargris i porslin.
– Det här kommer inte brinna på Sävenäs. 20 procent blir ju slagg. Det är allt möjligt. Man försöker först utvinna metaller ur slaggen, sen läggs det på soptippen. Många tror att vi har avskaffat soptipparna, men det har vi inte, de växer hela tiden, säger hon.
Renova har två aktiva deponier, Tagene och Fläskebo, som tar emot tusentals ton om året. Dessutom finns ett antal nedlagda deponier som fortfarande måste skötas om, som Brudaremossen och Ekeredsdeponin, eftersom de fortfarande utgör en miljörisk.
Lista på 30 saker
Göteborgs stad har tagit fram en lista med 30 saker som går att göra för att minska sitt sopberg. Den är uppdelad i tre, från nybörjaren till experten. Jag kan snabbt pricka av alla nybörjarpunkter, men på nivå nummer två får jag erkänna att vi allt har en del engångsartiklar hemma och att jag aldrig tagit med mig en egen låda när jag ska köpa hämtlunch. Jag tycker av någon anledning att det känns lite pinsamt att ta med en egen låda, så på jobbet försöker jag få mina kollegor Johan och Karin att testa istället – men restaurangen Johan skulle gå till var stängd och Karins mat var redan förpackad. Jag går till mitt stammissushiställe, där de är nöjda med att slippa ge mig en engångsförpackning och en plastpåse – men jag blev utan inlagd ingefära.
Lapp på brevlådan
I kommunens analys av hur mycket de olika åtgärderna kan bidra med står att ett nej tack till reklam på brevlådan kan minska mängden avfall med 40 kilo per år. Jag kompletterar med att försöka få bort direktreklamen genom att lägga in Spars, Statens personadressregisters, reklamspärr och registrera mig på Nix-adresserat för att minska mängden ytterligare 10 kilo per år. Dessutom får räkningar och myndighetspost trilla in digitalt istället för i fönsterkuvert, ytterligare cirka två kilo per år. Men det handlar inte bara om att välja bort. Ulrika Naezer plockar upp min äldsta sons randiga stumpor vars häl ersatts av ett hål.
– Ja, vad ska du göra med den här? säger hon och konstaterar att det är svårt att laga dagens strumpor på samma sätt som man stoppade raggsockar förr i tiden.
– Sockar brukar jag ha till att putsa skor. Det är väldigt bra att köpa kvalitet, men också sköta sina grejer.
Hon tillägger också att det krävs ett omtänk från alla håll och plockar menande med My Kitty-figuren från tandläkaren och reklamballongen från Närhälsan.
– Det här är ju verkligen inget livsnödvändigt.
Trettio steg mot avfallsfritt
Göteborgs stad har presenterat en lista över 30 saker du kan göra för att minska ditt avfall. Totalt beräknas åtgärderna kunna minska snittgöteborgarens avfall med 420 kg och klimatpåverkan med 900 kg koldioxidekvivalenter per år.
Kickstarten
1. Välj bort reklamen
2. Välj e-faktura eller autogiro
3. Välj kranvatten i stället för att köpa vatten på flaska
4. Välj en bärkasse som du kan använda gång på gång
5. Välj en mugg som du kan använda många gånger
6. Välj att ta vara på maten
7. Välj begagnade kläder och textilier
8. Välj att tvätta i gemensam tvättmaskin
9. Välj begagnade möbler istället för nya
10. Välj slaskskrapa, disktrasa & tvättlappar istället för papper
När du fått upp farten
11. Välj att låna böcker eller läsa på nätet
12. Välj rätt från buffén
13. Välj flergångslåda när du köper hämtmat
14. Välj flergångspåsar för frukt och grönt
15. Välj laddningsbara småbatterier
16. Välj att behålla din dator längre
17. Välj att ge din mobil ett längre liv
18. Välj begagnade leksaker
19. Välj en upplevelsepresent
20. Välj bort engångsartiklar hemma
Experten
21. Välj rengöringsmedel som inte smutsar ner
22. Välj bort tidskrifter du inte vill ha
23. Välj att handla i lösvikt
24. Välj en mindre garderob
25. Välj att behålla kök och badrum längre
26. Välj att vårda, klä om och reparera
27. Välj att omge dig med färre elprylar
28. Välj tygblöjor
29. Välj menskopp istället för bindor och tamponger
30. Välj digitala kvitton istället för papperskvitton