Omkring 225 000 svenska pensionärer lever idag under EU:s fattigdomsgräns, enligt beräkningar från Pensionsmyndigheten. En grupp som är särskilt drabbad är invandrare som har bott och arbetat utanför Sverige en stor del av sitt liv, något som Dagens ETC har uppmärksammat tidigare. Nu vill initiativet Pensionsrättvisa, som startats av personer från rörelsen StreetGäris, ändra på den saken.
– Många av oss har föräldrar som invandrat till Sverige, och vi funderar såklart på hur de påverkas när de går i pension eller åldern börjar närma sig. Och deras situation är ju naturligtvis något som i sin tur påverkar även oss unga, säger Farida Al-Abani som är engagerad i båda grupperna.
Själv är hon bara 27 år gammal, och att personer i hennes ålder engagerar sig i pensionsfrågor är kanske inte helt vanligt. Men hennes bakgrund har medfört att hon redan nu fått upp ögonen för området.
– Jag kan exempelvis känna att jag vill jobba mindre än vad jag gör. Men den möjligheten finns inte riktigt för mig, eftersom jag känner särskilda ansvarskänslor gentemot mina föräldrar som hamnat i den här situationen.
Hårda villkor
I Sverige bygger det allmänna pensionssystemet som bekant på att man jobbar ihop till sin pension under arbetslivet. Som grundskydd finns garantipensionen, som idag ligger på maximalt 8 000 kronor per månad. Men för att få ut hela denna summa måste man ha bott i Sverige i 40 år, med vissa undantag för flyktingar eller skyddsbehövande. För anhöriginvandrare gäller dock inga undantag, och därutöver tillkommer att många invandrare har en svag ställning på arbetsmarknaden – faktorer som allihop bidrar till att många invandrare är i ett utsatt ekonomiskt läge vad gäller pensionen. Sedan ett drygt halvår tillbaka arbetar nu Farida Al-Abani och andra i nätverket Pensionsrättvisa för att förändra detta.
– Det har funnits en arbetsgrupp om pensionsfrågor inom StreetGäris sedan augusti förra året, men det är först på senare tid som vi kommit igång ordentligt, säger hon.
För ett par veckor sedan hade gruppen sin första infoträff i Stockholm. Man vill bilda sig en ordentlig uppfattning om hur pensionssystemet fungerar i dagsläget, genom informationsspridning och studiecirklar.
– Vi har lagt engagemanget på tre ben. Dels handlar det om folkbildning, dels om opinionsbildning och dels om att knyta band och samverka med andra organisationer som arbetar kring de här frågorna, säger Farida Al-Abani.
Förändra systemet i grunden
Gruppen har som mål att bidra till att pensionssystemet förändras i grunden.
– Utlandsfödda, och i synnerhet de som fötts utanför OECD-länderna, har mycket lägre pensioner. I grund och botten handlar det om diskriminering och institutionaliserad rasism, säger Farida Al-Abani.
Dessutom vill Pensionsrättvisa ta upp andra problematiska faktorer i systemet.
– Exempelvis etiska dimensioner i hur våra pensionspengar placeras. Det är ett problem att många inte orkar tänka på sådant. Pensionsbranschen är vidrig på många sätt, och vi vill få folk att göra aktiva val.