Efter Dagens ETC:s granskning av rika villaägare som har svartbyggt bryggor och ockuperar allmän mark i Täby går kommunen ut med ett förtydligande om sitt agerande och ansvar.
– Vi behöver utreda saken men det innebär inte att något fel har begåtts, säger kommunens fastighetschef Jenny Gibson till Dagens ETC.
Alexander Jacobsson
Täby kommun skriver på sin webbplats att förtydligandena görs efter den senaste tidens uppmärksamhet i medierna. Det avslöjande som Dagens ETC publicerade den 21 juni ledde till att en grupp människor som kallar sig Folkets bad ett par dagar senare åkte till Täby och badade från den svartbyggda helikopterplattan, något som uppmärksammades i många medier.
I förtydligandet skriver kommunen att det kan vara oklart var gränserna går mellan privat och kommunal mark vid en rad fastigheter eftersom fastigheternas detaljplaner är från början av 1900-talet, innan strandskyddslagen tillkom. Därför menar kommunen att man bedömt strandskyddet som upphävt.
Avsett som bostadsområde
Jenny Gibson, fastighetschef i Täby kommun, säger till Dagens ETC att området aldrig har varit avsett som allmän mark.
– Detaljplanerna redovisar inte någon allmän platsmark längs med vattnet utom vid en landremsa som går lodrätt från Drakskeppsvägen – och den går det att gå på, säger hon.
Landremsan är i anslutning till den tomt som ägs av familjen Westling, vars villa nu är ute till försäljning för drygt 150 miljoner kronor, med den tillhörande svartbyggda flytbryggan som marknadsförts som en helikopterplatta.
Att buskage och staket hindrar allmänheten från att ges tillträde till strandkanten tycker Jenny Gibson inte är relevant eftersom hela kvarteret från början var avsett som bostadsområde ända ner till vattnet.
– Det har aldrig varit kommunens avsikt att det ska finnas en allmän landremsa där. Sen om gränserna är osäkra i dag och det har uppstått ett landområde mellan fastighetsgräns och vatten så behöver vi utreda vad som gäller där.
Kommunens företrädare har tidigare sagt till Dagens ETC att det är kommunen som äger marken mellan 150-miljonersvillans tomt och vattnet. Har det ändrats?
– Vi vet ju inte var gränserna går. Kartorna baseras på osäkra gränser och det behöver vi utreda inom ramen för vårt tillsynsärende.
Jenny Gibson pekar på landhöjning eller landutfyllning som möjliga förklaringar till varför det finns ett en stor bit mark som inte är inkluderad i 150-miljonersvillans tomt utan ligger mellan den och vattnet.
”En fråga för domstolen”
Enligt Mårten Dunér, arkitekt och sakkunnig gällande fysisk planering vid Blekinge tekniska högskola, samt pensionerat tekniskt råd, säger till Dagens ETC att lagen är strikt kring vad man får och inte får göra på allmän mark.
– Om det läggs som allmän platsmark. Då är det fritt fram för alla att bruka den. Då får inte någon enskild hägna in den. Du har inte ens rätt att klippa gräset utan lov, säger han.
Samtidigt betonar han att det ibland uppstår problem när noggrannare digitala karttekniker ställs mot äldre detaljplanskartor.
– Det blir en tolkningsfråga för domstolar att avgöra var gränsen faktiskt går, säger han.
Måste utredas
Ett tillsynsärende öppnades redan i november och enligt kommunen ska det nu utredas om bryggorna vid berörda fastigheter har bygglov och vad som gäller för detaljplanerna i området.
Gällande helikopterplattan finns redan ett utfärdat rivningsbeslut från länsstyrelsen, vilket Dagens ETC tidigare har berättat. Detta har överklagats till mark- och miljödomstolen.
Har kommunen för avsikt att ta tillbaka mark om delar av marken visar sig inte vara privat?
– Kartorna som redovisas är ifrån 1911 och baseras på osäkra gränser, och det kan vara så att fastighetsägarna har rätt att nyttja marken. Det är därför vi måste utreda och bestämma var gränserna går, säger Jenny Gibson.