Telia Company har förhandlat med Sveriges största medieägare Bonnier om ett köp av tv-delen Bonnier Broadcasting under
större delen av det här året.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
I affärsområdet, som omsätter runt 7,5 miljarder kronor, ingår TV4, betaltv-bolaget Cmore och finska MTV. Den 25 maj i år bekräftade Telia att förhandlingar pågick efter att uppgifter läckt till media. Den historiska affären har därefter blivit en politisk fråga, då svenska staten är den största ägaren i Telia med 37 procent av aktierna. Regeringen är bekymrad över Telias agerande. Detta framförde näringsminister Mikael Damberg (S) till Telia under ett möte den 13 juni, enligt en minnesanteckning som Dagens ETC har tagit del av.
Telia bryr sig dock inte om eventuella invändningar från regeringen.
– Förhandlingarna fortsätter enligt plan. Det enda som skulle kunna sätta käppar i hjulet nu är priset, säger SvD Näringslivs källa.
Om regeringen och den ansvarige ministern Mikael Damberg (S) verkligen vill stoppa affären betyder det troligen att han behöver kalla till en extrastämma.
Internationell trend
Att Telia väljer att bli ägare av just ett tv-bolag ligger i linje med en internationell trend, där de företag som äger själva infrastrukturen för kommunikation också vill kontrollera innehållet som sprids. Därför finns ett intresse bland internetleverantörerna att skapa eller att köpa egna tjänster för exempelvis film, musik och kommunikation. Även om det finns flera exempel på detta runt om i världen har Sverige varit relativt förskonat från sådana upplägg.
För en månad sedan lanserade dock Telias konkurrent Telenor en ny, egen, streamingtjänst. Denna får även förmånlig behandling i nätet; när kunder hos Telenor använder just Telenors egen tjänst räknas inte streamingen av mot surfpotten. På så vis tas steg mot ett internet som förlorar sin neutrala karaktär. Post och Telestyrelsen överväger nu ett tillsynsärende av Telenor.
– Telenors tjänst är begränsad till att bara gälla så länge kunden har kvar surf i sin datapott, på det sättet är det inte samma problematik som gällande Telia-ärendet vi har i domstol där det enligt oss sker en otillåten trafikstyrning. Däremot är ju tjänsten begränsad till att bara omfatta Telenors egen streamingtjänst och det skulle kunna vara något vi kommer att granska, säger Emma Närvä på PTS.
Kör över kritikerna
Hur Telia kommer att behandla TV4 i sitt nät, efter ett eventuellt köp, vet vi ännu ingenting om. Men redan i dag väljer företaget att behandla trafik olika. I den pågående rättstvisten mellan PTS och Telia ska det avgöras om det är tillåtet för Telia att erbjuda fri surf i vissa utvalda medier men inte i andra, även efter att surfpotten är använd. Telia har trotsat den kritik som PTS har riktat mot företaget och istället utökat sina kontroversiella erbjudanden – något som väckt kritik:
”Resten av branschen måste i förlängningen rätta sig efter två dominanter styr förutsättningarna för publicistiken”, skrev över 30 tunga publicister på Expressens debattsida och syftade på Telia och Facebook.
I riksdagen har Carl Schlyter (MP) pressat regeringen för att försöka stoppa Telias köp av TV4.
– Det är ett allvarligt problem för nätneutraliteten när de som äger näten köper innehållsskaparna, för de kommer garanterat att styra trafiken till deras egen tjänst. Telenor och Bredbandsbolaget gör det och det kommer helt självklart även Telia att göra. Konkurrensverket och staten kan inte titta på medan det bildas oligopol på internet, säger han till Dagens ETC.