En anledning kan vara att många vaccinerat sig mot covid under året. Men det kan också kopplas till kostnaden för privatpersoner, tror Sörmlands smittskyddsläkare Signar Mäkitalo.
– Vi kunde ju se att när HPV-vaccinet kom var det föräldrar med hög utbildning och hög inkomst som vaccinerade sina flickor, innan det gick in i det allmänna vaccinationsprogrammet. Detsamma gäller förstås med TBE-vaccin. Och det är inte riktigt bra.
Fästingar finns idag över i stort sett hela Sverige. Utbredningen i Norrland har skett de senaste åren och fästingar har hittats på renar långt upp i norr. Även grannländerna Finland och Norge har sett den nordliga utbredningen de senaste åren. Orsaken är i mångt och mycket klimatet. Ju mer upphettad vår planet blir, desto bättre trivs fästingarna.
Idag drabbas ungefär 200 till 300 personer av TBE varje år, men risken finns att Sverige får se fler fall när fästingarna blir fler.
Dyrt för barnfamiljer
Vaccin är det enda som gör att man inte riskerar att smittas av TBE. Men det ingår inte i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn. Därför måste det bekostas av privatpersoner – något som kan kosta tusentals kronor för en barnfamilj. (Se faktaruta.)
Vissa regioner har infört gratis vaccin. Sörmland var föregångare och började ge barn och unga vaccin 2018. Sedan följde Östergötland, som har fattat beslut om att subventionera vaccinet. För barn blir det gratis och för vuxna kommer de tre sprutorna som måste tas för att få skydd, kosta totalt 600 kronor. Och fler regioner följer efter.
Vivianne Macdisi, regionråd för Socialdemokraterna i Upp-sala, har i många år jobbat för att vaccinet ska bli gratis. Och i juni togs beslut att det från och med årskiftet ska bli gratis med vaccin för barn och unga. Kostnaden blir ungefär sju miljoner per år för Uppsala län.
– Det blir ju väldigt kostnadseffektivt, rent ekonomiskt för regionen, men framför allt för människors hälsa. Jag är väldigt glad att vi fick bifall, säger hon.
Vivianne Macdisi är dock inte färdig med frågan ännu. Hon vill att TBE-vaccinet ska ingå i det allmänna vaccinationsprogrammet i regionen. Uppsala har en hög täckningsgrad på 97 procent för barnvaccinerna.
Skulle TBE-vaccinet finnas i programmet skulle fler barn nås, tror hon.
– Det skulle bli billigare för regionen i längden. Nu kommer det vara gratis, men inte alla föräldrar har kunskapen om att de kan efterfråga det. Det handlar om den socialekonomiska aspekten, den måste vi lyfta.
Gratis för barn i hela landet
Att lyfta in vaccinet i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn i hela Sverige finns dock inte på agendan. Enligt Folkhälsomyndigheten har frågan inte utretts och det finns för närvarande ingen plan om att utreda.
Karin Rågsjö, riksdagsledamot för Vänsterpartiet, arbetar dock för att det ska ske. Hon anser att det måste in i vaccinprogrammet eftersom fästingar och TBE-viruset har spridit sig över hela Sverige. För henne är det en klassfråga.
– Det är enorm kostnad för en familj. När det landar på upp till 8 000 kronor för en familj på två vuxna och tre barn är det många som avstår. Du ska ha en väldigt bra lön för att ha råd. Dessutom är det en farlig sjukdom som nu är spridd över Sverige. Det här handlar om jämlikhet, säger hon.