Tele2 rensar bort Huawei – tog in rysktalande montörer utan kontroll
Dagens ETC
Tele2 har använt underbetald och okontrollerad arbetskraft från rysktalande områden för att uppgradera svenska mobilnät från 4G till 5G. Montörerna byter samtidigt ut säkerhetskänsliga produkter från kinesiska Huawei.
Lönen: 34 kronor i timmen.
– Vi nåddes förra veckan av uppgifter om missförhållanden. Vi säkerställde att underleverantören omedelbart avbröt allt samarbete med det aktuella företaget, säger Fredrik Hallstan, kommunikationschef på Tele2.
Samma underentreprenör utför även arbeten på skyddsobjekt för Telia och statliga Teracom.
Frida Sundkvist
Frilansjournalist
Under det kommande året rensas produkter från kinesiska Huawei bort från börsnoterade Tele2:s mobiltelefonnät som just nu uppgraderas till 5G.
Att rensa bort produkter från Huawei är ett krav för att operatörerna ska tilldelas licenser för frekvensbandet som kan användas för 5G-nätet, enligt beslut från Post- och telestyrelsen, PTS, på rekommendation från Säkerhetspolisen och Försvarsmakten.
Kinesiska Huawei överklagade beslutet, men förlorade i två instanser. I domen från kammarrätten står bland annat att det bör vara möjligt ”att utesluta komponenter, leverantörer och servicepersonal som inte håller en tillräckligt hög säkerhetsnivå”.
Sökte personal i Baltikum
För att byta ut Huawei och samtidigt uppgradera nätet till 5G har Tele2 via underentreprenörer hyrt in personal till låg kostnad från utlandet. I början av 2023 låg därför följande annons på lettiska ute på baltiska nätforum, från ett lettiskt bolag:
” Vi söker personer med erfarenhet av underhåll av mobila kommunikationsmaster och att byta ut relevant utrustning. Arbetet är relaterat till tjänsteresor till Sverige”.
För tio dagar sedan fick personal på Tele2 information att minst en person arbetade utan kontrakt på deras anläggningar, via en underentreprenör till en underentreprenör.
Lönen: 34 kronor i timmen.
Värt att notera i sammanhanget är att Tele2 tidigare i år delade ut 4,7 miljarder kronor till sina ägare, däribland Stenbeckbolaget Kinnevik som tog emot närmare 2 miljarder kronor i utdelning.
Tre dagar efter larmet pausades arbetet med 5G-uppgraderingen, som då pågått i närmare en månad.
Väntar på utredning
Tele2 svarar inte på frågor om vilket eget ansvar de har för vilka bolag som anlitas vid arbete på masterna. Bolagets presschef Fredrik Hallstan skickar i stället en kort kommentar på mejl:
”Vi nåddes förra veckan av uppgifter om missförhållanden hos en underleverantör till en underleverantör. Vi säkerställde att underleverantören omedelbart avbröt allt samarbete med det aktuella företaget. Det pågår just nu en utredning och i väntan på att den är klar, så kommer det här företaget inte att göra några arbeten åt Tele2s underleverantörer”.
Tele2:s underentreprenör Eltel networks, börsnoterat och med riskkapitalbolaget Triton som en av sina största ägare, har i sin tur hyrt in underentreprenören Telecom services i Motala, som nu stoppats från arbete i väntan på utredning.
Eltels kommunikationschef i Sverige, Jenny Egeland, svarar inte på flera av frågorna om bolagets eget ansvar och skriver i stället kort på mejl:
”Vi stoppade allt arbete med vår underentreprenör i måndags och har begärt in ytterligare dokumentation för att utreda vad det är som har skett. Tills vidare ligger allt arbete på site och med underentreprenören nere.”
Struntade i bakgrundskoll
Nu skyller underentreprenörerna på varandra.
Telecom services i Motala skriver på sin webbsida att de är säkerhetsklassade och att all personal har ID06, som är en legitimation som motverkar svart arbetskraft genom att fungera som en digital personalliggare.
