Det säger Sven Ebbesson (S), ordförande för kommunrevisionen. Det stormade rejält kring tekniska nämnden förra vintern. I januari 2013 släppte kommunrevisionen rapporten Granskning av upphandlingsprocessen inom tekniska nämnden. I den 20-sidiga rapporten riktas besk kritik mot nämndens arbete: ”Tekniska nämnden har inte en ändamålsenlig organisation för att genomföra upphandlingar” konstaterar revisorerna på Jönköpingsfirman Deloitte som kommunen anlitade.
Nämndens arbete kritiserades på en mängd punkter. Regler vid offentliga upphandlingar har inte följts, otillåtna direktupphandlingar har skett, i vissa fall har det till och med hänvisats till ”muntliga avtal”. Förklaringen till det har varit ”ont om tid, varmed den långa processen i att upprätta förfrågningsunderlag, ta in anbud och utvärdera blir för lång”.
Därtill har ansvarsfördelningen i inköpsprocessen mellan tekniska kontoret och upphandlingsenheten inte varit tydlig, enligt rapporten.
Nedröstade i fullmäktige
Kommunrevisionen menade att det var nödvändigt att rikta en kraftig anmärkning mot tekniska nämnden, men det blev nedröstat i kommunfullmäktige.
– Ja, vi var väldigt besvikna över avslaget i fullmäktige. Det var flera ledamöter som ville avgå, säger Sven Ebbesson.
Centerpartisten Åke Johansson föreslog i fullmäktige en mjukare kritik, främst på grund av att nämnden enligt Johansson redan hade börjat åtgärda bristerna. Det föreslogs att fullmäktige skulle ”se allvarligt” på bristerna, men att någon anmärkning inte var nödvändig. Ett ”cirkusnummer” av Johansson säger Ebbesson i dag, han menar att det ytterst handlar om politik.
– En anmärkning kan röstas ned politiskt, det är ganska vanligt i Kommunsverige.
– Det var inte bara alliansens ledamöter som var emot anmärkningen, utan även oppositionen, säger Ebbesson.
Trots att det inte blev någon anmärkning riktade rapporten ändå ljuset på nämndens arbete menar Sven Ebbesson.
– Det blir ju stor uppståndelse ändå, det är inte helt oväsentligt det som sker. Media är ju med och följer med i detta.
I augusti ska Kommunrevisionen ha ett möte för att fastställa en uppföljning, den bör vara klar framåt senhösten tror Ebbesson.
Tror du att det har skett några förbättringar?
– Det får vi se under granskningen, det säger de själva i alla fall. Annars vore det ett totalfiasko.
Medger brister
Krister Johansson (S), 2:e vice ordförande i tekniska nämnden, välkomnar en uppföljning av revisionsrapporten:
– Det är alltid bra att verksamheten granskas.
Han medger att det fanns brister och att det gjordes fel, men det på grund av att det inte fanns några alternativ.
– Det största felet vi gjorde var att vi inte dokumenterade allting på papper, i de interna möten vi hade med förvaltningsledningen.
Varför dokumenterades inte allt?
– Det finns inget bra svar på den frågan. Vi kanske missbedömde allvarligheten i de här frågorna. Vi tyckte att vi gjorde minsta möjliga fel i en pressad situation.
Har ni åtgärdat bristerna?
– Ja, vi var på god väg redan när fullmäktige beslutade att inte lägga en anmärkning mot nämnden.
Nuvarande ordförande för tekniska nämnden Anders Jörgensson (M) menar att misstagen skedde före hans tid som ordförande. Han tillsattes i januari 2013.
– Till dags dato tror jag att alla brister är åtgärdade och definitivt är de åtgärdade till hösten, säger Jörgensson.
– Vi har fått en rapport från tjänstemännen var tredje månad, det är ett jättearbete som har genomförts.