Det var i måndags som Dagens ETC kunde avslöja att Tele2 bara dagar tidigare stoppat en underentreprenör från att arbeta på deras anläggningar efter larm om svart arbetskraft och andra missförhållanden.
Vid stoppet på Tele2:s blivande 5G-anläggningar var underentreprenören igång med att uppgradera Tele2:s 4G till 5G och samtidigt byta ut kinesiska Huaweis utrustning i mobilmasterna, något som både Säkerhetspolisen och Försvarsmakten efterfrågat på grund av risken för spioneri från diktaturen Kina.
Läs hela granskningen:
Tele2 rensar bort Huawei – tog in rysktalande montörer utan kontroll
Nämnde att han jobbade svart – då fick han sparken
”Inga indikationer”
En av underentreprenörerna i kedjan, Telecom Services i Motala, arbetar enligt egen utsaga även med Telias och Teracoms skyddsobjekt, vilket efter Dagens ETC:s avslöjanden får Telia att reagera.
– Vi tar naturligtvis uppgifterna i artikeln på stort allvar. Därför har vi kontaktat våra underleverantörer för att säkerställa att ingen obehörig personal från de nämnda bolagen utför arbete indirekt på vårt uppdrag. Vi har inga indikationer på att så är fallet, säger Irene Krohn, presschef på Telia.
Företaget: Vi har kontrollerat
Telecom Services säger via vd Stefan Brand att de gjort alla nödvändiga kontroller av bolaget Scanditur International som tog hit de anställda, och han säger att han fått löften att männen skulle vara anställda och inte personal från utlandet.
Men när reportern gör en snabb kontroll visar det sig på bara någon minut att bolaget anmält att de ska betala strax över 2 000 kronor i arbetsgivaravgifter i mars, och för 25 000 kronor i januari.
Långt från att ha ett tiotal anställda.
Saknade legitimation
Arbetaren Maksim har berättat för Dagens ETC:s läsare att ingen kontrollerade hans brottsregister och att han i Sverige saknade ID06, en digital legitimation som ska motverka svart arbetskraft och lönedumpning med hjälp av arbetare från andra länder. Även en arbetare från Bosnien bekräftar att de arbetade utan ID06.
Det hela uppdagades när Maksim var ute och arbetade på en av Tele2:s anläggningar och en anställd på Tele2 reagerade på att arbetaren hade för dåliga verktyg för att arbeta ute på Tele2:s anläggningar med att byta ut Huaweis produkter.
Arbetet är stoppat
Tele2 har inte svarat på Dagens ETC:s frågor, utöver att arbetet är stoppat och att de ser allvarligt på underentreprenörer som inte följer bolagets ”code of conduct”.
Samtidigt har Tele2 mycket bråttom med att hinna byta ut Huaweis produkter fram till den 1 januari, som PTS har ställt som krav för att Tele2 ens skulle vara påtänkt för tilldelning i 5G-auktionen för snart tre år sedan.
Telia skriver till Dagens ETC att bolaget har både tydliga processer och riktlinjer på plats.
– Både genom säkerhetsskyddsöverenskommelser med underleverantörerna, som säkerställer att personer som utför arbeten åt oss är lämpliga för uppgiften och är kontrollerade i enlighet med de legala krav som gäller för respektive uppgift, säger Irene Krohn på Telia.
Efter publicering hör Teracom av sig och meddelar att de inte anlitat Telecom services sedan 2015. Då hade Teracom som krav att den som arbetar via underentreprenörer ska vara svenska medborgare.