Dagens ETC:s granskning visar att de i sin tur har hyrt in ytterligare en underentreprenör – Scanditur international. Och där saknar arbetarna ID06 och inga bakgrundskontroller har heller gjorts av de anlitade personerna, som enligt uppgift till Dagens ETC uppgår till ett tiotal personer av olika bakgrund, bland annat från rysktalande områden i Baltikum.
– Vi har förstått att det är väldigt mycket lögner ifrån den leverantören, säger Stefan Brand, vd för Telecom services i Motala.
Han säger sig ha fått uppgifter från bolaget Scanditur att personalen är anställd i Sverige och att skatt och avgifter betalas i Sverige. Han säger också att han kontrollerade dem via Skatteverket, men att frågan är hur mycket kontroller man ska göra för ett bolag som står för ”någon miljon” per år på omsättningen.
En snabb kontroll via Skatteverket visar dock att Scanditur internationals beslutade arbetsgivaravgifter i mars uppgick till 2 395 kronor. Knappast tillräckligt för ett tiotal anställda. Och tidigare i år fick bolaget ett omprövningsbeslut på grund av att de inte anmält att det haft anställda, vilket ledde till sköntaxering från Skatteverkets sida.
”Fritt fram för utländsk personal”
Stefan Brand uppger att han gjort en bakgrundskontroll på bolaget, men inte fått ta del av uppgifter om omprövningsbeslut. Att inga bakgrundskontroller görs spelar ingen roll, menar han. Det är inget som Tele2 kräver.
– Vi jobbar inte med några skyddade objekt. Vi gör för tillfället mycket lite jobb med skyddsobjekt, det är mest åt Teracom och i enstaka fall Telia. I övrigt är näten inte skyddsobjekt. Det är fritt fram för utländsk personal att arbeta där.
När det gäller ID06-legitimationen så menar Stefan Brand att det är Eltel networks som bär ansvaret.
Hur många har saknat ID06?
– Det vet vi inte.
Hur många har du fått uppgifter om?
– Vi har fått uppgifter om att Scanditur inte sköter ID06. Vi har fått uppgifter om att Scanditur anlitar hyrpersonal, när vi fått uppgifter om att det ska vara anställd personal. Vi har fått uppgifter om att de inte sköter avgifterna på ett korrekt sätt.
Det finns inget säkerhetsmässigt problem här, att man skulle kunna stoppa in andra produkter i masterna?
– Nej, nej, nej. Du och jag kan göra det. Du kan åka ut och banka in det i eftermiddag. Jag kan göra det. Det är den säkerhetsklassen på det här. Här finns ingen skyddsklass. Men vi kommer absolut åka ut och inspektera alla anläggningar ur ett kontraktuellt perspektiv för att vi ska kunna reda ut ekonomin och för att ha ett underlag till Eltel och Tele2. Vi måste veta att det är korrekt utfört. Men vi kommer inte åka ut och leta efter spårutrustning för det kommer vi inte hitta, säger Stefan Brand.
Han säger att de betalar mellan 50 000 kronor och 80 000 kronor för varje delprojekt med en uppgraderad mast, och att problemet med att personal från Scanditur international saknar ID06 är Eltels ansvar.
Scanditur internationals vd Josip Mustapic skriver i ett sms att de inte anställer personal utan kontrakt eller överenskommelser.
”De flesta av våra arbetare var inhyrda från olika bolag med undantag för några få. Allt är nu söndertrasat pga stoppet så vi har släppt de flesta då det inte finns uppdrag längre”, skriver han och förtydligar att de är underentreprenör till en underentreprenör till en underentreprenör till Tele2.
Han skriver också att de förbereder en omfattande polisanmälan då de menar att de har ”det mesta” i pappersväg i ordning.
Efter publicering hör Teracom av sig och meddelar att de inte anlitat Telecom services sedan 2015. Då hade Teracom som krav att den som arbetar via underentreprenörer ska vara svenska medborgare.