Både Liberalerna och Centerpartiet har då sagt sig vara beredda att släppa fram en Socialdemokratisk regering, men bara om den uppfyller partiernas krav. Vissa punkter på kravlistorna placerar dem till höger om den politik som regeringen Reinfeldt förde.
Bland annat listas krav på skattesänkningar, marknadshyror och uppluckrad arbetsrätt. Liberalerna understryker också sitt krav på avskaffad värnskatt, det vill säga den extra skatt på fem procentenheter som tas ut på årsinkomster över 662 300 kronor.
När Socialdemokraterna nu förhandlar med C och L är frågan vilket pris de är beredda att betala för att behålla regeringsmakten.
– Om de måste göra för stora eftergifter så riskerar de att försvaga sin position ytterligare i framtiden. Men om det skulle bli en alliansregering med någon form av stöd av SD skulle vi kunna få en rejäl högersväng i svensk politik, eftersom SD ligger nära Alliansen i de ekonomiska frågorna. Att gå i opposition med det som alternativ är ingenting som Socialdemokraterna skulle föredra, säger Johan Hellström, som forskar om regeringsbildningar vid Umeå Universitet.
”Bekvämt men dåligt för landet”
Veronica Palm var socialdemokratisk riksdagsledamot mellan 2002 och 2015 och har varit ordförande för Stockholms Arbetarekommun. Idag har hon lämnat partipolitiken och är ledarskribent på Dagens ETC. Veronica Palm tycker att det är en dålig idé för S att gå i opposition.
– Det kanske skulle vara bekvämt och det kanske skulle vara lite fler personer i förstamajtågen om S var i opposition, men det skulle vara sämre för Sverige att lämna över makten till Moderaterna med passivt eller aktivt stöd av extremhögern, säger hon.
Veronica Palm tycker att S ska försöka involvera C och L i en regering och inte bara låta dem vara stödpartier.
– Om S tvingas att orientera sig åt höger så är det bra om C och L är med i regeringen. Alternativet är att C och L ges en position där de kan påverka men inte ta ansvar. I sak kanske inte det gör någon skillnad, men det skulle innebära att S var de enda som var tvungna att stå upp för kompromisserna och då är jag orolig för partiets framtid, säger hon.
”Opposition gynnsamt på sikt”
I stort sett samtliga Socialdemokratiska partier i Europa står stilla eller rasar i stöd. Två undantag finns dock, brittiska Labour och portugisiska Partido Socialista. Dessa partier går i stället framåt i opinionen. Vad dessa två partier har gemensamt är att de har avvisat den nyliberala logiken och nedskärningspolitiken och i stället tagit tydliga vänstersvängar. Sveriges socialdemokrater har länge sökt samarbete högerut, över blockgränsen. Anna Herdy, chefredaktör för den socialistiska veckotidningen Flamman, ser risker med detta.
– Jag tror inte att S kommer att bli ett större parti om de sätter sig i en regering som ska föra en borgerlig politik. Är de mån om arbetarrörelsens arv och tänker långsiktigt bör de i stället gå i opposition, säger hon.
Samtidigt som Socialdemokraterna förhandlar med L och C behöver de fortfarande behålla åtminstone ett passivt stöd från MP och V för att kunna bilda regering. Vänsterpartiet har därmed makten att se till att Socialdemokraterna blir ett oppositionsparti.
– Det löfte som Jonas Sjöstedt har gett sina väljare är att inte rösta för en regering med borgerliga partier i, men om S driver en borgerlig politik så är de ju borgerliga politiker. Det är en svår sits för Vänsterpartiet, säger Anna Herdy.