En klass 2-varning är utfärdad för Örebro län på grund av den långvariga värmeböljan. Drick mycket vatten och håll dig i skuggan är två enkla knep för att klara hettan. Och det verkar som örebroarna har tagit det kallt för sjukvården har inte märkt av någon ökning av patienter på grund av värmen.
– Det verkar som om folk har tagit värmevarningarna på allvar. Det finns en medvetenhet om riskerna med att vara för mycket ute i solen. Vi är glatt överraskade över att relativt få har behövt söka sjukvård på grund av hettan, säger Clas-Mårten Ingberg, överläkare på Universitetssjukhuset i Örebro.
Vid Järntorget i Örebro har Annika Svensson sökt sig in i skuggan när hon väntar på bussen. Hon tycker att det har varit för varmt nu en längre tid, men hon dricker mycket vatten för att klara hettan.
– Jag har alltid en flaska med fräscht, kallt vatten med mig. Det är jobbigt när det är runt 30 grader på dagarna, men i morse när jag gick till jobbet var det ju riktigt skönt, bara 16 grader, säger Annika.
Medvetna om riskerna
Överläkaren Clas-Mårten Ingberg menar att även ute på till exempel äldreboenden, så är personalen medvetna om riskerna med hettan och de gör allt för att brukarna ska klara av den så gott det går.
Att dricka mycket vatten är det bästa man kan göra för att klara värmen på bästa sätt. En vuxen människa behöver dricka ett par liter per dygn.
– Man ska dricka mycket, även när man inte är törstig, säger Claes-Mårten Ingberg. Det gäller också att vara särskilt uppmärksam på barn och äldre, som inte alltid kan reglera detta själv.
Clas-Mårten Ingberg menar också att det kan vara bättre för en del människor som äter medicin att göra ett uppehåll i medicineringen för att klara värmen bättre.
Det gäller patienter med vissa typer av blodtrycks- och hjärtsviktsmediciner samt antiinflammatoriska läkemedel. Äter man dessa mediciner kan det vara bra att göra ett uppehåll så länge värmen håller i sig. Men man ska först ta kontakt med sin mottagning. Det är viktigt att en läkare gör den bedömningen, den kan man inte göra själv, skriver landstinget i ett pressmeddelande.
Inte heller på sjukvårdsrådgivningen 1177 har de märkt av någon ökning av inkomna samtal från personer med frågor relaterade till den extrema värmen.
– Enligt den statistik jag har tagit fram rör det sig bara om ett fåtal samtal där folk undrar över åkommor som kan ha orsakats av värmen, säger Anders Svensson, ansvarig på 1177 i Örebro.