I en tidigare version av artikeln framkom det felaktigt i en bildtext att äldre inte får vistas ute i Sverige på grund av smittorisken. Det är naturligtvis felaktigt. Folkhälsomyndigheten råder personer äldre än 70 att undvika sociala kontakter, inget annat. Vi ber om ursäkt för felaktigheten.
Folkhälsomyndigheten råder alla som är över 70 år att hålla sig ifrån sociala kontakter för att undvika att smittas av coronaviruset. För många riskerar den kommande tiden att bli en prövning inte bara när det gäller att hålla sig frisk, utan också att klara av isoleringen.
Ett sätt kan vara att hålla kontakten med anhöriga med hjälp av videosamtal på exempelvis Skype eller FaceTime. Elisabeth Larsson, 71 år, i Göteborg är en av dem som vill ta hjälp av tekniken. Hon har precis börjat en smartphonekurs för seniorer och tycker att videosamtal är ett bra sätt att hålla kontakten när man inte kan ses.
– Jag har inte riktigt kommit dit ännu. Men jag tror absolut att det är bra, säger hon.
Statistiken visar att nästa alla svenskar i dag har tillgång till internet. Men bland personer som är 76 år och äldre är det bara knappt sex av tio som faktiskt använder internet.
”Uppskattades av de äldre”
Runt om i kommunerna arbetar man nu på hitta ett sätt att hantera den dubbla utmaningen.
– De äldre måste ju skyddas från viruset, samtidigt är ensamheten jobbigast för dem. Det är väldigt psykiskt påfrestande, både för dem som bor i eget boende och de som bor på äldreboenden. I en sådan här stund vill man inte vara ensam, säger Sandra Lind, kommunikatör i stadsdelen Hägersten-Liljeholmen i Stockholm.
Och på äldreboendena runt om i landet ser det väldigt olika ut, visar Dagens ETC:s rundringning.
I Jönköping har man testat en särskild typ av surfplatta för personer som har svårare att ta till sig den nya tekniken. Den ser ut som en liten tv och tekniken är avskalad, berättar socialchefen Stefan Österström.
– Det uppskattades av de äldre. Man blir egentligen mest glad av att se barnbarnet röra sig på bild, även om man inte riktigt förstår hur det går till, säger han.
På äldreboendena i Malmö har man just nu fullt upp med att förhindra smittspridning. Allt annat är underordnat, enligt Helen Martinsson, avdelningschef för särskilda boenden. Men när det finns möjlighet hjälper personalen till med att hålla kontakten med anhöriga på olika sätt.
– Anhöriga är viktiga och att vi kan bidra till en meningsfull vardag, säger hon.
Dragit ner på aktiviteter
På Fruängsgårdens vård- och omsorgsboende i Stockholm har man liksom på andra håll i landet dragit ner på de gemensamma aktiviteterna och bett anhöriga att undvika besök om det inte är nödvändigt. Enhetschefen Marie Bergström tror ändå att risken att bli ensam är större för äldre som bor i egna lägenheter.
– Vi träffar våra äldre varje dag och de äter i matsalen, säger hon.
Christina Dyhre-Edvardsson, områdeschef för äldreboendena i Göteborg, säger att en del av de boende har egna smartphones och får hjälp att ringa med dem. Det finns också ett antal datorer och surfplattor att låna. Utöver det försöker man att hålla tristessen under coronaisoleringen borta med hjälpa av aktiviteter i mindre skala.
– Det kan vara högläsning och att fika lite tillsammans med de andra på enheten där man bor, säger hon.
”Cyklar varje dag”
Elisabeth Larsson i Göteborg håller kontakten med sin son via telefon, och hon försöker ta en dag i taget. I vanliga fall lever hon ett aktivt liv med gymnastik och vattengympa en gång i veckan.
– Men nu är gympan inställd och vattengympan tänker
jag inte gå på för att inte utsätta mig själv och andra för smitta. Men det jag kan göra är att cykla, det brukar jag göra varje dag. I dag tänkte jag cykla och leta efter nässlor så att jag kan laga nässelsoppa. Jag kan inte stanna inne och vara sysslolös.