BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Flest på plats är det från Vi står inte ut. De har hängt upp flera banderoller där det står "Stefan Löfven, Let's talk about it – let them stay" och som är en uppmaning till politikerna att ändra inställning till ensamkommande flyktingbarn. En av de som står och håller en banderoll är Helena Mäki, som till vardags är ungdomshandledare på ett HVB-hem i Göteborg.
– Det är många som hotas att utvisas just nu till länder där det pågår krig, tortyr och förföljelse, säger hon.
Frågorna går hand i hand
Piren där demonstranterna står syns från den resturang där politikerna äter lunch. Så samtidigt som de avnjuter sin tre-rätters vinlunch kommer de se ut över den lilla protesten. Helena Mäki menar att EU-toppmötets tema, om ett socialt hållbart Europa, går hand i hand med de frågor som Vi står inte ut driver.
– De som kommit hit nyligen är framtida sjuksköterskor, bilmekaniker och andra yrken och de vill ju ha schyssta villkor. Och det vill ju vi som jobbar med att ta emot de ensamkommande också ha. Det är jättemånga som sjukskriver sig nu och har en helt ohållbar arbetssituation, vittnar hon om.
De som protesterar från Vi står inte ut kommer från runt om i landet.
– Eftersom ensamkommande finns i hela landet finns och därför gör vårt nätverk det också. Här på plats är det personer från Kalmar, Nybro och Ale och det fortsätter ramla in folk under dagen. Jag tror vi blir ett hundratal tillslut, säger hon.
Bredvid Vi står inte ut står tre personer från Jordens vänner. De har cyklat runt och protesterat utanför Volvo, där de krävt att biltillverkaren går över till mer hållbar produktion, vid hamnen där de visat sitt stöd för fackets sida i konflikten med arbetsgivaren APMT och nu tillslut kommit till Eriksbergshallen där de vill protestera mot den nyliberala ordningen i EU.
– Vi vill helst att de bestämmer sig för en riktig rättvis omställning på mötet – det vill säga en ordning som är ekologisk och socialt hållbar som inkluderar alla. Inte stänga gränser och stärka de fackliga rättigheterna med mera, säger Ellie Cijvat från Jordens vänner.
Stor skillnad jämfört med 2001
Förra gången EU-topparna besökte Göteborg möttes de av enorma protester, bland annat en 50 000 personer stark demonstration. I somras var det många som protesterade i Hamburg när G20 sammanträdde. Men i Göteborg lyser de större protesterna alltså med sin frånvaro. De tycker Ellie Cijvat är tråkigt.
– Det är synd att vi är så få här. de är ett viktigt sammanhang här och de bestämmer mycket. Så det är synd att folk inte är mer på hugget, säger hon.
Hon får medhåll av Tord Björk och Matyas Benyik, den sistnämnda besöker mötet som representant från Attac i Ungern. Han menar att situationen i Östeuropa är lika illa som den i södra Europa, där den ekonomiska krisen bitit sig fast.
– Det är en tragedi. 10 år efter att vi gick med i EU har levnadsstandarden och välfärden i Ungern försämrats rejält. Att de nu pratar om att skapa ett socialt Europa är bara en lögn. Det är inte realistiskt. De handlar bara om att ge makt till de stora företagen, säger Matyas Benyik.