I en rapport från tankesmedjan Katalys menar Lapidus att systemet med de privata sjukvårdsförsäkringarna bryter mot hälso- och sjukvårdslagen eftersom de hotar grundläggande principer om vård på lika villkor och att patienter med störst behov av vård ska prioriteras.
Men saker börjat hända sedan han kom ut med boken Vårdstölden 2018, säger han.
– Det är en fråga som kommit upp på den politiska dagordningen på ett helt annat sätt det senaste året.
Svenska läkaresällskapets etiska kommitté har gjort ett skarpt uttalande och frågan har lyfts av både vänsterpartister och socialdemokrater. Regeringen har tillsatt en utredning som ska vara klar nästa höst.
Kryphål och undantag
Men det finns många exempel där Socialdemokraterna har låtit påskina att de ska agera i frågan, men sedan har det inte blivit så mycket i praktiken, menar Lapidus. Tidigare utredningar har innehållit många kryphål och undantag.
– Det har funnits en obalans mellan det man har sagt och det men har gjort inom socialdemokratin i de här frågorna. Därför är det väldigt viktigt att granska retoriken och se om den efterlevs.
Varför protesterar inte fler vanliga medborgare mot det här systemet? John Lapidus tror att det handlar om att sjukvårdssystemet är så komplext.
– Det handlar om en gradvis tillvänjning. Det är inte så att politikerna går ut och säger att nu har vi inte en offentlig sjukvård längre. Men i praktiken leder det här systemet till försämringar av den offentliga vården.
Fackmedlemmar kan gå före
Och tjänstemannafacken bidrar till systemet. Flera av förbunden inom TCO, som exempelvis Unionen, Lärarförbundet och Polisförbundet, erbjuder privata sjukvårdsförsäkringar. Det gör att deras medlemmar går före i vårdkön. De går förbi andra yrkesgrupper inom TCO, som journalister, sjuksköterskor och skådespelare.
Men nyligen röstade fackförbundet ST mot att erbjuda privata sjukförsäkringar och Vårdförbundet har kritiserat utvecklingen.
John Lapidus förslag för att återgå till en jämlik sjukvård innebär flera steg.
– En av de viktigaste sakerna är en stopplag där man helt enkelt förbjuder de 21 regionerna att sluta avtal med vårdgivare som också tar emot försäkringskunder.
Men i grunden är det en större, mer genomgripande förändring av sjukvården som krävs, menar Lapidus.
– Stopplag och förmånsbeskattning är mer regleringar som kan bromsa den här utvecklingen men det är ingenting som tacklar grundproblemet. Det gör bara frågan om vinster i välfärden. Vill man tillbaka till en gemensam välfärd måste välfärdssektorn stå utanför marknadens kontroll.