– Det är en superenkel metod som vem som helst kan göra, oavsett ålder och bakgrund, säger Gunilla Hamne som tillsammans med kollegan Ulf Sandström startade Peaceful Heart Network för åtta år sedan.
Används mot mardrömmar
Tapping-metoden går ut på att man stimulerar vissa punkter i ansiktet och på överkroppen med hjälp av fingertoppsslag. Detta sker samtidigt som man aktivt tänker lite lätt på ett jobbigt minne, men det kan också göras om en reaktion eller mardröm kommer plötsligt och spontant.
– Inom österländsk medicin kallas de akupressurpunkter och i västerländsk medicin beskrivs de som neurologiska triggerpunkter. Det som händer i kroppen när man gör tapping är att det skickas lugnande signaler till amygdala i hjärnan, och om man tänker på något obehagligt minne samtidigt som man blir lugn och avslappnad så förändras minnet och blir lättare att hantera, säger Gunilla Hamne.
Ville göra skillnad
Det var under sitt arbete som journalist på barnrättsorganisationen World Childrens Prize som Gunilla upptäckte att många av de barn som hon intervjuade runt om i världen levde med trauman, och hur dåligt de mådde när de tvingades återberätta vad de varit med om.
– För att jag skulle få en bra story var mina intervjupersoner tvungna att berätta om sina trauman, och sedan när jag åkte därifrån var de kvar med alla jobbiga obearbetade känslor som minnet hade väckt. Jag ville inte jobba så längre, jag ville göra skillnad. Så jag började leta efter en självhjälpsmetod för traumatiserade personer som jag kunde lära mig, och sedan lära vidare till barnen, berättar Gunilla Hamne.
Använde tekniken i Rwanda
Hon gick en kurs i tappingtekniken TFT (Thought Field Therapy) som tillsammans med EFT (Emotional Freedom Technique) är de äldsta och mest studerade tappingteknikerna. Efter avslutad kurs åkte Gunilla Hamne tillsammans med den amerikanska psykologen Carl Johnsson, som framgångsrikt hade behandlat krigsoffer i Kosovo med hjälp av TFT, till Rwanda för att lära ut tapping.
– Unga människor som förlorat hela sina familjer i folkmordet, och som levde med fasansfulla trauman, mardrömmar och minnen, kunde för första gången sova en hel natt utan att vakna i ångestskrik. Det var fantastiskt! Men jag märkte också att TFT var ganska komplicerad att lära ut, så jag bestämde mig att försöka förenkla den och då skapades TTT, Trauma Tapping Technique, säger Gunilla Hamne.
Lindrar smärtsamma minnen
En av dem som kommit i kontakt med TTT är 23-åriga Nawar Alolabi som flydde från krigets Syrien och kom till Sverige i december 2014. Han fick lära sig tapping när han bodde på ett asylboende utanför Stockholm.
– Jag mådde så dåligt i början. Jag bara låg helt utmattad i sängen, hade svårt att sova och när jag väl somnade drömde jag fruktansvärda mardrömmar. Chefen på asylboendet hade gått en kurs i TTT med Gunilla och frågade om jag ville prova. Först gjorde hon på mig och sedan lärde jag att göra på mig själv. Efter ett tag märkte jag att jag kunde somna lättare, och när jag vaknade av mardrömmar gjorde jag tapping och kunde snabbt somna om igen, berättar Nawar Alolabi.
Han har fortsatt att utbilda sig inom TTT och gör regelbundet tapping på sig själv och sin familj. Nu har han även lärt ut det till ungdomar som han jobbar med på ett HVB-boende i Norrtälje.
– Många av dem har kommit hit själva och har varit med om traumatiska händelser. Det som är bra med tapping är att man både kan göra det på andra och på sig själv. Jag har till och med lärt ut tapping till politiker här i Norrtälje när jag blev utvald till årets medarbetare, säger Nawar Alolabi och skiner upp.
Behövs fler studier
Hans Peter Söndergaard som är docent i psykiatri och legitimerad psykoterapeut, och tidigare var medicinskt ansvarig för numera nedlagda Kris och Trauma-centrum, kom i kontakt med tapping redan i början av 2000-talet.
– Jag hade hört talas om det på en konferens 2002. Men det var först när den amerikanska forskaren David Feinsteins studie kom, som visade att tapping-tekniken EFT gav goda resultat på patienter med fobier och PTSD, som jag blev intresserad på riktigt, säger Hans Peter Söndergaard.
Han har även läst den enda jämförande studien om tapping som gjordes 2011, där man jämförde hur EFT respektive psykoterapimetoden EMDR (Eye Movement Desensitisation and Reprocessing) fungerade på PTSD-patienter.
– Den visade att båda metoderna var lika effektiva. Men det behöver göras fler studier på tapping, det finns inte tillräckligt mycket forskning ännu. En av anledningarna tror jag är att det inte finns något ekonomiskt intresse bakom. Tapping kan inte ersätta terapi eller psykofarmaka, men det är en riskfri självhjälpsmetod som vi kan lära patienterna. Om man har lärt sig metoden har man ju tillgång till den resten av livet, säger Hans Peter Söndergaard.