– Vi är oroliga eftersom det inte finns någon kontroll. Man har hittat rester av kemikalier som kan vara cancerframkallande och hormonstörande i andra länder och det här är intimprodukter som kvinnor använder hela tiden, säger Christin Holm Gatica, på organisationen Sveriges Konsumenter.
Bindor, tamponger, trosskydd och menskopp – varje månad har hälften av Sveriges befolkning behov av någon typ av mensskydd.
Men om produkterna innehåller hälsovådliga ämnen är det ingen som vet.
Kemikalieinspektionen har haft enstaka ärenden där konsumenter hört av sig efter att ha fått besvär av en viss typ av bindor men aldrig gjort någon egen granskning.
– Vi har prioriterat andra varugrupper, ett problem är att de här produkterna inte innehåller några förbjudna ämnen som är reglerade i lagen. Vi har inte hört något från forskarvärlden som gör att vi haft anledning att kika närmare på dem tidigare, säger Frida Ramström på Kemikalieinspektionen.
Men redan för fyra år sedan kom en motion om att tillsätta en nationell myndighet med tillsynsansvar för att kontrollera halterna av kemikalier i tamponger och bindor som görs för kondomer och bandage. Men det socialdemokratiska förslaget avslogs i riksdagen.
Bekämpningsmedel i flera skydd
Nu har flera utländska studier påvisat ämnet glyfosat i olika mensskydd, rapporterar svt.se. I höstas publicerades en argentinsk undersökning där ämnet hittats i en stor mängd tamponger.
Och nyligen avslöjade en fransk konsumenttidning att vissa trosskydd innehöll samma ämne. Glyfosat används i ogräs- och bekämpningsmedel och klassas som troligen cancerframkallande av WHO.
– Vi blev väldigt förvånade över att det inte finns någon myndighet i Sverige som har ansvar för detta eller som gjort några tester. Kemikaliemyndigheten borde ha ett uppdrag från politiskt håll att titta särskilt på den här produkttypen, säger Christin Holm Gatica.
Det är oklart hur höga nivåer av glyfosat som påträffats och om de egentligen har någon påverkan, men Christin Holm Gatica menar att det är oroande eftersom det är produkter som används nära kroppen.
– Mensskydd behandlas som vilken produkt som helst, vilket de inte är. Bindor och tamponger kommer i direktkontakt med känsliga slemhinnor.
Kemikalieinspektionen planerar att ta upp frågan under hösten inför planeringen till nästa år.
– Nu när vi har fått indikationer om att det kan finnas ämnen som inte är bra så ska vi absolut titta närmare på det. Vi måste undersöka vilka ämnen som kan vara aktuella att leta efter i olika material. Till exempel är det en trend med menskoppar och då handlar det om plast som kan ha andra kemikalier, säger Frida Ramström.