BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Det är katastrof just nu. Yrkes-högskolemyndigheten har inte prioriterat tandskötare och medelåldern bland dem som finns är hög. Det är nya platser på gång nu, men de är klara först om några år, säger Viktoria Stalfors, projektledare och HR-strateg på Folktandvården.
Win-win-situation
Det är myndigheten för yrkeshögskolan som beslutar vilka utbildningar som ska ingå i yrkeshögskolan och beviljar statliga medel till utbildningsanordnarna.
– Så möjligheten att bjuda in till integration och att vi samtidigt har ett resursbehov ger en win-win-situation, fortsätter Viktora Stalfors.
I samarbete med Arbetsförmedlingen bjuds 30 nyanlända in till praktikplatser runt om i regionen. Behovet ser lite olika ut då man på landsorten har behov av tandläkare och i Göteborg främst ett behov av tandsköterskor. Men att hoppa direkt tillbaka i tandläkar- eller sköterskerocken är dessvärre omöjligt. I Sverige behövs svensk yrkeslegitimation och det sätts långt högre krav än i många andra länder.
– Vi jobbar oerhört mycket mer förebyggande i Sverige. Det är likadant i jämförelse med andra tandläkare inom EU. Så vi arbetar mer med barn och att förebygga att det uppstår problem. I många andra länder går man till tandläkaren först när man behöver hjälp så det är snarare vi som utmärker oss genom att ligga i framkant, säger Viktoria Stalfors.
Jobbar för att förkorta vägen
Därför är praktikplatserna snarare att se som ett steg på vägen mot att kunna arbeta även i Sverige. Det finns möjlighet att göra ett prov på Socialstyrelsen för att uppgradera sin befintliga legitimation. Men det provet anses som oerhört svårt att klara av, så Folktandvården rekommenderar i stället KUT-programmet (kompletterande utbildning för tandläkare). Men även där finns stora urvalsprocesser som bland annat innehåller språkkrav.
– Från Arbetsförmedlingens håll så arbetar vi ständigt för att förkorta vägen in i arbetslivet. Så det här projektet är till stor nytta. De här personerna får vistas i en miljö där de får hålla igång kunskaper och terminologi, vilket förhoppningsvis kan göra det enklare att studera vidare i Sverige, säger Lennart Svanberg, handläggare på Arbetsförmedlingen.
Möjlig vägledning
Under praktiken, som är på sex månader, får de praktiserande inte utföra arbetssysslor som kräver legitimation.
– Men den här möjligheten kan även ge en vägledning kring var man befinner sig kunskapsmässigt enligt svensk standard. Den kommer att vara varvad med utbildning och sedan kan man själv välja vidare väg, säger Viktora Stalfors.
Hon menar att kraven är så olika att även en som har jobbat som tandläkare i sitt hemland kanske gör klokare i att söka till tandsköterskeprogrammet här i Sverige.
20 kliniker runt om regionen är klara för att ta emot praktikant och det finns finansiering för 30 platser. Det är Arbetsförmedlingen som har skött urvalet av de som har kallats.
– Det har gjorts efter kriterier som vi tror är nödvändiga som grundutbildning, språk och hur länge man har arbetat, säger -Lennart Svanberg.
"Vi har nog kommit ett par steg längre"
Arbetsförmedlingen har tidigare provat liknande modeller inom andra yrken.
– Vi har nog kommit ett par steg längre vad det gäller läkare än tandläkare. Men det finns vissa skillnader och skiljer mindre i utbildningar där, säger Lennart Svanberg.