För några av barnen är dagens träff den första, andra har varit med längre. Emilia Nockmar är en av deltagarna som har varit aktiv i teatergruppen länge.
VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL
Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning
– Jag var nio år när jag började på Latino teater. När jag började handlade det mycket om att stärka min självkänsla genom att stå på scen och tro på mig själv. Men det roligaste i dag är nog att komma hit och träffa kompisar, säger Emilia Nockmar.
Ny premiär varje år
En gång om året har Latino teater premiär med en pjäs, oftast skriven av Nestor Cordova. Pjäsen visas sedan i Norrköping och på andra platser i landet.
– Jag kom till Sverige från Chile 1989, efter några år startade jag och en vän föreningen Latino teater. Jag ville skriva pjäser, så jag gjorde det och involverade personer som ville vara med i min föreställning.
– Jag är självlärd, precis som alla andra i föreningen, och lärde mig att skriva manus genom att läsa böcker, se på teater och utöva det själv, säger Nestor Cordova.
I den årliga pjäsen samspelar alla teatergrupper oavsett ålder. Alla i föreningen bidrar med något, ljus, ljud, kostymer eller musik. Pjäserna spelas alltid på svenska, ibland med inslag av spanska.
Inspireras av samtiden
Nästa pjäs, som visas i slutet av 2018, handlar om en flicka som fastnar i en digital spelvärld där hon tappar all kontakt med omvärlden. En slags dystopisk bild av ett barn i en digital värld. Som med alla pjäser han skriver inspireras Nestor Cordova av samtiden, genom pjäserna belyses ämnen som berör människor i hans omgivning.
– En av de första pjäserna vi visade hette ”Narkoman”. Den skrev jag under en period då många barn till chilenare i Norrköping hamnade i drogmissbruk. Den handlade om utanförskap i samhället. Till exempel hur en förälder som är invandrare och knappt pratar svenska inte vet var den ska vända sig för att få rätt hjälp till sitt barn, säger Nestor Cordova.
All verksamhet och alla aktiviteter är gratis på Latino teater. För Maria Paz Briones Alfaro handlar det om att kultur ska vara tillgänglig för alla människor.
– Det är det vi kämpar för. Vi vill hålla kulturen levande och låta den utvecklas genom att ge alla möjlighet att ta del av den.
– Föreningslivet är underbart, men det är också krävande, säger Maria-Paz Briones Alfaro.
Hon berättar att kommunen ständigt kommer med nya bestämmelser kring bidrag, och att det försvårar för de ideella föreningarna.
– Men vi kämpar för att få ha kvar vår organisation, och så länge vi har råd att betala hyran kommer vi att finnas kvar, säger Maria-Paz Briones Alfaro.
Aktiviteter för alla barn
Utöver teaterverksamhet anordnar Latino teater olika event. På skolloven erbjuder de aktiviteter för barn och ungdomar. Det kan vara film- och spelkvälllar, eller aktiviteter på stan. Och varje år besöker de Norrköpings ungdomscirkus.
– Barn och ungdomar som vän-der sig hit kommer från familjer som inte har möjlighet att åka på utflykter, utomlands eller skidor på loven, säger Maria-Paz Briones Alfaro.
Trots att det är kämpigt att hålla föreningen vid liv, sjuder verksamheten av kreativitet. Solidaritet och kärleken till teatern är drivkraften hos Latino teater.
– När barn som började i teatergruppen för 15 år sedan i dag själva aktiverar sig i föreningen på olika sätt – då känns det som att vi har lyckats, säger Solange Adaros.