– Vi på kommunen kommer att träffa olika fiberaktörer för att diskutera lösningar som det är möjligt att ersätta kopparnätet med, säger Mikael Hapaala, näringslivsutvecklare i kommunen.
Det är drygt 130 telekunder som drabbas av att kopparnätet släcks ner i de aktuella områdena. Även om det är Telia som äger kopparkabeln finns det andra operatörer som erbjuder tjänster via kopparnätet. Enligt avtal med Post- och telestyrelsen ska operatörerna erbjuda alternativa lösningar för telefoni när den gamla analoga tekniken släcks och ska ersättas med något annat.
Anses inte lönsamt
– Det går att söka stöd från staten för områden där det inte är kommersiellt gångbart att ersätta koppartråden med fiberkabel, säger Mikael Hapaala.
Han förklarar att det statliga stödet för glesbygd där de kommersiella aktörerna inte anser det lönsamt att gräva ner fiberkabel bygger på att privata intressen bekostar hälften av kostnaden, och så står staten för den andra hälften.
– Det kommer i framtiden att vara den samlade marknaden som erbjuder olika lösningar, säger Robert Liljeström ansvarig för samhällskontakter på Telia. Med det menar han att olika operatörer får ta ansvar för sina respektive kunders täckning.
Han säger också att just Telia kommer att erbjuda de som bara vill ha telefoni en dosa som via mobilnätet överför signalen så att telefonen fungerar som vanligt med sitt gamla nummer. För de som dessutom vill ha bredband går det att sätta upp en router som fungerar på samma sätt.
Osäkra trygghetslarm
Men det finns ett område där operatörerna inte har huvudansvaret utan där det ligger på kommunen, och det är trygghetslarmen. I en utredning från i maj förra året står det att Ljusnarsberg har cirka 140 trygghetslarm varav 130 av dessa är analogt uppkopplade på koppartrådsnätet. Utredaren menar att den analoga tekniken snart är utdaterad och därmed osäker. Dessa larm bör snabbt bytas ut enligt utredningen.
– Vi kommer att undersöka hur många trygghetslarm det finns i de aktuella områdena, säger Ewa-Marie Ernlund Svensk, socialchef i Ljusnarsbergs kommun.
Hon förklarar att socialförvaltningen håller på att undersöka vilka nya lösningar de analoga trygghetslarmen ska ersättas med. När kopparnätet släcks ner den sista november måste det vara klart.
– Eftersom vi vet att kopparnätet kommer att släckas så måste vi upphandla vilken typ av digital lösning de nya larmen ska ha till dess, säger Ewa-Marie Ernlund Svensk.
Lindesbergs kommun ska också gå över till digitala trygghetslarm under 2016. Telia Sonera stänger kopparnätet för fast telefoni på flera platser i kommunen i höst och då slutar de analoga larmen att fungera där.
– Men vi hade bytt till digitala larm ändå, säger socialförvaltningens chef Madde Gustavsson.
1 000 hushåll berörs
Den sista november stänger Telia Sonera 17 stationer för kopparnät i några ytterområden i kommunen. Närmare 1 000 kunder berörs.
– Vi har vetat länge att stationerna ska stängas, men inte när, säger Madde Gustavsson.
När stationerna stängs kan även andra tjänster som bredband och tv drabbas förutom den fasta telefonen. Enligt ett avtal med Post- och telestyrelsen måste telefonbolagen se till att kunderna kan ringa och använda andra tjänster som bredband även efter att kopparnätet har stängts. Men trygghetslarmen ansvarar kommunen för. Drygt 600 personer i kommunen har trygghetslarm.
– De digitala larmen fungerar även vid teleavbrott. De har roamingkort, funkar inte internetuppkopplingen på ett ställe söker de bara efter en annan uppkoppling, berättar Madde Gustavsson.
Utreder kostnad för byte av larm
Det är ännu inte klart om släckningen av kopparstationerna gör att bytet av trygghetslarm blir dyrare än planerat. Socialförvaltningen håller på att utreda kostnaden och olika alternativ. Madde Gustavsson räknar med att socialnämnden ska ha ett förslag att ta ställning till senast i april, sedan ska kommunstyrelsen och kommunfullmäktige säga sitt innan beslut kan fattas. Hon berättar att socialförvaltningen även utreder ett byte till digitala nyckellås till hemtjänstens kunder som personalen ska öppna med mobiltelefoner.
– Då kan personalen rycka ut på ett larm utan att först behöva åka och hämta nyckeln.
Flera orsaker till nedsläckning
Att Telia Sonera stänger kopparstationerna beror på flera orsaker, bland annat börjar kopparnätet att bli utslitet på flera håll.
– Och fibernät är mer driftsäkert. Det påverkas inte av vädret som kopparnät gör. Kopparnät är väderkänsligt, ledningar blåser ned och nedgrävda ledningar är känsliga för väta, säger Inger Gunterberg på Telia Soneras presstjänst.
Hon säger att skiftet från kopparnät mot ett digitalt nät med fiber och mobilt är en generell satsning för hela landet. Men någon tidsplan för när allt kopparnät ska vara stängt finns inte.
– Det kommer att finnas ett kopparnät för fast telefoni på många platser inom en överskådlig tid. Men kopparnät har inte alls samma kapacitet som fibernät. Allt fler verksamheter som skolor och sjukhus går över till fibernät eftersom det klarar att hantera stora mängder information till skillnad från kopparnät, säger Inger Gunterberg.