BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Jag ville hitta ett sätt att ta tillvara på de bortslösade resurserna men ville göra det på ett miljövänligt och energieffektivt sätt. Så jag skaffade en elcykel och lätt utrustning och startade ett cykelmusteri, säger han.
Det började som en bisyssla till doktorandtjänsten på Göteborgs universitetet men sedan ett drygt år tillbaka jobbar han heltid med cykelmusteriet. Han gillar att det är någonting annat än det akademiska arbetet.
– Jag har jobbat med hållbarhetsfrågor länge men då har det alltid varit teorier och idéer som man skrev ner på papper. Det här är en väldigt konkret sak att göra, säger han.
”En demokratifråga”
Om man har minst 100 kilo äpplen kan Martin Bae Pedersen komma och musta direkt i trädgården. Då parkerar han under träden och kopplar in el och vatten. Sedan krossar han och värmer upp frukten innan han tappar den färdiga musten på flaskor eller i bag-in-box-förpackningar. 100 kilo äpplen blir ungefär 50 liter must beroende på vilken äppelsort man använder. Man kan också komma till hans musteri i -Bellevue med sin frukt.
– När jag är hemma hos folk blir det också en social grej och grannarna brukar komma över med sina fällstolar och -kanelbullar. För mig är det här ett sätt att skapa gemenskap kring resurser i stadsrummet. Det finns frukt i stora mängder och när man gör någonting av den känner alla att det är en positiv grej, säger han.
Varje år produceras uppe-mot 300 000 ton äpplen i svenska trädgårdar men 90 procent av dem ruttnar bort. Samtidigt är över 80 procent av alla äpplen i mataffärerna importerade.
– Vi producerar alltså en massa äpplen men slänger bort dem och importerar i stället. Det tycker jag är tokigt. Det är en demokratifråga eftersom ansvaret för äpplena är för-delade på privatpersoner, så det är upp till dem att ta hand om eller ge bort dem, säger Martin Bae Pedersen.
Har ofta högre kvalitet
I år har det varit svårare att få verksamheten att gå runt eftersom det är ett dåligt äppelår. Kunder som förra året hade hundratals kilo överbliven frukt har nu fem äpplen på träden. Men Martin Bae Pedersens cykelmusteri kan också musta till exempel päron, vinbär och vindruvor. Han har också börjat tillverka must som säljs på kaféer runtom i staden och hans förhoppning är att fler ska få upp ögonen för den tillgång som äpplena är.
– Äppelsorterna som säljs i mataffären är ofta inte utvalda efter hur de smakar utan för att de ger stora skördar och sällan drabbas av skadedjur och sjukdomar. Äpplena i trädgårdarna är godare och har ofta en högre kvalitet men det tror jag inte att många vet, säger han.