Så sa Fredrik Reinfeldt 2013. Sammanhanget var en presskonferens där statsministern tog sin migrationsminister Tobias Billström i örat efter att denne talat om invandringsvolymer i Agenda.
Sex år senare har volym blivit ett helt centralt begrepp i Moderaternas migrationspolitik.
– Vi har sagt att vi bör ligga nära det nordiska snittet, och då handlar det om minst en halvering. I dag får 40 000 personer om året uppehållstillstånd i Sverige, det är på tok för många, sa partiledare Ulf Kristersson efter sitt tal på årets Järva-vecka.
”SD flåsar i nacken”
De senaste åren har partiet också lagt stort fokus på sin gamla paradgren ordning, med löften om fler poliser och hårdare straff. Under juni har Moderaterna hämtat sig något i opinionen efter katastrofsiffrorna i SCB:s stora partisympatiundersökning i maj, men de växlar fortfarande plats med Sverigedemokraterna som andra största parti i olika undersökningar.
– Man har gjort en högergir men jag är inte så säker på att det håller hela vägen. Många av Moderaternas väljare har traditionellt sett uppskattat mixen mellan liberalism och konservatism. Att bara vara konservativa med marknadsliberal ekonomisk politik, jag vet inte om det håller för att bli ett stort parti. Sverigedemokraterna flåsar dem i nacken, situationen är trängd, säger Jenny Madestam, statsvetare och krönikör på Expressens ledarsida.
”Behöver starka tag”
Den bilden delas inte av Carolin Dahlman, politisk redaktör på Kristianstadsbladet med ett förflutet i Muf och som chef för Moderaternas medlemstidning Medborgaren. Hon menar tvärtom att det går utmärkt att argumentera för dagens moderata politik ur ett liberalt perspektiv.
– Liberalismen handlar om att värna individens rättigheter och det är inte att skänka bort andras skattepengar eller att ge frihet åt brottslingar. Liberalismen behöver starka tag, säger Carolin Dahlman.
Hon säger att Moderaterna av idag är mer likt det parti hon lockades av och gick med i som ung.
– Nya moderaterna under Reinfeldt-eran var en strategisk skapelse för en bredare väljarbas. Man antog närmast socialistiska ståndpunkter, särskilt om migrationen. Det var väldigt långt från klassisk liberal politik som värnar om äganderätten. När man har en generös migration kostar det också i skattepengar.
Splittrat intryck
Jenny Madestam är generellt sett tveksam till uppslutningen kring den nygamla linjen i partiet och menar att Moderaterna ger ett splittrat intryck.
– Min bedömning är att det finns en tydlig splittring och inte alls en fullständig uppslutning kring det konservativa. Men det som ger väljarvinst går man på, och om man skulle se att en konservativ gir kan göra så partiet växer så är det nog många som tycker det får gälla och knyter näven i byxfickan.
Författaren och mångårige liberale krönikören Johan Norberg tycker det verkar som att Moderaterna numera närmast är genererade över sina liberala drag. Han påpekar att det blev särskilt tydligt i våras då Tomas Tobé gick till Europaparlamentsval med slogans som ”Hej då stöldligor” och ”Kontroll på Europas gränser”.
– Moderaterna har alltid varit pionjärer för ett öppet, enat Europa med fri rörlighet och marknad. Nu är betoningen helt och hållet på kontroll och hinder på olika sätt. I den utsträckning de har någon liberalism kvar är det inte den de vill visa upp för omvärlden just nu, säger Johan Norberg.
Glädje över Sabuni
Förra veckans besked om att Liberalernas nästa partiledare heter Nyamko Sabuni togs emot med glädje i de moderata leden. Muf har exempelvis öppet förordat henne och hoppas nu på ett fördjupat M-L-samarbete. Carolin Dahlman menar att Nyamko Sabuni är bättre för den samlade borgerligheten än vad Erik Ullenhag varit.
– Hade Liberalerna inte valt att stödja januariöverenskommelsen och Stefan Löfven, då hade det blivit Ulf Kristersson och en borgerlig regering. Nu valde de att gå vänsterut och får sitta med en kompromisssituation. Vi får se om Liberalerna kommer tillbaka och inser att de tappade jättemycket i opinionen på grund av sitt vägval.
Saknar SD-strategi
Oavsett om Liberalernas partiledarval innebär ett närmande till Moderaterna så finns Sverigedemokraterna med som en bricka i eventuella borgerliga majoriteter. Och här saknar partiet strategi, påpekar Svend Dahl, statsvetare och chef på Liberala nyhetsbyrån som bland annat producerar ledare för Göteborgs-Posten.
– Man har ännu inte kommit fram till eller lyckats hitta någon form av intern enighet om hur man ska förhålla sig till Sverigedemokraterna, som fortfarande är kontroversiella inom Moderaterna precis som inom de flesta andra partier. Det är lätt att man sätter likhetstecken mellan Christian Sonesson i Staffanstorp och Moderaterna som helhet, men så är det ju inte alls egentligen, säger Svend Dahl.