På ett globalt plan noteras cirka 3,6 miljoner bekräftade fall och omkring 257 000 avlidna till följd av covid-19. Av dessa är cirka 1,2 miljon fall i Europa, med omkring 140 000 avlidna.
– I Europa stannar de flesta länderna av, i resten av världen är det lite blandat, säger Anders Tegnell.
I Sverige noteras nu 23 918 bekräftade sjukdomsfall, och 1 620 personer har vårdats på iva. Totalt 2 941 personer har avlidit i sviterna av covid-19.
– Det vi börjar se nu när vi har fått större kapacitet att ta prover är att allt mer vård- och omsorgspersonal testas. Detta är inte personer som nödvändigtvis är sjuka, utan de provtas för att avgöra om de kan arbeta.
– Den egentliga utvecklingen ser förmodligen bättre ut. Det ser ut som att vi har lyckats hålla nere kurvan, och det är viktigt att vi fortsätter följa de rekommendationer som finns, säger Anders Tegnell.
Statsepidemilogen säger också att det har dykt upp ett barn i dödstalsstatistiken. Myndigheten håller just nu på att utreda detta fall, och kontrollerar om det är till följd av covid-19 eller ej.
Socialstyrelsen har tittat närmare på smittan inom äldrevården – särskilda boenden och hemtjänst. Av samtliga bekräftat smittade i åldrersgruppen 70+ i Sverige den 28 april bodde 39 procent på särsklt boende, och 27 procent hade hemtjänst. Av de avlidna i åldern 70+ bodde 50 procent på särskilt boende, och 26 procent hade hemtjänst.
I Frankrike har läkare hittat ett fall av covid-19 från december förra året, genom att återanalysera gamla prover. Anders Tegnell verkar inte förvånad över beskedet.
– Med tanke på den omfattande spridning som fanns i Kina redan i december så finns det säkert enstaka fall liknande detta i många länder i världen. Det finns anekdoter också från Sverige om detta.
Men att utreda om smittan funnits tidigare i landet verkar inte aktuellt.
– Vi har inte bedömt att det tillför något idag att låta sjukvården lägga energi på det. Vi har lite svårt att förstå vad det tillför, säger Anders Tegnell.