Klockan är 16 och mörkret faller utanför Bäckbyhuset. En efter en kommer kvinnorna in. De hänger av sig tunga höstjackor och sätter sig runt bordet. Serverar sig själva kaffe, te och kakor. Samtalet är genast i gång.
En av dem som brukar komma hit är Alkulaih Benan, 36 år. Hon kom till Sverige från Syrien för fem år sedan och bor numera på Gryta med sina två barn. På vardagarna studerar hon till grundläggande behörighet för högskola och universitet.
– Jag kommer hit för att jag vill öva upp min svenska och bygga relationer med andra kvinnor. Jag gillar människor. Och jag känner mycket trygghet, speciellt med kvinnor, säger hon.
Olika åldrar och ursprung
De som kommer hit har olika åldrar och ursprung. En kvinna kommer med sin nyfödda dotter i famnen. Andra har hunnit bli mormor och farmor flera gånger. Idén till Tehuset i just Västerås föddes hos Lina Bye, västeråsare och Bäckbybo. Men grundaren och eldsjälen bakom Tehusen i Sverige är kvinnorättsförespråkaren Soheila Fors från Karlskoga. Hon flydde från Kurdistan med sina barn 1994.
Eftersom hon själv har erfarenhet av bortgifte och misshandel ville hon skapa en trygg, öppen och kärleksfull plats – bara för kvinnor. Första Tehuset slog upp dörrarna för sju år sedan i Karlskoga. Sedan har flera andra städer följt efter.
– Kvinnors situation har länge legat mig varmt om hjärtat, och Bäckby är ett område som vi tror är i behov av ett tehus. Vår förening följer Soheilas stadgar och vi har skrivit ett avtal som binder oss till hennes verksamhet. Och i december kommer hon hit och föreläser om hedersvåld, säger Lina Bye.
Öva sig på att prata svenska
Hon berättar att många av dem som kommer hit vill träffa svenska kvinnor och öva sig på att prata. Andra kvinnor får inte gå ut själva och blir isolerade i sina hem. För dem blir Tehuset en nödvändig fristad. Det kommer också barnmorskor hit, och andra som har mycket kontakt med kvinnor genom sitt yrke. Verksamheten startade i höst och har till en början haft öppet varannan måndag.
Men i november kommer träffarna att utökas till varje vecka.
– Vi saknar varandra mellan träffarna. Behovet av att träffas är stort, säger Lina Bye.
Tehuset i Västerås samarbetar med Here 4 U och deras projekt Connexion West som verkar för social hållbarhet för de boende på Bäckby. Den här måndagen är Sofie Hedberg från projektet på plats och berättar om vad som är på gång i huset och runt omkring. Den strikta regeln är att inga män får närvara, eller ens passera, under träffarna. Annars är alla välkomna oavsett religion, härkomst, kultur och ålder.
Trevligt att prata och fika
Ingela Rosenberg, Bäckbybo och pensionär, kommer hit för att hon tycker att det är trevligt att prata och fika. Kvinnorna skrattar när de minns vad som hände förra gången. Då kom Ingela på att hon hade glömt en kastrull på spisen.
– Det brann inte men var nog nära, skrattar hon.
Saw San Bawagneh, 55 plus (detta svar utlöser ännu en skrattsalva), fick höra talas om Tehuset av en vän. Hon bor på Bäckby och kommer ursprungligen från Palestina. I sitt hemland var hon socialsekreterare. Hon har gått en aspirantutbildning för utlandsakademiker men är för närvarande arbetslös.
– Det är viktigt för mig som människa att komma hit. Olika kulturer och religioner spelar ingen roll, säger hon.
Jobbat på studieförbund
Maria Aminson sitter intill. Hon är också Bäckbybo och har jobbat på studieförbund och andra verksamheter för kvinnor och ungdomar.
– Bäckby är jättefint och jag har skickat information om Tehuset till alla mina vänner. Men tiden passar inte alla. Många måste vara med barnen och laga mat, säger hon.
Av den anledningen vill Lina Bye att Tehuset ska vara tillgängligt flera tider på dygnet.
– Vi siktar på att ha en daglig verksamhet som har öppet från morgon till kväll. Det är absolut vår vision, säger hon.